Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Najlepšie doplnky stravy na boj s chrípkou a prechladnutím

Chrípku aj prechladnutie spôsobujú vírusy, ale ich príznaky a prejavy sú odlišné. Zatiaľ čo chrípka často prichádza náhle s vysokou horúčkou, bolesťami svalov a hlavy, prechladnutie sa objavuje postupne a začína sa nádchou, bolesťami hrdla alebo kašľom.

Prechladnutie sa na prvý pohľad nemusí zdať vážne, ale ak sa nelieči, môže v našom tele spôsobiť ďalšie problémy. Preto by ste si mali dať na niekoľko dní pauzu od náročného tréningu, oddýchnuť si a zamerať sa na posilnenie imunity. 

Počas choroby je dôležité poskytnúť nášmu telu dostatok výživy a podpory na úspešný boj s vírusmi. Hoci neexistuje zázrak, ktorý by nás okamžite vyliečil, existuje niekoľko doplnkov stravy, ktoré môžu naše telo podporiť v boji proti chorobám. Tu sú niektoré z najlepších doplnkov stravy, ktoré vám pomôžu bojovať s prechladnutím a nádchou a posilniť vašu imunitu:

1. Probiotiká

Nie nadarmo sa hovorí, že všetky choroby začínajú v črevách, pretože až 70 % imunitného systému sa nachádza práve tam. Zdravie črevného mikrobiómu má taký významný vplyv na našu celkovú imunitu, že by sme mali dbať na jeho správne fungovanie a rovnováhu. Keď sme chorí, rovnováha v črevách je narušená a úlohou probiotík je rovnováhu obnoviť. Probiotiká tiež chránia telo pred infekciami a toxickými látkami. 

Preto by ste mali do svojho jedálnička pravidelne zaraďovať potraviny bohaté na probiotiká. Patrí medzi ne kefír, jogurt, kyslá kapusta, kyslé uhorky, kimchi alebo kombucha. Probiotiká je dobré dopĺňať najmä vtedy, keď sme chorí alebo chorľaví.

2. Vitamín C

Vitamín C je jedným z najznámejších antioxidantov, ktorý podporuje imunitný systém a pomáha v boji proti prechladnutiu a chrípke. Jeho schopnosť znižovať zápal a podporovať hojenie tkanív z neho robí dôležitý doplnok stravy. Štúdie preukázali, že pravidelné užívanie vitamínu C môže skrátiť trvanie prechladnutia a závažnosť príznakov. Preto je najlepšie začať dopĺňať vitamín C pred chrípkovou sezónou.

3. Vitamín D

Vitamín D zohráva kľúčovú úlohu v mnohých procesoch v tele vrátane podpory imunitného systému. Prirodzeným zdrojom vitamínu D je najmä slnko, ktoré stimuluje jeho tvorbu v koži a ktorého máme zvyčajne nedostatok, najmä v zime. Jeho nedostatok sa práve často spája so zvýšeným rizikom ochorení dýchacích ciest vrátane prechladnutia a chrípky. Preto je dobré počas jesenných a zimných mesiacov vitamín D dopĺňať, aby sa posilnila obranyschopnosť organizmu.

4. Zinok

Zinok je dôležitý minerál, ktorý podporuje imunitný systém a pomáha udržiavať správne zdravie kostí, vlasov, nechtov a pokožky. Naše telo si zinok nedokáže vytvoriť samo, preto by sme mali dbať na konzumáciu potravín bohatých na zinok, ako je hovädzie alebo kuracie mäso, tekvicové semienka, kešu oriešky alebo pistácie, alebo získavať zinok z doplnkov stravy. Štúdie naznačujú, že doplnenie zinku hneď, ako sa objavia prvé príznaky prechladnutia, môže pomôcť zmierniť príznaky prechladnutia a skrátiť ich trvanie. Preto sa oplatí mať ho vždy v zásobe.

5. Vitaminy skupiny B

Vitamíny skupiny B, najmä vitamín B6 a B12, sú nevyhnutné pre celkové zdravie a fungovanie imunitného systému. 
Vitamín B6 zohráva dôležitú úlohu v imunitnom systéme tým, že podporuje tvorbu protilátok a pomáha pri tvorbe bielych krviniek, ktoré bojujú proti infekciám. Podieľa sa aj na metabolizme bielkovín a hormónov, čo je dôležité pre regeneráciu buniek a správnu funkciu imunitného systému.
Vitamín B12 je dôležitý pre tvorbu červených krviniek a udržiavanie zdravého nervového systému.


Nechce sa vám suplementovať všetky vitamíny a minerály zvlášť?​

Ak hľadáte jednoduchý spôsob, ako dodať telu všetky dôležité vitamíny a minerály, komplexný multivitamín môže byť pre vás dobrou voľbou. Reflex Nexgen Pro je popredný multivitamínový doplnok stravy obsahujúci 33 biologicky aktívnych zložiek, ktoré napomáhajú regenerácii, výkonnosti, vitalite a imunite organizmu. Vďaka vyváženej kombinácii vitamínov, minerálov a probiotických kultúr zabezpečuje telu dostatok potrebných mikroživín aj pri zvýšenej fyzickej aktivite.


Čo si z článku odniesť?

Prekonanie chrípky a prechladnutia môže byť ťažké, ale kľúčom k rýchlejšiemu zotaveniu a posilneniu imunity môžu byť správne výživové doplnky. Pri hektickom životnom štýle a nedostatočnom príjme živín z potravy môže byť totiž ťažké dodať telu všetky potrebné živiny len z potravy. Výživové doplnky poskytujú koncentrované dávky vitamínov, minerálov a probiotík, ktoré môžu pomôcť podporiť imunitný systém a zlepšiť celkový zdravotný stav. Zamerajte sa najmä na príjem optimálneho množstva probiotík, vitamínu C, vitamínu D, zinku a vitamínov skupiny B.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zaujímať:

Boj proti alergiám | 6 najlepších doplnkov stravy

Sezóna alergií je tu. Rýma, kýchanie, pálenie očí, poznáte aj vy tieto nepríjemné alergické reakcie? Viete, ako účinne bojovať proti alergiám a zmierniť ich nepríjemné príznaky? Prečítajte si náš článok a zistite, ako môžu doplnky stravy posilniť váš imunitný systém a zlepšiť vaše zdravie.

Ako vybrať kvalitný multivitamín?

Multivitamíny sú najpredávanejšie doplnky stravy na trhu a nie je divu, všetky tieto mikronutrienty sa podieľajú na správnom fungovaní celého organizmu.

Sleduj nás: