Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Carnivore diéta | Revolúcia v stravovaní alebo nebezpečný trend?

Čo sa stane s vašim telom, keď prestanete jesť zeleninu a ovocie a prejdete na stravu zloženú iba z mäsa, rýb a mliečnych výrobkov? Je carnivore diéta revolúciou v stravovaní, ktorá môže zmeniť váš život, alebo len nebezpečným trendom s krátkodobým efektom?

Čo je to carnivore diéta?

Carnivore diéta je stravovací režim, ktorý zahŕňa konzumáciu iba živočíšnych produktov. Zástancami tejto diéty jedia predovšetkým mäso, ryby, vajcia a mliečne výrobky s nízkym obsahom laktózy. Ostatným druhom potravín, ako je ovocie, zelenina, obilniny, strukoviny, orechy, sa vyhýbajú. Narozdiel od iných druhov nízkosacharidových diét, ktoré sacharidy iba obmedzujú, carnivore diéta sacharidy kompletne vyraďuje.

Čo jedia vyznávači carnivore diéty:
  • Mäso - hydinové, hovädzie, bravčové, teľacie...
  • Ryby - losos, tuniak, makrely, sardinky, treska...
  • Vnútornosti - pečeň, srdce, žalúdky, obličky, mozog...
  • Vajcia
  • Mliečne výrobky s nízkym obsahom laktózy - tvrdé syry, maslo
  • Nápoje - voda, vývar
Potraviny, ktorým sa vyhýbajú:
  • Ovocie
  • Zelenina
  • Obilniny - quinoa, bulgur, ovsené vločky, jačmeň, ryža, cestoviny…
  • Strukoviny - šošovica, fazuľa, cícer…
  • Orechy - mandle, kešu, pistácie, vlašské orechy…
  • Semienka - chia, slnečnicové, tekvicové, sezamové semienka…
  • Mliečne potraviny - potraviny s vysokým obsahom laktózy ako mlieko, jogurt a mäkké syry
  • Spracované potraviny - pečivo, krekry, chipsy, sladkosti, polotovary a hotové jedlá…
  • Nápoje - káva, čaj, džúsy, sladené nápoje, energy drinky…

Kde sa carnivore diéta vzala

Zástancovia carnivore diéty často argumentujú, že ľudia v paleolite alebo niektoré tradičné kultúry mali stravu založenú prevažne na živočíšnych produktoch kvôli ich geografickému umiestneniu a nedostupnosti rastlinných zdrojov. Tieto kultúry často konzumovali celé zviera, vrátane orgánov a vnútorností, čo im poskytovalo široké spektrum živín.

Popularitu však získala carnivore diéta len nedávno vďaka osobnostiam ako je doktor Shawn Baker, ktorý je jedným z najvýznamnejších zástancov tejto diéty. Jeho kniha "The Carnivore Diet" a jeho aktivita na sociálnych sieťach av médiách výrazne rozšírila povedomie o tejto diéte.

Prináša carnivore diéta nejaké výhody?

Zástancovia carnivore diéty tvrdia, že môže viesť k zlepšeniu zdravotných problémov, ako sú autoimunitné ochorenia, zápaly, problémy s trávením, cukrovka 2. typu, ale predovšetkým sľubujú účinné chudnutie. Avšak neexistuje žiadny komplexný výskum, ktorý by pozitívne účinky carnivore diéty potvrdzoval.

Carnivore diéta a chudnutie

Pri veľmi nízkom príjme sacharidov, ako je tomu pri carnivore diéty, môže telo vstúpiť do stavu ketózy. V tomto stave telo spaľuje tuky ako primárny zdroj energie namiesto sacharidov. To môže viesť k rýchlejšiemu úbytku telesného tuku. Navyše sú bielkoviny veľmi sýte a pomáhajú znižovať pocit hladu a chuť do jedla. Konzumácia väčšieho množstva bielkovín tak môže viesť k nižšiemu celkovému príjmu kalórií, pretože sa budete jednoducho cítiť dlhšie sýti.

Aj keď zvýšený príjem bielkovín zo živočíšnych produktov môže pomôcť pri chudnutí, nie je nutné a ani vhodné stavať celý svoj jedálniček iba na bielkovinách. Kľúčovým faktorom pre chudnutie a spaľovanie tukov je stále dosiahnutie kalorického deficitu.

Riziká a nedostatky carnivore diéty

Okrem toho, že je carnivore diéta veľmi reštriktívna a dlhodobo neudržateľná, je s ňou spojený rad rizík.
  • Nedostatok vlákniny - Hlavným negatívom carnivore diéty je vynechanie dôležitých skupín potravín, ako je ovocie a zelenina, ktoré sú významným zdrojom vlákniny. Vláknina je dôležitá pre zdravé zažívanie, mikróbióm a tiež zdravé vyprázdňovanie. Strava založená iba na mäse tak môže niektorým ľuďom spôsobiť nepríjemné zdravotné problémy.
  • Nedostatok vitamínov - V rastlinnej strave je množstvo kľúčových mikronutrientov, ktoré naše telo z mäsa nezíska. To môže viesť k horšej imunite, nízkej energii a únave.
  • Vysoký obsah tuku a cholesterolu - Vysoká konzumácia červeného mäsa (bravčové, hovädzie, teľacie, baranie) zvyšuje hladinu LDL cholesterolu v krvi, ktorý je všeobecne označovaný za "zlý" a je spojený so zvýšeným rizikom srdcových ochorení.
  • Záťaž na obličky - Vysoký príjem bielkovín zvyšuje záťaž na obličky, pretože obličky musia spracovávať väčšie množstvo dusíkatých odpadových látok, ktoré vznikajú pri trávení bielkovín.
  • Negatívne vplyvy na životné prostredie - Okrem toho má súčasná produkcia mäsa značné negatívne dopady na životné prostredie. Celkovo tak carnivore diéta nie je dlhodobo udržateľná pre nás, ani pre planétu.

Čo si z článku odniesť?

Mäso a ďalšie živočíšne produkty sú dôležitou súčasťou ľudskej výživy a majú pre naše zdravie mnoho prínosov. Poskytujú kvalitné bielkoviny a niektoré kľúčové mikroživiny, ako je železo, zinok a vitamín B12. Vyšší príjem bielkovín taktiež podporuje chudnutie a zabraňuje úbytku svalov. To však neznamená, že by sme mali stavať svoj jedálniček výhradne na živočíšnej strave alebo sa uchyľovať k extrémom, ako je carnivore diéta, ktorá úplne vylučuje rastlinné potraviny. Pokiaľ je vaším cieľom chudnutie, mali by ste sa predovšetkým sústrediť na vyváženú stravu, pohyb a kalorický deficit.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zaujímať:

Jirka Vacek sa vracia na závodné dosky. Aká je jeho strava, tréningy a režim?

Tréner Jirka Vacek sa vracia na závodné dosky a rád by sa pobil aj o profikartu. Pozrite sa na jeho cestu.

PALEO diéta | Čo to je a pomôže vám skutočne schudnúť?

Zaujíma vás, v čom spočíva tajomstvo paleo stravy? Čo je paleo diéta, aké sú jej pravidlá a môže vám skutočne pomôcť schudnúť? Prečítajte si náš článok a dozviete sa všetky odpovede, ktoré hľadáte.

Sleduj nás: