Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Koľko môžete pribrať za týždeň na all inclusive dovolenke a ako tomu predísť?

Dovolenka all inclusive je synonymom neobmedzeného množstva jedla a pitia. Priemerný denný príjem kalórií sa môže rýchlo zvýšiť, najmä ak si doprajete vysokokalorické jedlá, dezerty a alkoholické nápoje. To so sebou prináša určité obavy. Koľko kilogramov môžete pribrať za týždeň a ako môžete zabrániť priberaniu?

Koľko môžete pribrať za týždeň dovolenky all inclusive?

Typický deň na dovolenke all inclusive sa začína výdatnými raňajkami s výberom pečiva, sladkostí, vajíčok, slaniny, ovocia a džúsov, čo môže predstavovať až 800 kcal. Obed a večera často pozostávajú z bufetu s rôznymi jedlami, ako sú cestoviny, mäso, morské plody, šaláty a dezerty, pričom každé jedlo môže pridať ďalších 1000 - 1500 kcal. Medzitým si vychutnajte malé občerstvenie, sladké nápoje a alkoholické nápoje, ktoré spolu môžu pridať ďalších 500-1000 kcal. Celkovo môžete ľahko dosiahnuť denný príjem 3000-4000 kcal, čo je výrazne nad vašou bežnou potrebou a môže viesť k nárastu hmotnosti. Dobre, ale koľko kilogramov potom priberiem?

Pozrime sa trochu na matematiku, ktorá stojí za priberaním. Ak je váš bežný denný kalorický príjem 2 000 kcal (Každý má iný udržiavací kalorický príjem. Ako si vypočítate svoj kalorický príjem?). Na dovolenke sa váš príjem zdvojnásobí na 4 000 kcal denne, čo predstavuje ďalších 14 000 kcal za 7 dní na dovolenke.

Vo všeobecnosti 1 kg tuku zodpovedá 7700 kcal. Teoreticky by ste za týždeň dovolenky all inclusive pribrali 1,8 kg tuku, čo nie je žiadna tragédia. 

Ukazuje váha viac?

Je však dôležité spomenúť, že po návrate z týždňovej dovolenky môžete na váhe vidieť podstatne vyššie číslo. Môže to byť spôsobené viacerými faktormi vrátane zvýšeného zadržiavania vody v tele v dôsledku vyššieho príjmu soli a cukru, väčších zásob glykogénu vo svaloch a väčšieho množstva potravy v črevách. Nestúpajte preto na váhu hneď po príchode. Radšej sa vážte až s odstupom niekoľkých dní, kedy budú výsledky presnejšie.

Tipy, ako sa na dovolenke all inclusive (príliš) neprejedať

Keď sa ocitnete na dovolenke all inclusive s neobmedzeným prístupom k jedlu, ľahko sa môžete prejedať a stratiť prehľad o tom, čo a koľko konzumujete. Tu je 5 tipov, ktoré vám pomôžu udržať si kontrolu nad stravou počas all inclusive dovolenky:

1. Pite veľa vody 

Niekedy ľudia na dovolenke zabúdajú na pitný režim. Noste so sebou fľašu s vodou k bazénu alebo na pláž a snažte sa piť vodu pravidelne počas celého dňa. 

Nezabúdajte, že alkohol dehydruje. Ak si chcete dopriať alkohol, dajte si medzi kokteilmi pohár čistej vody.

2. Začnite bielkovinami a zeleninou

Pri výbere hlavného jedla sa najprv zamerajte na zdroje bielkovín. Vyberte si napríklad grilované mäso, ryby, tofu alebo vajcia. Bielkoviny doplňte zeleninou a zvyšok taniera vyplňte sacharidmi. Bielkoviny vás viac zasýtia a znížia prejedanie sa sladkými dezertmi.

3. Jedzte pomaly a len vtedy, keď ste hladní

Jedzte pomaly a sústreďte sa na každé sústo. Počúvajte svoje telo a prestaňte jesť, keď sa cítite sýti, nie preplnení. 

4. Nie ste hladní? Potom vynechajte popoludňajšie občerstvenie

To, že je jedlo dostupné 24/7, neznamená, že musíte jesť stále. Počúvajte svoje telo a jedzte len vtedy, keď ste skutočne hladní. 

5. Buďte aktívni

Hotelové rezorty zvyčajne ponúkajú množstvo športových a fitnes aktivít, ako je plávanie, vodný aerobik, hodiny tanca, joga, plážový volejbal, bedminton, golf alebo bowling. Využite to a vyskúšajte niečo nové. Možno objavíte novú aktivitu, ktorá vás bude baviť. Okrem toho aj krátke prechádzky na pláži alebo v okolí letoviska môžu pomôcť spáliť kalórie.


Čo si odniesť z tohto článku?

Keď už viete, že pribrať päť kíl tuku počas dovolenky nie je také jednoduché, nemusíte sa príliš zaoberať tým, čo jete. Riaďte sa našimi 5 základnými radami, ako sa neprejedať a užiť si dovolenku bez zbytočného stresu. Ochutnajte miestne špeciality a po návrate domov sa vráťte k svojmu pravidelnému režimu a vyváženej strave. Uvidíte, že tých pár kíl navyše, ktoré si z dovolenky priveziete, po návrate k bežnému režimu rýchlo zmizne.


Mohlo by Vás zaujímať:

Ako funguje reverzná diéta? Cesta k trvalému chudnutiu.

Reverzná diéta alebo obrátená diéta je stravovací plán, ktorý sa líši od klasických prístupov. Jej cieľom je postupné navyšovanie energetického príjmu.

Ako zdravo raňajkovať? Vhodné potraviny na raňajky.

Raňajky sú základom dňa? Určite nie pre každého. Odborník na výživu Petr Havlíček odpovedá na najčastejšie otázky týkajúce sa zdravých raňajok. 

Sleduj nás: