Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

7 letných športov, ktoré sa oplatí vyskúšať a pri ktorých spálite najviac kalórií

Ak hľadáte inšpiráciu na doplnenie tréningového plánu o nové aktivity a zároveň si užívate krásne letné počasie, ste na správnom mieste. Máme pre vás tipy na 7 letných športov, ktoré sa oplatí vyskúšať a pri ktorých spálite najviac kalórií.

1. Plávanie

Plávanie je jedným z najefektívnejších a najkomplexnejších športov, ktoré by mal každý fitnes nadšenec zaradiť do svojho (nielen) letného tréningového plánu. Plávanie nielen posilňuje celé telo, ale poskytuje aj osvieženie od letných horúčav, čo oceníte najmä teraz.

Pri plávaní sa zapájajú všetky svalové partie. Posilníte svaly ramien, chrbta, core, nôh a zadku. Okrem toho pohyb vo vode nezaťažuje kĺby tak ako iné športy, a preto je vhodný aj pre ľudí, ktorí majú problémy s kĺbmi alebo nadváhu. Okrem toho plávanie zlepšuje vytrvalosť a funkciu pľúc.

Plávanie je veľmi účinné pri spaľovaní kalórií. Časť kalórií spálite pri samotnom pohybe, ale ďalšiu časť energie musí vaše telo vynaložiť na udržanie telesnej teploty. Takže čím je voda chladnejšia, tým viac energie musí vaše telo vynaložiť. 

Za 1 hodinu plávania v rekreačnom tempe spáli
  • priemerný muž: 450 kcal
  • priemerná žena: 351 kcal

2. Cyklistika

Bicyklovanie je skvelý spôsob, ako objavovať nové miesta a krásy prírody. Môžete si naplánovať výlety za poznaním okolia, preskúmať cyklotrasy a vychutnať si scenérie, ktoré by ste inak prehliadli. Jazdou na bicykli posilňujete najmä dolnú polovicu tela, konkrétne svaly stehien, lýtok a zadku. Plynulý pohyb pedálov je tiež nenáročný na chrupavky a kĺby. 

Za 1 hodinu bicyklovania v rekreačnom tempe sa spáli
  • priemerný muž: 450 kcal
  • priemerná žena: 351 kcal

3. Jazda na kolieskových korčuliach

Jazda na kolieskových korčuliach alebo inline korčuliach je jednou z aktivít, ktoré nepochybne patria k letu. Korčuľovanie na dobre udržiavaných cyklotrasách alebo v parkoch je skvelý spôsob, ako si užiť slnečné dni na čerstvom vzduchu a zároveň zostať aktívny. 

Za 1 hodinu jazdy na kolieskových korčuliach rýchlosťou 15 km/h sa spáli
  • priemerný muž: 520 kcal
  • priemerná žena: 422 kcal

4. Beach volejbal

Plážový volejbal je ideálny spôsob, ako spáliť kalórie, užiť si veľa zábavy s rodinou alebo priateľmi a ako bonus získať krásne opálenie. Tento šport posilňuje všetky hlavné svalové skupiny - ruky, nohy, hýžde, hrudník a brucho. Plážový volejbal je vďaka mäkkému piesku, ktorý tlmí nárazy, oveľa šetrnejší ku kĺbom ako tradičná verzia. Pri hre na slnku by ste však nemali zabúdať na dostatočný príjem tekutín a ochranu pred UV žiarením. 

Za 1 hodinu plážového volejbalu spáli
  • priemerný muž: 600 kcal
  • priemerná žena: 468 kcal

5. Paddleboarding

Vyskúšali ste už paddleboarding? Ak nie, určite by ste to mali napraviť! Paddleboarding sa v posledných rokoch stal v našej krajine populárny a požičovne paddleboardov nájdete takmer pri každom jazere alebo priehrade.

Pri tejto aktivite stojíte alebo kľačíte na doske nazývanej paddleboard a pohybujete sa po vodnej hladine pádlovaním. Pri pádlovaní sa zapája veľká skupina svalov - od lýtok a nôh cez chrbát a šikmé brušné svaly až po všetky svaly na rukách. Aby ste na paddleboarde udržali rovnováhu, musíte mať dokonale spevnený stred tela.

Za 1 hodinu na paddleboarde spálite
  • priemerný muž: 486 kcal
  • priemerná žena: 325 kcal

6. Nordic walking

Nordic walking je dynamická forma chôdze s použitím špeciálnych palíc, ktorá oproti bežnej chôdzi ponúka niekoľko výhod. Pri používaní palíc sa zapájajú aj svaly hornej časti tela vrátane ramien, paží, chrbta a hrudníka, vďaka čomu je severská chôdza efektívnejšou a komplexnejšou aktivitou ako bežná chôdza. Okrem toho sa pri nej spaľuje približne o 20 - 30 % viac kalórií ako pri bežnej chôdzi.

Pri 1 hodine Nordic walkingu v rýchlom tempe sa spáli
  • priemerný muž: 472 kcal
  • priemerná žena: 369 kcal

7. Beh

Behať môžete kedykoľvek počas roka. V lete však môže byť lepšie zaradiť beh ráno alebo podvečer, keď sú teploty o niečo príjemnejšie. V lete sa koná aj množstvo bežeckých pretekov a podujatí, ktoré môžete využiť na obohatenie svojej rutiny a súperenie s ostatnými bežcami.

Za 1 hodinu behu rýchlosťou 8 km/hod. spálite
  • priemerný muž: 623 kcal
  • priemerná žena: 486 kcal

Záver

Nech už sa rozhodnete vyskúšať akúkoľvek aktivitu, nezabudnite v lete dostatočne piť a chrániť sa pred UV žiarením. Myslite tiež na správnu výživu pred vytrvalostným športom a dostatočnú regeneráciu po ňom, aby ste predišli zraneniam alebo pretrénovaniu a užili si leto naozaj naplno.


Mohlo by Vás zaujímať:

8 minut workout na brucho. Najlepšie cviky na brušné svaly. Celé tréningové video.

Poznáte najlepšie cviky na brucho. Skúste tento 8 minútový workout a brucho na druhý deň zaručene ucítite.

Magnesium malát: Skvelá forma horčíka pre lepší výkon a regeneráciu

Maximalizujte svoj výkon a obmedzte únavu vďaka energizujúcej forme horčíka.

Sleduj nás:  

Referencie:
Zdroj kcal pri jednotlivých aktivitách: https://www.nzip.cz/clanek/1562-sport-a-hubnuti