Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

10 aktivít, ktorými môžete nahradiť tréning vo fitku

Viete, nie vždy sa vám chce ísť do posilňovne. Buď je vonku príliš pekne na to, aby ste boli dve hodiny zavretí v posilňovni, alebo nemáte náladu, alebo vám to nedovoľuje čas. Nech už je váš dôvod nechodiť do posilňovne akýkoľvek, chápeme ho a plne ho podporujeme. Cvičenie by malo byť predovšetkým zábavou. Nenúťte sa preto a nahraďte cvičenie príjemnejšou aktivitou. Máme pre vás 10 tipov na iné športy, vďaka ktorým bude váš deň aktívnejší a nebudete sa musieť biť za to, že nechodíte do posilňovne.

Čo sa naučíte? 

  • 10 aktivít, ktoré nahradia tréning v posilňovni
  • Koľko kalórií spálite počas týchto športov?

1. Rýchla chôdza

✅ Muži: 280 - 350 kalórií za hodinu
✅ Ženy: 240-300 kalórií za hodinu

Potrebujete sa dostať z bodu A do bodu B a nie je to veľká vzdialenosť? Nechajte auto doma, ignorujte MDH, choďte pešo. Choďte rýchlo. A nemusí to byť len takto účelné. Aj zdanlivo obyčajné prechádzky sú veľmi prospešné. Chôdza je pre človeka najprirodzenejší pohyb, preto ju nezanedbávajte a vyjdite na čerstvý vzduch. 

2. Jazda na bicykli

✅ Muži: 500-700 kalórií za hodinu
✅ Ženy: 400-600 kalórií za hodinu

Cyklistika je skvelá pre kĺby, formuje svaly nôh a podporuje správne držanie tela. Je vonku pekné počasie? Dajte šancu bicyklovaniu. Môžete ísť sami alebo s priateľmi. Dávajte si však pozor na konzumáciu alkoholu počas športovania. Bicykel je predsa len dopravný prostriedok, ale okrem toho alkohol bráni správnemu spaľovaniu kalórií, takže by to potom pre vás nemuselo mať taký efekt.

3. Plávanie

✅ Muži: 400-700 kalórií za hodinu
✅ Ženy: 350-600 kalórií za hodinu

Pri plávaní posilňujete aj tie svaly, o ktorých ste ani netušili, že ich máte. Navyše je to veľmi prospešný pohyb pre vaše kĺby a imunitu. A tento tréning vám nemusí pokaziť ani počasie, pretože v krytých bazénoch môžete plávať aj v daždi.

4. Tanec

✅ Muži: 300-600 kalórií za hodinu
✅ Ženy: 250-500 kalórií za hodinu

Kedykoľvek a kdekoľvek! Stačí zapnúť hudbu a pustiť opraty. Samozrejme, ak by ste sa chceli venovať tancu intenzívnejšie, môžete začať chodiť na lekcie alebo sa snažiť podľa vzoru verejných videí na YouTube. Tanec si môžete užívať aj vo voľných minútach dňa. Pamätajte, že čím viac prirodzeného pohybu, tým zdravšia je vaša psychická odolnosť a telo. 

5. Joga

✅ Muži: 280-460 kalórií za hodinu
✅ Ženy: 250-400 kalórií za hodinu

Joga nie je len o meditácii. Môže to byť veľmi komplexný šport, vďaka ktorému precvičíte celé telo. Po intenzívnej hodine môžete dokonca pocítiť svalovú horúčku. Tento pre fitnes nadšencov nezvyčajný pohyb totiž posilňuje každý sval v tele, podporuje koncentráciu, pomáha upokojiť sa a odolnosť voči stresu. Za pekného počasia môžete cvičiť jogu aj vonku v záhrade a stráviť tak vzácne chvíle na slnku.

6. Beh po schodoch

✅ Muži: 500-900 kalórií za hodinu
✅ Ženy: 400-750 kalórií za hodinu

Potrebujete precvičiť výbušnosť, obratnosť a vytrvalosť? Vydajte sa behať po schodoch. Pri náležitej starostlivosti o vaše kĺby môže byť tento beh absolútne dokonalou náhradou tréningu, pretože pri ňom spálite veľa kalórií a zároveň posilníte svaly po celom tele. Vyskúšajte ho a spestrite si svoj tréningový plán. 

7. Práca v záhrade

✅ Muži: 250 - 350 kalórií za hodinu
✅ Ženy: 200-300 kalórií za hodinu

Každý pohyb sa počíta, aj pri práci v záhrade. Využite pekné počasie a venujte sa záhradným záhonom, ak nejaké máte. Môžete dokonca spáliť podobné množstvo kalórií ako pri hodine svižnej chôdze, pričom spojíte príjemné s užitočným.

8. Turistika

✅ Muži: 400-550 kalórií za hodinu
✅ Ženy: 350-450 kalórií za hodinu

Nepoznáme nikoho, kto by pohŕdal aspoň občasnou turistikou. Pobyt v prírode prospieva našim pľúcam a turistika nám pomáha spáliť veľa kalórií. Často toľko, že aj posilňovňa je na ňu krátka. Preto ak máte pred sebou voľný víkend, vyrazte napríklad do hôr. Nebudete ľutovať a ako bonus si odnesiete zážitok na celý život. 

9. Skákanie cez švihadlo

✅ Muži: 700-1000 kalórií za hodinu
✅ Ženy: 600-850 kalórií za hodinu

Skákanie cez švihadlo je veľmi účinné na spaľovanie. Ak ste teda žili v presvedčení, že beh je jediné kardio, ktoré dokáže výrazne zvýšiť spaľovanie, mýlili ste sa. Švihadlo konkuruje behu. Vyskúšajte ho a uvidíte. Zo začiatku sa môže zdať náročnosť neúnosná, ale tí, ktorí vytrvajú, nebudú ľutovať.

10. Domáce cvičenie 

✅ Muži: 300-500 kalórií za hodinu
✅ Ženy: 250-400 kalórií za hodinu

No a ak sa vám jednoducho nechce vychádzať z domu, zacvičte si v obývačke. Stačí si vyhľadať cvičebný plán na našom YouTube alebo si prečítať náš článok Zostaňte v pohybe, začnite cvičiť doma, ktorý je plný inšpirácie na takéto cvičenia. Vystačíte si s podložkou na cvičenie a namiesto činiek môžete používať fľaše s vodou. Ak ste však prepadli domácemu cvičeniu, pozrite si základné vybavenie, ktoré by sa vám mohlo hodiť, a posuňte ho na lepšiu úroveň.  

Tieto aktivity sú skvelým spôsobom, ako zostať aktívny, keď sa vám nechce ísť do posilňovne. Každá aktivita má špecifické výhody a môže vám pomôcť udržať sa vo forme.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zaujímať:

Tipy ako schudnúť vnútorné stehná. Celý tréning na doma.

Trápi vás povolené klepajúce sa vnútorné stehná? Zamakajte na nich. Máme pre vás super workout na zoštíhlenie a spevnenie vnútornej strany stehien. Toto cvičenie zvládnete aj doma.

Efektívne domáce cvičenie: 3 tréningy ZADARMO

Domáce cvičenie môže byť veľmi účinné a môže vám pomôcť schudnúť a pekne si vyformovať telo, len ho musíte robiť správne. Máme pre vás 3 cvičebné videá, ktoré vám umožnia skvelé cvičenie.

Sleduj nás: