Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

6 vecí, na ktoré nezabúdať pri športe v letných dňoch

S príchodom teplých letných dní sa čoraz viac športovcov rozhoduje pre outdoorové aktivity, aby si užili krásne počasie a čerstvý vzduch. Či už beháte, bicyklujete, hráte tenis alebo sa venujete iným športom, ktoré si užívate vonku na slnku, je dôležité mať na pamäti niekoľko zásad pre dobrý výkon, ale hlavne ako prevenciu prehriatia. V našom článku sa dozviete, čo by ste mali mať na pamäti, aby ste si letné športy užili naplno a minimalizovali riziká spojené s horúcim počasím.

1. Hydratácia

Dodržiavať pitný režim pri športovaní počas horúcich dní na slnku je absolútne nevyhnutné. Počas fyzickej aktivity stráca telo potením výrazne viac tekutín, a ak tieto straty nie sú dostatočne nahradené, môže dôjsť k dehydratácii. Dehydratácia nielenže znižuje športový výkon, ale predstavuje aj vážne zdravotné riziko.

Príznaky dehydratácie zahŕňajú závraty, bolesti hlavy, svalové kŕče, únavu a v extrémnych prípadoch môžu viesť k úpalu alebo kolapsu. Preto je dôležité pravidelne piť vodu pred, počas a po cvičení a vyhýbať sa nápojom s vysokým obsahom kofeínu alebo alkoholu, ktoré môžu dehydratáciu zhoršiť; namiesto toho je dobré zaradiť iontové nápoje na doplnenie elektrolytov a minerálov, ktoré odchádzajú s potom.

SmartFuel EAA Complex + Electrolytes 300 g

Kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín, dostatočné množstvo BCAA, pridané elektrolyty, skvele nachutené s bezkonkurenčným zložením. Pokiaľ berieme vážne novotvorbu svalových bielkovín, teda inak povedané budovanie svalového hmoty, sú EAA úplne kľúčové. EAA sú aminokyseliny, ktoré si naše telo nevie vytvárať samo.

 Enervit Isotonic drink 420 g

Instantný iontový nápoj v prášku vhodný na doplnenie tekutín a energie počas akéhokoľvek cvičenia. Vďaka obsahu mnohých sacharidov s postupným časom využitia, minerálov a vitamínov dôležitých pre energetický metabolizmus pomáha dlhodobo udržiavať výkonnosť na vysokej úrovni.

2. Ochrana pred slnkom

Pri športovaní v letných mesiacoch je ochrana pred slnkom nevyhnutná, pretože riziko spálenia bez ochrany je prakticky isté. Používajte opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom (SPF), ideálne 30 alebo viac, ktorý poskytuje širokospektrálnu ochranu pred UVB aj UVA žiarením. Noste klobúk, čiapku alebo inú pokrývku hlavy, ktorá chráni tvár, uši a krk pred priamym slnečným žiarením. Dôležité sú aj slnečné okuliare s UV filtrami, pretože chránia vaše oči pred škodlivým UV žiarením, ktoré môže spôsobiť krátkodobé a dlhodobé poškodenie zraku.

Ak je to možné, vyhýbajte sa športovaniu počas najhorúcejšej časti dňa, zvyčajne medzi 10:00 a 16:00, keď je slnko najintenzívnejšie. Aktivity si naplánujte buď skoro ráno, alebo neskôr popoludní, keď sú teploty nižšie a slnečné lúče sú menej škodlivé.


3. Správne oblečenie na letné športy

Ľahké, priedušné a svetlé oblečenie je nevyhnutné. Ak si vyberiete dobré oblečenie, budete sa v ňom cítiť oveľa pohodlnejšie, ako keby ste boli bez oblečenia a slnko by vám pražilo na holú pokožku. Materiály ako polyester alebo špeciálne technické tkaniny odvádzajú pot od tela a umožňujú jeho rýchle odparovanie, čo pomáha udržiavať telo v chlade. Bavlna je síce príjemná na dotyk, ale môže zadržiavať vlhkosť a spôsobovať nepohodlie. V našej ponuke nájdete krásne športové oblečenie pre mužov a ženy, ktoré má funkčné materiály a je naozaj pohodlné.


4. Počúvajte svoje telo

Ak sa počas aktivity cítite nepríjemne, ste unavení, máte závraty alebo iné príznaky vyčerpania z tepla alebo prehriatia (napr. bolesť hlavy, kŕče, nevoľnosť), okamžite prestaňte a vyhľadajte tieň alebo chladné miesto. Dajte si dobrý nápoj a majte pri sebe rýchly cukor, ktorý vám pomôže cítiť sa lepšie. 


5. Upravte intenzitu tréningu

V horúcom počasí je nevyhnutné upraviť intenzitu a dĺžku tréningu. Telo sa musí prispôsobiť vyšším teplotám, ktoré kladú na organizmus zvýšené nároky, preto je dôležité prispôsobiť tréningový režim. Prispôsobenie sa vyšším teplotám môže trvať niekoľko dní alebo dokonca týždňov. Začnite s kratšími a menej intenzívnymi tréningami a postupne zvyšujte dĺžku a intenzitu tréningov. Tento proces, známy ako aklimatizácia, pomáha telu efektívnejšie regulovať teplotu a zlepšuje vašu schopnosť zvládať horúčavy.


6. Správne stravovanie počas letných dní

Správna strava počas letných dní prispieva k lepšiemu športovému výkonu, rýchlejšej regenerácii a celkovému pocitu pohody. Dodržiavaním týchto zásad môžete minimalizovať riziko prehriatia a maximálne si užiť svoje športové aktivity.

✅ Ľahké jedlá bohaté na vodu
Ovocie a zelenina, ako napríklad melón, uhorky, paradajky, jahody, šalát alebo citrusové plody, majú vysoký obsah vody a dodávajú telu potrebné vitamíny a minerály. Tieto potraviny pomáhajú udržiavať normálnu telesnú teplotu a poskytujú osvieženie počas horúcich dní.

✅ Vynechajte ťažké a mastné jedlá
Ťažké a mastné jedlá vám môžu spôsobiť pocit horúčavy a zaťažujú tráviaci systém. Vyberajte si ľahké, ľahko stráviteľné potraviny a bielkoviny, ako je kuracie mäso, ryby alebo tofu, ktoré sú ľahšie stráviteľné a nezaťažujú organizmus.

✅ Časté a menšie porcie
V horúcich dňoch si málokto z nás vie predstaviť, že by jedol veľké porcie jedla. Je úplne v poriadku jesť menšie porcie, ktoré sú ľahko stráviteľné a pomáhajú udržiavať rovnováhu medzi príjmom a výdajom energie počas športových aktivít.

✅ Dopĺňajte elektrolyty
V horúcom počasí je dôležité dopĺňať elektrolyty, ktoré telo stráca potením. Potraviny ako banány, špenát, avokádo a kokosová voda sú bohaté na draslík, sodík a horčík, čo sú kľúčové minerály na udržanie rovnováhy elektrolytov v tele. Elektrolyty pomáhajú predchádzať svalovým kŕčom a únave. Ako sme spomenuli v prvom bode, počas športovania odporúčame zaradiť elektrolyty vo forme výživového doplnku.

✅ Vyhýbajte sa nadmernému množstvu cukru a kofeínu
Nápoje a potraviny s vysokým obsahom cukru a kofeínu môžu spôsobiť dehydratáciu. Namiesto toho si vyberte vodu, bylinkové čaje alebo izotonické nápoje bez pridaného cukru, ktoré pomôžu udržať hydratáciu a dodajú telu potrebné živiny.

Mohlo by vás zaujímať:

Hydratácia počas vytrvalostného výkonu. Prečo je dôležitá?

Hydratácia organizmu predstavuje zásadný faktor, ktorý by mali vytrvalostní športovci riešiť v rámci svojej výživy, pretože aj pokles vody v tele môže dramaticky ovplyvniť výkon.

Ako zdravo raňajkovať? Vhodné potraviny na raňajky.

Raňajky sú základom dňa? Určite nie pre každého. Odborník na výživu Petr Havlíček odpovedá na najčastejšie otázky týkajúce sa zdravých raňajok. 

Sleduj nás: