Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Kyselina listová | Základný stavebný kameň ľudského zdravia a DNA

V súčasnosti, keď sa čoraz viac zameriavame na prevenciu zdravotných problémov a snažíme sa žiť zdravšie, zohráva v našom stravovaní kľúčovú úlohu správny výber nutrične bohatých potravín. Jedným zo základných prvkov, ktoré by vo vašej strave nemali chýbať, je kyselina listová. Tento vitamín, známy aj ako folát alebo vitamín B9, nie je len obyčajným doplnkom - je to základná zložka výživy, ktorá podporuje mnohé životne dôležité funkcie v tele. Aký druh a pre koho je vhodný? Pozrime sa bližšie na to, prečo je kyselina listová taká dôležitá a prečo by ju mali užívať tehotné ženy.

Čo sa dozviete?

  • Čo je kyselina listová?
  • Za aké procesy v tele je kyselina listová zodpovedná?
  • Pre koho je kyselina listová dobrá?
  • Zdroje kyseliny listovej alebo vitamínu B9
  • Aký je odporúčaný denný príjem kyseliny listovej?

Čo je to kyselina listová?

Kyselina listová, známa aj ako vitamín B9, je nevyhnutnou súčasťou zdravej stravy a zohráva kľúčovú úlohu v mnohých biologických procesoch v ľudskom tele. Tento vo vode rozpustný vitamín je nevyhnutný. Telo si ho nedokáže vyrobiť samo. Preto je potrebné zabezpečiť dostatočný príjem kyseliny listovej potravou alebo ju užívať ako doplnok stravy.


NÁŠ TIP: Keď už hovoríme o doplnkoch, našou jasnou voľbou je kyselina listová v aktívnej forme od spoločnosti BrainMax. Táto forma je najlepšie vstrebateľná, a preto veľmi funkčná. Objednanie trvá pár sekúnd a kým dočítate tento článok, balíček už môže byť na ceste k vám. 


Za aké biologické procesy je zodpovedná kyselina listová?

Kyselina listová je nevyhnutná pre syntézu DNA a RNA, molekúl, ktoré nesú genetickú informáciu a umožňujú delenie a rast buniek. Zohráva tiež dôležitú úlohu v metabolizme aminokyselín, základných stavebných zložiek bielkovín. 

Riziká nedostatku kyseliny listovej:

✅ Neschopnosť buniek účinne sa rozmnožovať
✅ Anémia alebo chudokrvnosť
✅ Reprodukčné problémy
✅ Poruchy kognitívnych funkcií

Nedostatok kyseliny listovej by mali riešiť najmä tehotné ženy. Vitamín B9 má totiž zásadný vplyv na zdravie a vývoj plodu. 

Podpora reprodukčného zdravia

Kyselina listová má zásadný význam pre reprodukčné zdravie oboch pohlaví. U mužov podporuje správny vývoj spermií, zatiaľ čo u žien zvyšuje šance na úspešné tehotenstvo a podporuje jeho zdravý priebeh.

Prevencia vrodených chýb

Jednou z najdôležitejších funkcií kyseliny listovej je jej schopnosť predchádzať vývojovým chybám plodu. Štúdie preukázali, že dostatočný prísun folátov alebo kyseliny listovej môže výrazne znížiť riziko vzniku defektov neurálnej trubice, ako sú rázštep chrbtice a anencefália. To zdôrazňuje význam suplementácie kyseliny listovej pre ženy v plodnom veku a tiež pre ženy, ktoré plánujú tehotenstvo.

Účinky na srdce, obehový systém a prevencia anémie

Okrem reprodukčného a všeobecného bunkového zdravia má kyselina listová pozitívny vplyv na srdce a obehový systém. Pomáha znižovať hladinu homocysteínu v krvi, aminokyseliny, ktorá je spojená s vyšším rizikom srdcových ochorení. Okrem toho vitamín B9 prispieva k tvorbe červených krviniek, čím pomáha v boji proti anémii spôsobenej nedostatkom kyseliny listovej.

Pre koho je kyselina listová vhodná? 

Ako naznačuje kontext, jej užívanie má zmysel najmä v tehotenstve alebo aj vtedy, ak sa snažíte o bábätko. Rozhodne ju však nezanedbávajte ani vtedy, ak sa vás reprodukcia netýka. Dostatok kyseliny listovej by mal mať úplne každý, takže ak ste si istí, že váš príjem zelenej zeleniny a iných zdrojov je menší ako slávny, dopĺňajte ju. Aké sú však všetky zdroje kyseliny listovej?

V čom sa nachádza najviac kyseliny listovej?

Medzi prirodzené zdroje kyseliny listovej patrí zelená zelenina. Máme na mysli špenát, kel, hlávkový šalát a brokolicu. Ale patria sem aj strukoviny, niektoré orechy a obilniny obohatené o foláty. Ak dávate prednosť ovociu, nebudete sklamaní. Pomaranče a banány tiež obsahujú kyselinu listovú. Neobmedzujte sa však "len" na potraviny. Dôverujte starostlivosti kvalitných výživových doplnkov, ktoré vám zabezpečia dostatočný príjem. 


B12 obohatený o B9, tedy kyselinu listovú

Vitamín B12 sa nachádza najmä v živočíšnych potravinách, preto sa jeho doplnenie odporúča najmä vegánom a vegetariánom. Tento výživový doplnok je však výnimočný svojou komplexnosťou, najmä vďaka pridanej kyseline listovej v bioaktívnej forme Quaterfolic. Celý prípravok je bez GMO a má aj rastlinné zloženie, takže je vhodný naozaj pre každého.


Aká je odporúčaná denná dávka kyseliny listovej?

Vo všeobecnosti sa odporúča príjem 400 až 600 mikrogramov kyseliny listovej denne, ale tieto hodnoty sa môžu líšiť v závislosti od veku, pohlavia a špecifických zdravotných potrieb jednotlivca. Počas tehotenstva sa potreba príjmu môže zvýšiť. U detí sa odporúčaný príjem znižuje na polovicu, takže postačuje 200 mikrogramov.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zaujímať:

Suplementy pre pokročilých na zlepšenie výkonu.

V tomto článku sme sa zamerali na ďalšie doplnky pre mierne pokročilých športovcov, ktoré pomáhajú optimalizovať hormonálne hladiny a zlepšujú výkon.

Full body tréning do posilňovne. Komplexné cviky. Celý tréning.

Ako si zostaviť full body tréning? Koľko opakovaní a sérií? Tréning celého tela predstavuje ideálnu stratégiu pre tých, ktorí cvičia 2 – 3krát týždenne.

Sleduj nás: