Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Ako rýchlo schudnúť? 10 najčastejších otázok neúspešných dietárov

Chcete vedieť, prečo vaše diéty nefungujú? Ak ste sa už niekoľkokrát pokúsili schudnúť a výsledky sa nedostavili, možno robíte jednu z najčastejších chýb. V našom novom článku vám odhalíme 10 najčastejších otázok neúspešných diét, ktoré vám pomôžu prehodnotiť váš prístup a nájsť kľúč k úspešnému chudnutiu. Zistite, čo vám možno chýba a ako sa konečne dostať k vysnívanej postave!

Chudnutie je zložitý proces, v ktorom zohráva úlohu nielen fyzická aktivita a strava, ale aj genetika, stres a ďalšie veci, ktoré jednoducho nemožno ovplyvniť. Mnoho ľudí hľadá rýchle spôsoby, ako zhodiť kilá, čo často vedie k neúspechu alebo dokonca k zhoršeniu zdravotného stavu. Tu sú odpovede na 10 najčastejších otázok, ktoré si kladú tí, ktorí sa snažia schudnúť, ale narážajú na problémy.

1. Ako čo najrýchlejšie schudnúť 10 kg?

Na prvom mieste by malo byť zdravie, nie rýchlosť. Nie je bezpečné schudnúť 10 kg za krátky čas. Takéto chudnutie môže spôsobiť problémy s nedostatkom živín, stratou svalovej hmoty a vznikom zdravotných problémov. Ideálne je postupné chudnutie, ktoré zahŕňa vyváženú stravu a pravidelné cvičenie. 

Odporúča sa schudnúť približne 0,5-1 kg týždenne, čo znamená, že schudnúť 10 kg môže trvať niekoľko mesiacov. Rýchle diéty, ktoré sľubujú okamžité výsledky, sú často založené na extrémnom obmedzení kalórií a často vedú k jojo efektu - po skončení diéty telo rýchlo získa späť stratené kilogramy. Chudnutie preto berte pomaly a s istotou a v jednom z našich článkov sme sa tejto téme podrobne venovali. 

2. Ako stratiť brušný tuk?

Mnoho ľudí sa zameriava na oblasť brucha, pretože práve tu sa často ukladá najviac tuku. Pravdou však je, že nemôžete schudnúť len na jednom mieste. Telo spaľuje tuk celkovo, a to najmä vďaka kalorickému deficitu - to znamená, keď počas dňa prijmete menej kalórií, ako vydáte.

Významnú úlohu v tom, kde sa tuk najviac ukladá a kde sa stráca najskôr, zohráva aj genetika. Preto je dôležité kombinovať zdravú stravu s pravidelným cvičením, to zahŕňa silový tréning aj kardio aktivity. Silový tréning vám pomáha udržiavať svalovú hmotu, zatiaľ čo kardio aktivity zvyšujú výdaj energie.

3. Po akých potravinách priberám?

Hlavnou príčinou priberania je kalorický nadbytok, a to vrátane brušného tuku. Nie je to záležitosť jednej konkrétnej potraviny alebo zložky. Aj zdravé potraviny môžu spôsobiť priberanie, ak ich zjete veľa. 

Medzi častých vinníkov priberania však patria vysoko spracované potraviny, sladkosti a alkohol, tieto potraviny majú vysoký obsah kalórií a nízku výživovú hodnotu. Dôležité je však nielen sledovať množstvo prijatých kalórií, ale dbať aj na kvalitu stravy - dôležitý je dostatok bielkovín, vlákniny a zdravých tukov.

4. V akom čase a kedy najneskôr je vhodné večerať?

Jedným z najčastejších mýtov je, že poslednú večeru by sme mali mať v určitom čase - napríklad o 18.00 hod. V skutočnosti však nezáleží ani tak na čase, ako skôr na celkovom energetickom príjme. Ak večeriate neskôr, ale stále sa zmestíte do svojho denného kalorického limitu (2000 - 2500 kalórií), neznamená to automaticky priberanie. Môže to však negatívne ovplyvniť kvalitu vášho spánku, ak si posledné jedlo dáte napríklad hodinu pred spaním.

Pokiaľ ide o výber potravín, ideálne je vyberať si na večeru ľahké a ľahko stráviteľné jedlá. Zamerajte sa na vyvážené jedlá obsahujúce bielkoviny (napr. mäso, ryby, strukoviny), zdravé tuky (avokádo, orechy) a komplexné sacharidy (quinoa, sladké zemiaky). Naopak, mali by ste sa vyhýbať mastným a ťažkým jedlám, sladkostiam a kofeínovým nápojom.

5. Čo piť pri chudnutí?

Pozor na skryté kalórie v nápojoch, ako sú sladké limonády, džúsy a alkohol, môžu obsahovať veľké množstvo kalórií, ktoré si často ani neuvedomujeme. Aj keď si ľudia dávajú pozor na jedlo, často sú to práve nápoje, ktoré spôsobujú prekročenie denného príjmu kalórií.

Na chudnutie je najlepšou voľbou obyčajná voda, nesladené čaje alebo káva bez cukru. Dbajte na dostatočný príjem tekutín počas dňa, ale vyhýbajte sa kalorickým bombám v podobe energetických nápojov alebo sladkých koktailov a alkoholických nápojov.

6. Aký je najlepší spaľovač tukov?

Spaľovače tukov môžu podporiť chudnutie, ale samy o sebe nezaručia výsledky. Náš SmartFuel Fat Burner je skvelým doplnkom, ktorý môže zvýšiť schopnosť tela vyrábať teplo na pálenie kalórií a dodať energiu na tréning. Je však dôležité si uvedomiť, že spaľovače tukov fungujú iba ako podpora pri cvičení – pokiaľ nedodržiavate správnu stravu a pravidelne necvičíte, nebudú mať výrazný efekt. 

Základom je stále zdravý jedálniček a kalorický deficit. Spaľovače môžu urýchliť proces, ale rozhodne za vás neodvedú všetku prácu.

7. Koľko schudnem, ak nebudem jesť tri dni?

Krátkodobý pôst vedie skôr k úbytku vody a svalov ako k úbytku tuku. Tri dni bez jedla môžu mať za následok menšie číslo na váhe, ale úbytok bude predovšetkým z vody a svalov, nie z tuku. Metabolizmus sa tiež spomalí a telo si začne ukladať energiu na horšie časy. Tento prístup je nielen neudržateľný, ale aj nezdravý. Namiesto hladovania je lepšie zamerať sa na vyváženú stravu s menším kalorickým deficitom, ktorá vám umožní chudnúť zdravým tempom a bez straty svalovej hmoty.

8. Čo sa stane, keď budem cvičiť každý deň?

Riskujete pretrénovanie a stratu motivácie. Každodenný intenzívny tréning môže viesť k syndrómu pretrénovania, keď telo nemá dostatok času na regeneráciu. To sa môže prejaviť únavou, poklesom výkonnosti, bolesťami svalov a dokonca aj zhoršením nálady. Na dosiahnutie optimálnych výsledkov je dobré zaradiť do tréningového plánu dni odpočinku. Zotavenie je dôležitou súčasťou cesty k dosiahnutiu vašich kondičných cieľov a pomáha predchádzať zraneniam.

9. Prečo cvičiť v mikine alebo koľko schudnem potením?

Potenie neznamená spaľovanie tukov. Mnoho ľudí sa domnieva, že ak sa pri cvičení veľa potia, automaticky schudnú. Potenie je však len strata vody, ktorú telo rýchlo doplní, keď sa napijete.

Chudnutie je o spaľovaní kalórií, ktoré sa dosahuje fyzickou aktivitou a kalorickým deficitom. Cvičenie v teplákoch môže spôsobiť väčšiu stratu tekutín, ale nemá žiadny vplyv na množstvo spáleného tuku. Naopak, cvičenie v prehriatom stave môže byť nebezpečné a viesť k zdravotným problémom.

10. Ako často cvičiť na chudnutie?

Frekvencia cvičenia závisí od vašich cieľov a úrovne kondície. Vo všeobecnosti sa odporúča cvičiť aspoň 3 až 5-krát týždenne. Kardio cvičenie, ako je beh, plávanie alebo bicyklovanie, pomáha spaľovať kalórie a zlepšovať kondíciu. Silový tréning, naopak, podporuje rast svalovej hmoty.

Kľúčom k úspechu je kombinovať rôzne druhy cvičenia a nájsť si aktivitu, ktorá vás baví. Ak vás cvičenie baví, je oveľa pravdepodobnejšie, že pri ňom zotrváte dlhodobo a dosiahnete svoje ciele. Skúste začať s jedným športom a postupne pridávajte a skúšajte ďalšie, pričom nezabúdajte, že akýkoľvek šport je lepší ako žiadny šport. Čoskoro sa na seba môžete pozrieť a vidieť výsledky svojej tvrdej práce!


Čo si z článku odniesť

Teraz už teda viete, že na ceste k vysnívanej postave nie je miesto pre skratky a rýchle riešenia. Namiesto honby za rýchlymi výsledkami, zázračnými diétami alebo extrémnymi metódami investujte do zdravého životného štýlu, vyváženej stravy a inteligentného tréningového plánu.  Venujte čas tomu, čo vám najlepšie vyhovuje, a nenechajte sa ovplyvniť rozšírenými mýtmi. Buďte trpezliví a pamätajte, že skutočná zmena prichádza postupne.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zaujímať:

7 letných športov, ktoré sa oplatí vyskúšať a pri ktorých spálite najviac kalórií

Ak hľadáte inšpiráciu na doplnenie tréningového plánu o nové aktivity a zároveň si užívate krásne letné počasie, ste na správnom mieste. Máme pre vás tipy na 7 letných športov, ktoré sa oplatí vyskúšať a pri ktorých spálite najviac kalórií.

8 tipov od Petra Havlíčka, ako dosiahnuť želanú zmenu nielen na svojej postave.

Dosiahnutie cieľovej váhy, formy alebo režimu je polovica úspechu. Najťažšou časťou je udržať si dosiahnuté výsledky.

Sleduj nás: