Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

12 tipov, ako jesť zdravo a kvalitne s nízkym rozpočtom

Náklady na potraviny sa neustále zvyšujú, takže pre niektorých môže byť náročné stravovať sa zdravo s obmedzeným rozpočtom. Zdravé stravovanie však nie je len o biopotravinách a farmárskych produktoch. Tu je 12 tipov, ako sa stravovať zdravo a dobre s obmedzeným rozpočtom. Poradíme vám, ako efektívnejšie nakupovať, pripravovať základné kuchynské potreby a kreatívne variť, aby ste ušetrili.

1. Vyhnite sa ultra spracovaným potravinám.

Na prvý pohľad môžu vyzerať lacno a lákavo. Keď si však prečítate zloženie, zistíte dve veci: takéto potraviny vás nutrične nevyživia, nezasýtia a z dlhodobého hľadiska nie sú dobré pre vaše zdravie.

2. Kupujte neupravené potraviny

Lúpanie, krájanie, sekanie zeleniny, krájanie mäsa na kocky a umývanie vlastného šalátu vám síce zaberie čas, ale zároveň ušetríte peniaze. Všímajte si cenový rozdiel medzi spracovaným mäsom alebo zeleninou. Je vo výpredaji celé kurča? Kúpte si ho! Môžete ho upiecť alebo použiť prsia na prípravu duseného mäsa, stehná použiť na prípravu kuracieho paprikáša a zo skeletu pripraviť skvelý vývar. 

3. Konzervy sú super, ak…

Čerstvé ryby a morské plody patria medzi skutočne zdravé potraviny. Na konzervovanom lososovi, tuniakovi a iných morských plodoch nie je nič zlé. Získate rovnaké živiny, ako keby boli ryby čerstvé. Navyše, konzervované ryby môžete mať v špajzi celé mesiace. 


Náš tip: Radi odporučíme českých výrobcov rybích konzerv Nekton a Aveiro. Špecializujúca sa na dovoz rybích konzerv a chladených rybích výrobkov z celého sveta.

4. Mrazené potraviny

Mäso je jednoznačne jednou z najdrahších položiek vo vašom nákupnom košíku, takže nie je nič zlé na tom, ak ho kúpite vo výpredaji a zamrazíte. Mäso vydrží v mrazničke niekoľko mesiacov, ale aj tak sa ho snažte spracovať čo najskôr.   

Náš tip: Nie vždy chceme variť z celého kusu mäsa, ktorý je v mrazničke. Preto mäso pred zmrazením nakrájajte na menšie porcie. Potom môžete vždy vytiahnuť len toľko, koľko naozaj potrebujete, a vyhnete sa zbytočnému plytvaniu.

6. Varte vo veľkom

Keď začnete variť, robte viac. Varenie si vyžaduje čas: príprava kuchyne, krájanie surovín a samotné varenie jedla. Jesť to isté jedlo na obed, večeru alebo na ďalší deň nemusí byť pre každého. V takom prípade využite mrazničku. Prebytočné jedlo, o ktorom predpokladáte, že ho nebudete môcť zjesť, zamrazte a vytiahnite ho, keď ho budete potrebovať alebo sa vám nebude chcieť variť.

7. Neplytvajte potravinami

Najdrahšie jedlo je to, ktoré vyhodíte. Kupujte len to, čo využijete, a potraviny, ktoré už nie sú čerstvé, sa snažte spracovať čo najskôr. Preto je dôležité, aby ste si pred nákupom urobili zoznam vrátane predstavy o tom, čo chcete v najbližších dňoch uvariť.

O téme nízkorozpočtových a kvalitných potravín hovorí v našom podcaste aj odborník na výživu Petr Havlíček: 

8. Nebojte sa dátumu spotreby

Mnohí ľudia vyhadzujú výrobky hneď, ako zistia, že im uplynul dátum spotreby. Používajte zdravý rozum. Nie je potrebné vyhadzovať jogurt, ktorému prešiel dátum spotreby pred dvoma dňami, alebo vyhadzovať múku, pretože je už niekoľko týždňov po spotrebe. Výrobky očuchajte alebo ochutnajte. Pozor by sme si mali dávať najmä na mäso, šunku a podobné potraviny, ktoré sa naozaj rýchlo kazia. 

9. Nebojte sa supermarketových značiek

Pravidlo číslo jedna: Pri potravinách, ktoré nepoznáte a ešte ste si ich nekúpili, si prečítajte zloženie. Pravdepodobne budete prekvapení, keď zistíte, že privátna značka supermarketu je rovnako kvalitná, ale oveľa lacnejšia. Ako je to možné? Ak supermarket vyrába svoju vlastnú značku, často mu odpadajú mnohé náklady na nadpredaj a veľkú reklamu, takže si môže dovoliť nižšiu cenu pre zákazníka.

10. Sklopte oči dole do regálu

To, čo chce supermarket predať, vždy umiestni do výšky hlavy, ale niekedy stačí pozrieť sa hore alebo dole a nájdete ten istý výrobok za oveľa nižšiu cenu. 

11. Kupujte sezónne potraviny

Sezónne ovocie a zelenina sú nielen najchutnejšie, ale aj lacnejšie ako mimo sezóny. Ďalším bonusom je, že sezónne ovocie často nájdete v supermarketoch od miestnych výrobcov

12. Tip na záver: Nakupujte s plným žalúdkom

Nie je nič horšie ako ísť na nákupy hladný. Ak idete do obchodu s prázdnym žalúdkom, je oveľa pravdepodobnejšie, že siahnete po slaných alebo sladkých pochúťkach, ktoré by ste si inak dokázali odoprieť. Nakupujte s plným žalúdkom a ušetríte nielen peniaze, ale aj kalórie navyše.

Mohlo by vás zaujímať: 

8 tipov od Petra Havlíčka, ako dosiahnuť želanú zmenu nielen na svojej postave.

Dosiahnutie cieľovej váhy, formy alebo režimu je polovica úspechu. Najťažšou časťou je udržať si dosiahnuté výsledky.

Petr Havlíček o zdravej večeri: Aký má večera vplyv na zdravie a váhu?

Výživový špecialista Petr Havlíček prichádza s cennými radami, ako by mala vyzerať zdravá a vyvážená večera.

Sleduj nás: