Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Chelátová väzba | Najlepšia forma minerálov pre Vaše telo

Keď sa začítate do sveta výživových doplnkov, možno narazíte na pojem "chelátová väzba". Tento termín často vyvoláva otázky, čo vlastne znamená a či skutočne predstavuje najlepšiu formu minerálov pre naše telo. Poďme sa teda bližšie pozrieť na to, čo je to chelátová väzba, aké minerály sa v chelátovej väzbe nachádzajú a prečo by ste mohli uprednostniť túto formu.

Anorganické vs. organické formy minerálov

Minerály môžeme rozdeliť na anorganické a organické formy. Anorganické formy, ako sú oxidy alebo sírany, sa často ťažšie vstrebávajú a niektorým ľuďom nerobia dobre pri trávení. Najčastejšie sa z nich používa oxid horečnatý, ktorý nájdete v lacnejších potravinových doplnkoch, ako sú obľúbené šumivé tablety s horčíkom a vitamínové výrobky predávané v supermarketoch

Naopak, organické formy, medzi ktoré patrí aj chelátová forma minerálov, sú vo všeobecnosti lepšie vstrebateľné a majú vyššiu biologickú dostupnosť, t. j. naše telo dokáže využiť vyššie percento účinnej látky. Do tejto skupiny patrí napríklad horčík bisglycinát.

Čo je to chelátová väzba?

Chelátová väzba je špeciálny spôsob, akým sú minerálne látky spojené s organickými molekulami, zvyčajne aminokyselinami. Tento proces zahŕňa pripojenie minerálu k organickej zlúčenine pomocou dvoch alebo viacerých väzieb, čím sa vytvorí stabilná štruktúra. V dôsledku toho sa minerál ľahšie vstrebáva do tela.

Jednoducho povedané, chelátovaný minerál je minerál, ktorý je obalený organickou molekulou, čo uľahčuje jeho prechod tráviacim traktom a vstrebávanie do krvného obehu. Chelátová forma minerálov je teda jednou z najlepšie vstrebateľných a využiteľných foriem minerálov.

Najlepšie stráviteľné výživové doplnky v chelátovej forme
 

Smartfuel Magnesium bysglycinate

Bisglycinát horčíka v chelátovej väzbe sa považuje za najlepšiu formu horčíka. Magnézium od Smartfuel je kombinovaný s aminokyselinou glycínom, ktorá zlepšuje vstrebávanie minerálu a podporuje relaxáciu, takže je ideálny na užívanie v popoludňajších alebo večerných hodinách. 

Absorpcia bisglycinátu horčíka je približne o 80 % vyššia ako u iných foriem horčíka, čo z neho robí špičku medzi dostupnými doplnkami stravy. Okrem toho je každá kapsula obohatená o vitamín B6, ktorý je nevyhnutný pre optimálne využitie horčíka a ďalej zvyšuje vstrebávanie horčíka, čím poskytuje rýchlejšiu úľavu od príznakov nedostatku horčíka.


PROM-IN 100% Zinc Bisglycinate

PROM-IN 100% Zinc Bisglycinate je vysoko využiteľný chelátový zinok. Zinok v tejto forme má vysokú biologickú dostupnosť (80 %), ktorá je výrazne vyššia ako u iných foriem zinku, ako je oxid zinočnatý alebo uhličitan zinočnatý. Okrem toho je PROM-IN Zinc Bisglycinate obohatený o prírodný piperín, ktorý ešte viac zvyšuje vstrebávanie zinku. 

Zinok je známy svojimi antioxidačnými účinkami, podporuje imunitný systém a je dôležitý pre zabezpečenie optimálnej hladiny testosterónu.


Čo si z článku vziať?

Ak hľadáte vhodné doplnky stravy, pozrite si ich zloženie. Namiesto anorganických foriem minerálov si vyberte organickú formu, ako je bisglycinát horčíka alebo bisglycinát zinku. Takto budete mať istotu dobrého vstrebávania minerálov a vaše telo získa z doplnkov maximum.


Mohlo by Vás zaujímať:

Magnesium malát: Skvelá forma horčíka pre lepší výkon a regeneráciu

Maximalizujte svoj výkon a obmedzte únavu vďaka energizujúcej forme horčíka.

Pitný režim | Prečo je taký dôležitý?

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo je pre nás voda taká dôležitá a ako je kľúčom k riešeniu mnohých problémov? V tomto článku sa budeme podrobne zaoberať významom pitného režimu.

Sleduj nás: