Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Bod prepálenia tukov a olejov alebo kedy sa začnú prepaľovať?

ČO ZNAMENÁ RAFINOVANÝ OLEJ?

Rafinované oleje sú spracované za vysokých teplôt. Tieto oleje majú nižšiu výživovú hodnotu, ale súčasne sa zvýšil bod prepaľovania. Pri množstve, v ktorom by sme mali oleje používať nemusíme stratu živín nijako dramaticky riešiť, obzvlášť pokiaľ tuk používame k tepelnej príprave jedál. Takéto oleje majú veľmi dlhú trvanlivosť, neutrálnu chuť, sú riedke, nezakalené a hodia sa pre použitie v teplej kuchyni.

ČO ZNAMENÁ NERAFINOVANÝ OLEJ?

Nerafinované oleje sú často označené názvami za studena lisované alebo panenské oleje. Nie sú tepelne spracované a preto majú zachované všetky živiny (minerály, enzýmy atď.). Majú prirodzenú chuť a vôňu, vyššiu hustotu. Tieto oleje sa skvelo hodia do studenej kuchyne, napríklad do šalátov a zálievok. Majú nízky bod prepálenia, preto nie sú vhodné do teplej kuchyne. Nerafinované oleje sú citlivé na oxidáciu, preto sa plnia do tmavých fliaš, aby boli chránené pred svetlom a musia sa dodržiavať správne podmienky skladovania, inak sa skazia.

Olej Spracovanie Kouřový bod
Mandľový   216°C
Avokádový rafinovaný Rafinovaný 271°C
Avokádový nerafinovaný Nerafinovaný, panenský 190-204°C
Maslo   121–149°C
Repkový olej  S vysokým obsahom 246°C
Repkový olej Rafinovaný 204°C
Ricínový olej Rafinovaný 200°C
Kokosový olej Extra Panenský 177°C
Kokosový olej Rafinovaný 232°C
Kukuričný olej Nerafinovaný 178°C
Kukuřičný olej Rafinovaný 232°C
Ľanový olej Nerafinovaný 107°C
Ghí (prepustené máslo)   252°C
Olej z lieskových orieškov   221°C
Konopný olej   165°C
Bravčové sadlo   188°C
Olej z makadamových orieškov   210°C
Olivový olej Extra panenský 191°C
Olivový olej Panenský 199°C
Olivový olej Extra ľahký 242°C
Palmový olej Disfractionated 235°C
Arašidový olej Nerafinovaný 160°C
Arašidový olej Rafinovaný 232°C
Ryžový olej   254°C
Svetlicový olej Nerafinovaný 107°C
Svetlicový olej Čiastočne rafinovaný 160°C
Svetlicový olej Rafinovaný 266°C
Sezamový olej Nerafinovaný 177°C
Sezamový olej Čiastočne rafinovaný 232°C
Sojový olej Nerafinovaný 160°C
Sojový olej Čiastočne rafinovaný 177°C
Sojový olej Rafinovaný 238°C
Slnečnicový olej Nerafinovaný 107°C
Slnečnicový olej Čiastočne rafinovaný 232°C
Slnečnicový olej Rafinovaný 227°C
Olej z vlašských orechov Nerafinovaný 160°C
Olej z vlašských orechov Čiastočne rafinovaný 204°C

Mohlo by Vás zaujímať:

Najlepší zdroj bielkovín. Potraviny bohaté na bielkoviny. Je vhodný proteínový nápoj? 

Každý by chcel univerzálny návod na to, ako si správne zostaviť jedálniček, aby v ňom mal dobrý pomer makroživín. Veľa ľudí ale zabúda na to, že každý som iný. Mrknite na nový článok, kde sa dozviete viac a hlavne vám prezradíme najlepšie zdroje bielkovín.

Kreatín dávkovanie - ako kreatín užívať, koľko a kedy?

Kreatín je svalový energizér, ktorý priamo zvyšuje výkon svalov. Látka, ktorá podporuje rast číre svalovej hmoty a nepriamo znižuje hladinu podkožného tuku. Ale viete ako ho

Sledujte nás na sociálnych sieťach: