Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Omega 3 a vplyv na zdravie. Dlhodobé užívanie - účinky.

V súčasnosti je zdravá a vyvážená strava kľúčom k udržaniu dobrého zdravia a vitality. Jedným z najdôležitejších, ale často prehliadaných prvkov našej stravy sú omega-3 mastné kyseliny. Od podpory zdravia srdca a mozgu až po zlepšenie zápalových procesov a duševného zdravia.

Omega-3 mastné kyseliny zahŕňajú tri hlavné typy: kyselinu alfa-linolénovú (ALA), kyselinu eikosapentaénovú (EPA) a kyselinu dokosahexaénovú (DHA). Každá z týchto kyselín má špecifické výhody a je dôležitá pre rôzne aspekty nášho zdravia. ALA sa nachádza najmä v rastlinných zdrojoch, ako sú ľanové semená a semená chia, zatiaľ čo EPA a DHA sa nachádzajú najmä v tučných rybách, ako sú losos, makrela a sardinky.

✅ Riziko nerovnováhy omega 3 a 6

Podľa WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie) by mal byť správny pomer 4:1. V Českej republike je tento pomer často až 15:1. Je to spôsobené celkovým zložením stravy, kde konzumujeme viac vyprážaných a mastných jedál, priemyselne spracovaných potravín a zároveň v strave chýbajú živočíšne a rastlinné produkty bohaté na omega 3 mastné kyseliny. Nie je riešením znížiť množstvo prijímaných omega 6 zo stravy a ponechať nízke množstvo omega 3, pretože potrebujeme využívať výhody omega 3.

Ak máte dlhodobo nesprávny pomer omega 3 a 6 mastných kyselín, vystavujete svoje bunky zvýšenému stresu, pretože nerovnováha narúša bunkovú membránu, ktorá nemôže účinne chrániť bunku. To vedie k sérii udalostí, ktoré môžu v tele vyvolať zápal. Ak tieto stavy pretrvávajú dlhšiu dobu, hovoríme o stave nazývanom chronický zápal. Tento stav, ako je dnes známe, stojí za väčšinou civilizačných ochorení a môže byť aj za inými stavmi:

  • horšia priepustnosť a vstrebávanie hormónov, kyslíka, glukózy a vitamínov
  • nedostatočný metabolizmus na bunkovej úrovni
  • kardiovaskulárne problémy
  • zvýšená inzulínová rezistencia
  • zápalové prostredie v bunkách
  • zrýchlené starnutie
  • poškodenie chrupaviek a kostí

✅ Výhody omega 3 a ich vplyv na zdravie

Ako sme už spomenuli, naše telo si nedokáže vytvoriť mastné kyseliny. Máme dve možnosti: zaradiť do jedálnička potraviny bohaté na omega 3, pri ktorých je trochu náročné vyvážiť pomer omega 6, alebo siahnuť po kvalitnom výživovom doplnku

✅ V čom je najviac omega 3 nenasýtených mastných kyselín?

Omega 3 mastné kyseliny sa nachádza v mnohých rastlinných aj živočíšnych, tu je niekoľko tipov.

✅ Živočíšne zdroje omega-3:
  • Sardinky (1,5 g / 100 g)
  • Losos (2,2 g / 100 g)
  • Makrela (5,1 g / 100 g)
  • Olej z tresčej pečene (2,7 g v jednej lyžici)
  • Vajcia (660 mg / 100 g)

Náš tip: Rybie konzervy

Vysokokvalitné rybie konzervy sú ideálnym riešením na doplnenie stravy o vysokokvalitné omega-3 mastné kyseliny. Rybie konzervy neobsahujú žiadne umelé prísady, konzervačné látky ani dochucovadlá. Konzervované ryby, ako sú tuniak, sardinky, losos, sleď alebo makrela, sú tiež bohatým zdrojom kvalitných bielkovín obsahujúcich všetky esenciálne aminokyseliny. Viac sa dozviete v článku: Sú ryby v konzerve zdravé? Tipy na super rýchle recepty.

✅ Rastlinné zdroje omega-3:

✅ Ako správne užívať omega 3?

Odporúčaná denná dávka pre zdravých dospelých je minimálne 250 - 500 mg denne. Tehotné a dojčiace ženy by mali prijímať o 200 mg viac, pretože omega sa podieľa na správnom vývoji plodu. Športovci toto množstvo často zvyšujú na 1 g denne. Pri omega 3 sa nezistili žiadne nepriaznivé účinky, ale ako pri každej potravine alebo doplnku - všetko s mierou.

✅ Tipy na najlepšie omega 3 mastné kyseliny

Máme pre vás niekoľko tipov na super kvalitné omega 3 mastné kyseliny. V našom e-shope nájdete aj výber omega 3 v rastlinnej verzii, ktorá sa vyrába z morských rias a je vhodná pre vegánov.

Prom-in Native Omega 3

Prírodný zdroj omega 3 vo forme vysoko prečisteného rybieho oleja získaného bez použitia hydrolýzy a esterifikácie. Omega 3 sú vhodným prostriedkom na podporu pohybového aparátu, mozgovej činnosti a budovania svalstva nielen pri vyššej fyzickej alebo psychickej záťaži.


Reflex Omega 3

Kapsule s obsahom koncentrovaného prírodného rybieho oleja s vysokým podielom omega 3 nenasýtených mastných kyselín. Nezávisle testované na neprítomnosť dopingových látok a toxínov. Prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi.


BrainMax Omega 3 Olej z tresčej pečene citrón 

Prémiový rybí olej z pečene voľne žijúcej tresky, ktorá sa loví udržateľným spôsobom a šetrne spracováva na Islande. Kvalitu oleja zaručujú čisté islandské vody a jeho prirodzená ochrana pred oxidačnou degradáciou. S týmto olejom môžete spoľahlivo zlepšiť alebo udržať optimálny pomer omega 3:6.


Vegan omega / Rostlinná omega 3 / Olej z morských rias

Omega 3 z morských rias je zdrojom esenciálnych omega-3 mastných kyselín, ktoré majú širokú škálu zdravotných výhod. Tento prírodný doplnok stravy je ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú rastlinnú alternatívu k rybiemu oleju.

Autor článku: Tereza Fuková

Mohlo by Vás zaujímať:

Magnesium malát: Skvelá forma horčíka pre lepší výkon a regeneráciu

Maximalizujte svoj výkon a obmedzte únavu vďaka energizujúcej forme horčíka.

Ako vybrať kvalitný multivitamín?

Multivitamíny sú najpredávanejšie doplnky stravy na trhu a nie je divu, všetky tieto mikronutrienty sa podieľajú na správnom fungovaní celého organizmu.

Sleduj nás: