Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Keto diéta | Pre koho je vhodná?

O keto stravovaní už pravdepodobne počul každý. Ale je naozaj také skvelé, ako sa všade hovorí? Keto diéta je v skratke stravovací plán založený na vysokom príjme tukov, miernom príjme bielkovín a minimálnom množstve sacharidov. Tento spôsob stravovania presmeruje telo do stavu nazývaného ketóza, metabolického procesu, pri ktorom telo spaľuje tuk namiesto glukózy ako hlavný zdroj energie. Hoci to znie trochu ako sci-fi román, v skutočnosti je to obľúbená realita mnohých diét. Poďme sa však na ňu pozrieť podrobnejšie.

Ako presne funguje keto diéta?

Základnou myšlienkou je obmedziť sacharidy na menej ako 70 gramov denne (často menej). To znamená rozlúčku s ryžou, cestovinami, chlebom a sladkosťami! Namiesto toho naplňte svoj tanier tukmi a bielkovinami - myslite na avokádo, plnotučné syry, mäso, ryby, orechy a vajcia. Priznajme si, že pre milovníkov cestovín to môže byť trochu smutné, ale na druhej strane, kto by odolal kúsku dobre pripraveného lososa s maslovou omáčkou?

V keto diéte NEnájdete nasledujúce potraviny: 

  • Strukoviny
  • Tavené syry
  • Zemiaky, ryža, cestoviny
  • Nízkotučné mliečne výrobky
  • Ovocné šťavy a iné sladké nápoje
Príklady jedál pri keto diéte:

Raňajky: Šakšuka s kopou syra
Obed: Šalát Cézar s grilovaným kuracím mäsom a domácimi krutónmi z mandľovej múky
Večera: Hovädzí steak s maslovou fazuľou

Čo môžete očakávať od keto diéty?

Keto diéta sľubuje predovšetkým úbytok hmotnosti. A úbytok hmotnosti je koniec koncov aj hlavným dôvodom, prečo sa ľudia na túto diétu vydávajú. Sľubuje však aj trochu viac výhod. Napríklad zníženie rizika vzniku cukrovky, a to vďaka pozitívnemu ovplyvneniu hladiny cukru v krvi. Keto diéta tiež tvrdí, že tento štýl stravovania má priaznivé účinky na kognitívne funkcie a kardiovaskulárny systém. Štúdie však tieto sľuby nepotvrdili.


NÁŠ TIP: Pre ešte lepší účinok ketózy vyskúšajte Keto Weight Loss, doplnok stravy, ktorý podporí uvoľňovanie tukov a ich premenu na energiu. 


Aké sú ALE keto stravovania?

Keto diéta rozhodne nie je pre každého. Je dôležité pristupovať k nej s rozumom, počúvať svoje telo a ideálne ju vykonávať pod dohľadom odborníka, ktorý vám pomôže uistiť sa, že je pre vás vhodná a bezpečná.

Kto by si mal dať pri tejto tukovej diéte pozor? 

Keto diéta rozhodne nie je vhodná pre ľudí so zvýšenou hladinou cholesterolu, a to predovšetkým kvôli tukovému zloženiu stravy. Aj táto zdanlivo veľká výhoda sa môže obrátiť proti vám. Na pozore by sa mali mať aj títo ľudia:

✅ Tehotné a dojčiace ženy
✅ Vyvíjajúce sa deti
✅ Ľudia s tráviacimi problémami
✅ Osoby trpiace ochorením pečene

Ako však píšeme vyššie, vždy je najlepšie sa najprv poradiť s odborníkom na výživu.


Niekoľko slov na záver

Keto diéta môže niektorým ľuďom vyhovovať. Každý sme jedinečný a možno práve vaše telo prijíma tuky ľahšie ako sacharidy. Ale stále je to "len" diéta, a to znamená, že chudnutie je tu, ako všade inde, postavené na kalorickom deficite. Preto, ak nemáte iné dôvody na keto stravovanie, verte, že môžete schudnúť aj pri bežnej strave. Stačí, ak počas dňa vydáte viac energie, ako prijmete, a chudnutie sa môže začať.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zaujímať:

Návod, ako zostaviť ideálny fitness jedálniček pre ženy

Ako ženy sa často bojíme. Strava je pre nás veľkým otáznikom. Nejeme príliš veľa? Alebo je to málo? Dostávame dostatok živín? Chuť na čokoládu sa zvyšuje... Nie, nedoprajeme si ju, pretože by sme mohli pribrať. Vidíte sa v tom? Ak áno, tento článok sa vám bude hodiť.

Petr Havlíček o stravovaní detí | Ako ich viesť k zdravej strave a sebavedomiu. Koľko cukru denne?

Výživový špecialista Petr Havlíček, akú dôležitú úlohu hrá jedlo nielen v správnom vývoji a raste, ale ako aj jeho dospelý život a sebavedomie.

Sleduj nás: