Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Čím nakŕmiť črevný mikrobióm? Ako sa podpisuje psychika na našom trávení?

Jeseň máme spojenú nielen s padajúcim lístím, ale aj padajúcou imunitou. Tá je skúšaná nielen zmenou počasia a hojným výskytom rôznych ochorení, ale aj stresom.

Stres zabijakom baktérií

To, že sa imunitný systém odvíja od nášho črevného mikrobiomu, už mnoho z nás tuší. To, že je ale črevný mikróbiom závislí nielen na strave, ale aj na našej psychickej pohode či nepohode, si už tak veľmi často neuvedomujeme. Strava je niečo, s čím sa pracuje ľahšie, predsa len vybrať vhodný jogurt, kvalitnú zeleninu či priamo cielené probiotiká sa zdá byť jednoduchšou úlohou ako raz a navždy v práci oznámiť, že budem pracovať skutočne len osem hodín.

Petr Havlíček a Jirka Vacek na tému o detoxikácii čriev a črevného mikrobiomu. Vo videu sa okrem iného dozviete, aký má vplyv stres na naše trávenie, alebo ako sa stravuje Petr Havlíček.

Choďte cestou bio potravín

Viac ako na množstve zjedených porcií kefírov či kimchi si dajte záležať na skutočnej kvalite. Fakticky zaujímavým pomocníkom v starostlivosti o náš črevný mikróbiom môžu byť výberové kúsky, ktoré prirodzene dozreli a na ich ochranu nebolo nutné použiť rad síce zákonom povolených, ale zdraviu nie vždy prospešných chemických látok. Predovšetkým pesticídy totiž významne ovplyvňujú kondíciu nášho črevného mikrobiomu a veľmi jednoducho ho narúšajú. Výberom zeleniny a ovocia v skutočne bio kvalite tak svojmu mikrobiomu skutočne pomôžete.

Kvasená zelenina vs. chémia

Kvasená zelenina či fermentované mliečne výrobky sú dôležitou súčasťou našej stravy, ale doposiaľ skôr preceňovanú v boji za lepší mikrobióm. Tieto potraviny môžu mikrobióm podporiť len čiastočne. A čo hrá proti? Menšia pestrosť mikroorganizmov použitých pri fermentácii, ich nedostatočná charakteristika a popis výrobcu, a nakoniec aj možnosť, že niektoré fermentované potraviny sú pre niekoho nevhodé. Používané kultúry sú často producentmi biogénnych amínov, ktoré môžu vyvolať alergickú reakciu.

Naproti tomu stoja doplnky stravy a liečivá s presne popísaným zložením mikroorganizmov, druhovo cielených, a predovšetkým technologicky spracovaných tak, aby baktérie až do čreva skutočne dorazili. Ak budeme chcieť ísť ešte ďalej, môžeme siahnuť po technológiách, ktoré už dnes ponúkajú probiotiká šité na mieru. Teda také, ktoré sú pripravené presne pre črevo a mikrobióm užívateľa. Ale ako všetky novoty modernej doby, aj táto ponúka otázku, či všetko nebude za pár rokov inak. Za zmienku ale táto cesta rozhodne stojí. Sú totiž medzi nami takí, ktorí z rôznych dôvodov potrebujú pre svoju rodinu baktérií niečo viac, niečo istejšie ako domáci jogurt.


Podporte črevný mikrobióm doplnky stravy

Probiotiká

Probiotiká sú kultúry živých baktérií (rodu Lactobacillus a Bifidobacterium), ktoré upravujú bakteriálnu mikroflóru hrubého čreva, upravujú pH v hrubom čreve a zabraňujú množeniu hnilobných baktérií. Probiotiká sú prospešné po užívaní antibiotík, ovplyvňujú správnu funkciu tráviaceho systému, zvyšujú odolnosti organizmu, ovplyvňujú syntézu niektorých vitamínov, vápnika a horčíka a ďalšie.
Kategorie Probiotika >>>

SimpleBiotix Mesačná kôra

​Dvojfázový doplnok stravy s probiotikami, prebiotikami a ostatnými blahodarnými látkami. Ranná kapsula naštartuje telo do nového dňa a večerná napomáha regenerácii a lepšiemu spánku.

Swanson Ultimate 16 probio kmeňov

Obľúbené probiotikum s 16 jedinečnými kmeňmi na doplnenie baktérií a prebiotiká FOS.
Unikátna podpora hrubého čreva a imunitného systému.

Optibac Kids Gummies

Želé s ovocnou príchuťou zachutí každému z nich a zároveň im poskytne probiotikum, prebiotikum, vápnik a vitamín D3. Želé Kids Gummies výborne chutí a zároveň neobsahuje žiadne umelé sladidlá ani konzervanty.


Na túto tému sa rozhovoril Petr Havlíček a Jirka Vacek vo videu: ČREVNÝ MIKROBIOM | Prečo má najväčší vplyv na trávenie psychika? Probiotiká, prebiotiká a enzýmy.

Aj napriek tomu všetko je jedlo tým, na čom by sme mali stavať. A nielen preto, že je to také jednoduché, zarazujme kvasenú zeleninu, nakladané uhorky, kyslú kapustu, ale tiež napríklad červenú repu či cibuľu. Samotná kvalita domáceho produktu vedľa hromady baktérií, ktoré vznikajú v procese kvasenia, spoločne s vlákninou, robia z nakladanej zeleniny oprávnene kráľovnú medzi superpotravinami. Je pre nás probiotikom aj prebiotikom zároveň.

BOX: Čomu majú baktérie odolávať?

Probiotické baktérie v potravinách musia na svojej ceste tráviacim traktom čeliť mnohým nástrahám. Tráviace enzýmy v slinách, samotný mikrobióm v ústach, lipázy, proteázy rozkladajúce bunkové bielkoviny v žalúdku alebo kyseliny ovplyvňujúce pH nielen v žalúdku. To všetko ničí aj prospešné mikróby putujúce tráviacim traktom. Aj napriek tomu veľká časť mikroorganizmov prežije a dostane sa až do cieľového hrubého čreva.

Zdroj: Adela Skoupa

Mohlo by Vás zaujímať:

Najlepší proteín pre ženy? Proteíny na chudnutie.

Proteín je jedným z najpoužívanejších doplnkov výživy vôbec. Ktorý je najlepší pre ženy?

Dávkovanie kreatínu - ako užívať kreatín, koľko a kedy?

Kreatín je svalový energizér, ktorý priamo zvyšuje svalový výkon. Látka, ktorá podporuje rast svalovej hmoty a nepriamo znižuje hladinu podkožného tuku. Viete však, ako ho užívať, koľko a kedy?

Ako zlepšiť spánok a podávať maximálne výkony

Kvalitný spánok umožňuje psychofyzickú regeneráciu. Zlepšuje hormonálnu kvalitu a všetky súvisiace procesy, ako je regenerácia, budovanie svalov, chudnutie, ale aj koncentrácia, zapamätanie si informácií atď.

Sleduj nás: