Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

8 tipov od Petra Havlíčka, ako dosiahnuť želanú zmenu nielen na svojej postave.

Mnohí ľudia sa pri snahe nielen schudnúť, ale aj celkovo si udržať zdravý životný štýl stretávajú s neúspechom. Opakované pokusy schudnúť pomocou drastických diét, nezmyselného množstva tréningov a hodín kardio cvičenia môžu viesť k frustrácii a vyčerpaniu. Telo sa môže prispôsobiť opakovaným diétam a námahe a dosiahnuť udržateľné výsledky môže byť ťažké. Kľúčom k úspechu nie je len obmedzenie kalórií a zvýšená fyzická aktivita, ale aj udržateľný a holistický prístup k zdraviu, ktorý zohľadňuje všetky aspekty života.

Prečo diéty zlyhávajú?

Mnohí ľudia sa dostanú do kolobehu diét, ktoré často sľubujú rýchle výsledky. Takéto diéty často vedú k počiatočnému úbytku hmotnosti a chudnutie sa aj tak zastaví, keď sa telo prispôsobí zníženému príjmu kalórií. Ľudia často riešia situáciu zvýšením aktivity alebo opätovným znížením príjmu, ale takýto cyklus opakovaného chudnutia a priberania je nielen fyzicky vyčerpávajúci, ale aj psychicky náročný. 

✅ Udržateľný prístup k chudnutiu:

  • Stanovte si realistické ciele: namiesto toho, aby ste sa zameriavali na rýchle chudnutie, sústreďte sa na dlhodobé ciele. Trvalý úbytok hmotnosti znamená schudnúť 0,5 až 1 kg týždenne. Dôležité je tiež dodržiavať vyváženú stravu, ktorá dodá vášmu telu všetky potrebné živiny.
     
  • Vyhnite sa extrémnym diétam: Radikálne diéty, ktoré úplne vylučujú určité potraviny alebo celé skupiny potravín, sú z dlhodobého hľadiska neudržateľné. Lepšie je postupne zavádzať zdravé stravovacie návyky.
     
  • Počúvajte svoje telo: Kľúčom k dlhodobému úspechu je naučiť sa rozumieť signálom svojho tela. Vaše telo vám často povie, kedy potrebuje viac odpočinku, kedy je hladné alebo kedy je prejedené. "Počúvajte svoje telo a naučte sa mu rozumieť." hovorí Petr Havlíček.
     
  • Zaraďte pravidelný pohyb: Fyzická aktivita by mala byť pravidelnou súčasťou vášho života. Nie je potrebné tráviť hodiny v posilňovni, ak to nie je niečo, čo vás baví. Dôležitý je pravidelný pohyb, ktorý vás baví, či už je to chôdza, beh, plávanie alebo tanec.
     
  • Dbajte na kvalitný spánok: Spánok je často podceňovaným faktorom pri chudnutí. Nedostatok spánku môže viesť k prejedaniu sa a zníženej motivácii k fyzickej aktivite. Petr Havliček radí: "Skúste urobiť zásadný krok a večer odložte telefón o hodinu skôr a zaliezť do postele. Začnite si dopriať kvalitný spánok. Zmena sa dostaví skôr, ako si myslíte." 
     
  • Buďte trpezliví: zmena životného štýlu je dlhodobý proces a výsledky sa dostavia pomaly. Je to pravda. Nemôžete očakávať, že ak ste roky sústavne ničili svoje telo, výsledky sa dostavia okamžite. Dôležité je vytrvať a naďalej sa sústrediť na zlepšenie svojho zdravia a pohody. Jirka Vacek: "Vždy hovorím, predstavte si, že sa vzdáte. Ako budete vyzerať? Vtedy budete mať problémy.".

✅ Ako si udržať motiváciu

Motivácia a disciplína sú kľúčovým faktorom pri udržiavaní zdravého životného štýlu. Je dôležité nájsť vnútorné dôvody, prečo chcete zmeniť svoj životný štýl, nielen pre vzhľad. Zamerajte sa na to, ako sa cítite a aké pozitívne zmeny sa dejú vo vašom tele. Ak vám chýba motivácia, nájdite si podporu vo svojom okolí, či už ide o priateľov, rodinu alebo odborníkov.

Tereza Fukova (@tere.fu) hovorí: "Prestaňte si niečo zakazovať a prikazovať, buďte na seba milí a začnite s tými najjednoduchšími vecami. Spýtajte sa sami seba: "Čo malé môžem pre seba urobiť práve teraz, aby som začal/a a posunul/a sa o krok ďalej?" Je to len odloženie telefónu pred spaním? Zaradenie kúska zeleniny na obed alebo vypitie pohára vody ráno po prebudení? To sú veci, ktoré pomaly začínajú tvoriť každodennú rutinu."   

✅ Dlhodobé udržiavanie výsledkov

Dosiahnutie cieľovej hmotnosti, postavy alebo režimu je polovica úspechu. Najťažšia časť je udržať si výsledky. To si vyžaduje ďalšie úsilie, ako aj záväzok k zdravému životnému štýlu, ale tejto téme sme sa už venovali a nájdete ju v tomto článku

Mohlo by vás zaujímať: 

Ako zdravo raňajkovať? Vhodné potraviny na raňajky.

Raňajky sú základom dňa? Určite nie pre každého. Odborník na výživu Petr Havlíček odpovedá na najčastejšie otázky týkajúce sa zdravých raňajok. 

Ako funguje reverzná diéta? Cesta k trvalému chudnutiu.

Reverzná diéta alebo obrátená diéta je stravovací plán, ktorý sa líši od klasických prístupov. Jej cieľom je postupné navyšovanie energetického príjmu.

5 tipov, ako ušetriť na zdravom jedle

Niekedy sa môže zdať, že zdravá strava stojí veľa peňazí. Nie je to tak. Ak si rozumne zásobíte chladničku, nakupujete sezónne v supermarketoch a varíte doma, zistíte, že zdravé a vyvážené jedlá vychádzajú oveľa lepšie ako jedlá z fast foodov. Ako na to? Máme pre vás niekoľko konkrétnych tipov.

Sleduj nás: