Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Ako sa zmení hmotnosť príloh po uvarení?

Viete, že 100 g varenej ryže má iné nutričné ​​hodnoty ako 100 g suchej ryže? Pozrime sa na to, ako sa mení hmotnosť najčastejšie používaných príloh počas ich prípravy. 

Zmeny hmotnosti môžu výrazne ovplyvniť kalorický príjem a výživovú hodnotu potravín, čo je dôležité vedieť pri plánovaní stravy. Ak varíte obed na niekoľko dní dopredu alebo varíte pre viacero osôb, tieto informácie sa vám budú hodiť.

Zemiaky a batáty

Zemiaky a batáty patria medzi najobľúbenejšie prílohy. Varené zemiaky alebo batáty majú približne rovnakú hmotnosť ako za surova. Naproti tomu zemiaky alebo batáty pečené v rúre stratia asi 40 % svojho objemu kvôli odpareniu vody počas pečenia. Ak ste v diéte a hľadáte vhodnú prílohu k svojmu kuraciemu steaku, zvoľte radšej zemiaky alebo batáty varené, ktoré vás viac zasýtia.

Ryža

Ryža je jednou z najrozšírenejších potravín na svete a je základom stravy miliónov ľudí. Jej všestrannosť a výživové vlastnosti z nej robia ideálnu zložku mnohých diétnych plánov. 

  • Je ľahko stráviteľná, takže je vhodná pre ľudí s citlivým žalúdkom alebo tráviacimi problémami.
  • Ryža prirodzene neobsahuje lepok, takže je ideálnou voľbou pre ľudí s celiakiou alebo neznášanlivosťou lepku.
  • Hnedá ryža a niektoré druhy divokej ryže obsahujú antioxidanty a niekoľko dôležitých vitamínov a minerálov vrátane vitamínov skupiny B (B1, B3, B6), horčíka, fosforu a mangánu.
  • Vďaka vysokému obsahu sacharidov je ryža skvelým zdrojom energie, najmä pre športovcov a fyzicky aktívnych ľudí.

Ryža a iné obilniny sa varia vo vode, ktorá sa počas varenia vstrebáva, a tak získava na objeme. 100 gramov suchej ryže po uvarení môže mať až 250 gramov, čo je 2,5-násobok pôvodnej hmotnosti

Cestoviny

Ďalšou obľúbenou prílohou sú cestoviny. Na trhu je však široká škála cestovín, ktoré sa líšia obsahom vajec, obsahom múky a druhom múky, čo ovplyvňuje vlastnosti cestovín. 100 gramov suchých cestovín môže mať po uvarení až 200 gramov, a teda dvojnásobok pôvodnej hmotnosti.

Kuskus

Kuskus je druh cestovín z jačmeňa, prosa alebo pšenice a je základom severoafrickej kuchyne. Jeho výhodou je, že sa pripravuje mimoriadne rýchlo, stačí ho zaliať vriacou vodou, na chvíľu prikryť a je hotový. Ak sa ponáhľate s prípravou obeda, kuskus je ideálnou voľbou. Už za niekoľko minút státia vo vriacej vode dokáže kuskus zväčšiť svoj objem až trojnásobne. Zo 100 gramov kuskusu budete mať približne 300 gramov tejto prílohy. 

Pohanka

Pohánka je všestranná a výživná potravina, ktorá má mnoho zdravotných výhod. Vďaka tomu, že neobsahuje lepok, má vysoký obsah bielkovín a vlákniny, ako aj množstvo vitamínov a minerálov, je skvelou voľbou pre zdravú výživu. Okrem toho sa dá ľahko zakomponovať do rôznych pokrmov, takže si môžete vychutnať jej blahodarné účinky v mnohých chutných slaných a sladkých variantoch. 

Pohánka sa tiež radí na prvé miesto v schopnosti zväčšiť svoj objem po uvarení. Svoj objem dokáže zväčšiť takmer 4-násobne. Zo 100 gramov suchej pohánky po uvarení získate takmer 400 gramov tejto prílohy. 

Strukoviny

Strukoviny, ako napríklad fazuľa alebo šošovica, sú bohaté na vlákninu, ktorá podporuje trávenie, pomáha udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi a prispieva k pocitu sýtosti. Obsahujú tiež veľké množstvo rastlinných bielkovín. Na 100 gramov suchých strukovín:

  • Zelená šošovica: približne 24 gramov bielkovín
  • Fazuľa červené: približne 24 gramov bielkovín
  • Cícer: približne 20 gramov bielkovín
  • Zelený hrášok: približne 23 gramov bielkovín

Je však dôležité poznamenať, že rastlinné bielkoviny zvyčajne neobsahujú celé spektrum esenciálnych aminokyselín. Tým, ktorí konzumujú živočíšne produkty, sa preto odporúča kombinovať rastlinné a živočíšne bielkoviny, aby sa zabezpečil dostatočný príjem všetkých esenciálnych aminokyselín.

Strukoviny môžu počas varenia získať až 2,5-krát väčšiu hmotnosť. Zo 100 gramov surových strukovín sa získa približne 250 gramov varených strukovín.


Záverom

Zmena hmotnosti jednotlivých príloh môže závisieť od konkrétneho typu potraviny a spôsobu prípravy, ako je čas a teplota varenia. Cestoviny, kuskus, ryža a iné obilninové prílohy absorbujú vodu a počas varenia sa ich hmotnosť zvyšuje. Pečené zemiaky naopak počas varenia strácajú na hmotnosti. Preto je najpresnejšie vážiť a plánovať prílohy v surovom stave.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zaujímať:

5 tipov, ako ušetriť na zdravom jedle

Niekedy sa môže zdať, že zdravá strava stojí veľa peňazí. Nie je to tak. Ak si rozumne zásobíte chladničku, nakupujete sezónne v supermarketoch a varíte doma, zistíte, že zdravé a vyvážené jedlá vychádzajú oveľa lepšie ako jedlá z fast foodov. Ako na to? Máme pre vás niekoľko konkrétnych tipov.

Ako zdravo raňajkovať? Vhodné potraviny na raňajky.

Raňajky sú základom dňa? Určite nie pre každého. Odborník na výživu Petr Havlíček odpovedá na najčastejšie otázky týkajúce sa zdravých raňajok. 

Sleduj nás: