Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Mýty vo výžive: Čo nám bolo roky zle tvrdené?

V oblasti výživy sa neustále objavujú nové trendy, teórie a „zaručené“ pravidlá, ktoré ľudia slepo nasledujú. Mnohé z nich sa však po rokoch ukážu ako nesprávne. Spolu s odborníkom na výživu Petrem Havlíčkom sa pozrieme na najväčšie historické chyby vo výžive a zistíme, odkiaľ sa vzali a aký mali vplyv.

1. Tuky sú nepriateľ zdravia

Dlho sa verilo, že tuky sú hlavnou príčinou obezity a kardiovaskulárnych ochorení. Tento názor začal nadobúdať na sile v 60. a 70. rokoch minulého storočia, kedy sa v štúdiách objavovali dôvody na ich obmedzenie. V dôsledku toho sa začali vyrábať odtučnené potrviny označované ako "štíhla línia" alebo "low-fat", ktoré však postrádali chuťou a ich tuk bol často nahradený cukrom alebo inými aditívami. To viedlo k zvýšenej konzumácii sacharidov a nárastu obezity a cukrovky.



V skutočnosti sú tuky nevyhnutnou súčasťou zdravého stravovania. Kvalitné tuky, ako sú tie v rybách, avokáde či olivovom oleji, majú pozitívny vplyv na zdravie srdca a celkovú vitalitu. Zaujíma vás o tukoch viac? Napísali sme pre vás článok, kde nájdete všetky odpovede: Čo sú zdravé tuky? | Aké potraviny zdravé tuky obsahujú? | TOP 10 zdrojov tukov.


2. Kalórie sú si rovné

Teória „Calories in, calories out“ tvrdí, že chudnutie a priberanie záleží iba na príjme a výdaji kalórií. Tento prístup však zabúda na faktory, ako je termický efekt potravín, hormonálna reakcia organizmu, psychické rozpoleženie, rozdielna stráviteľnosť rôznych druhov potravín a ďalšie aspekty. Pr. 500 kcal zo sladkej malinovky a 500 kcal z kuracieho mäsa a zeleniny sa v tele nespráva rovnako.

Petr Havlíček upozorňuje, že súčasťou zdravého chudnutia nie je len sledovanie kalórií, ale aj kvality potravín a ich vplyvu na metabolizmus.


3. Cholesterol v strave = vysoký cholesterol v krvi

Dlho panoval názor, že napríklad konzumácia viacerých vajec a tučných potravín automaticky vedie k vysokej hladine cholesterolu v krvi. Novšie výskumy ale ukázali, že pre zdravých jedincov nemá príjem cholesterolu v strave taký dramatický dopad, ako sa kedysi myslelo. Naopak, vajcia obsahujú cenné živiny a zdravé tuky prospievajú celkovému zdraviu.


4. Margaríny sú zdravšie ako maslo

V snahe eliminovať nasýtené tuky sa začala propagovať rastlinná alternatíva vo forme margarínov. Problém nastal vo chvíli, keď sa ukázalo, že mnohé margaríny obsahovali trans tuky, ktoré sú ešte väčším rizikom pre zdravie, než samotné nasýtené tuky.

Moderné margaríny síce trans tuky obsahujú v minimálnom množstve, ale napriek tomu ide o vysoko priemyselne spracované potraviny. Kvalitné maslo v rozumnom množstve má v strave svoje miesto.


5. Detoxikácia je nutnosť

Pojem "detoxikácia" sa stal marketingovým ťahákom. Rôzne kôry, šťavy a doplnky stravy sľubujú čistenie organizmu, avšak telo má vlastný detoxikačný systém – obličky, pečeň a črevá. Namiesto drahých detoxov je oveľa efektívnejšie zdravo jesť, dostatočne spať a pravidelne sa hýbať.

Detoxu sme venovali samostatný článok aj podcast, pozrieť sa naň môžete tu.


6. Vysokoproteínová diéta je pre všetkých

S rozmachom fitness životného štýlu sa začalo veriť, že vysoký príjem bielkovín je nevyhnutný pre všetkých, nielen pre športovcov. Avšak nadmerný príjem bielkovín môže byť zaťaží pre obličky a má negatívny vplyv na dlhodobé zdravie. Každý má iné potreby a nadbytočná konzumácia bielkovín nemusí mať pre každého prínos.

Koľko bielkovín je ideálne množstvo? To sa dozviete v článku: Proteíny: Dávkovanie, kedy a ako užívať proteín?

Záver:

Výživové mýty sú bežné a často sa menia s novými výskumami. Dôležité je kriticky premýšľať, hľadať kvalitné informácie a neriadiť sa slepo trendy. Ako zdôrazňuje Petr Havlíček, základnými piliermi zdravého životného štýlu sú pestrá strava, pohyb, spánok a psychická pohoda. Nenechajte sa teda zmiasť ďalšími mýtmi, ktoré sa budú objavovať, a zamerajte sa na dlhodobo udržateľné návyky.

Mohlo by vás zaujímať:

12 tipov, ako jesť zdravo a kvalitne s nízkym rozpočtom

Prinášame vám 12 tipov, ako jesť zdravo a kvalitne aj s nižším rozpočtom. Poradíme vám, ako efektívnejšie nakupovať, pripraviť si kuchynské základy a byť kreatívny pri varení, čo vám pomôže ušetriť.

8 tipov od Petra Havlíčka, ako dosiahnuť želanú zmenu nielen na svojej postave.

Dosiahnutie cieľovej váhy, formy alebo režimu je polovica úspechu. Najťažšou časťou je udržať si dosiahnuté výsledky.

Prečo je pitný režim dôležitý? Ako sa naučiť piť vodu

Každý vie, prečo je pitný režim taký dôležitý a mal by sa dodržiavať, tak prečo je to pre mnohých z nás stále taký problém? Pozrite si tento krátky článok.

Sleduj nás: