Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Petr Havlíček o podvýžive: Príčiny, príznaky a ako z toho von?

Podvýživa často súvisí nielen s nízkym príjmom kalórií, ale aj s nedostatočným príjmom mikroživín v dôsledku nevyváženej alebo príliš spracovanej stravy, preto je podvýživa častá aj u obéznych ľudí. Na toto téma se v podcastu rozpovídal i výživový specialista Petr Havlíček.

Čo je to podvýživa?

Podvýživa má rôzne podoby. Je to stav, keď telu chýbajú živiny potrebné na jeho správne fungovanie. Tento stav sa môže vyskytnúť nielen u ľudí s nízkou telesnou hmotnosťou, ale aj u ľudí s nadváhou alebo obezitou. Obézni ľudia môžu mať nedostatok dôležitých vitamínov, minerálov a iných živín, hoci prijímajú dostatok kalórií. Podvýživa znamená nevyvážený príjem živín (makroživín, mikroživín), ktorý môže viesť k rôznym zdravotným problémom.

Aké sú príznaky podvýživy?

Príznaky podvýživy môžu byť rôzne a často sa líšia v závislosti od závažnosti a trvania nedostatku živín. K najčastejším príznakom patria:

  • Únava a slabosť: nedostatok energie a živín vedie k celkovej únave a slabosti. Ľudia sa cítia vyčerpaní aj po minimálnej fyzickej aktivite.
  • Duševné a emocionálne problémy: Nedostatok živín ovplyvňuje aj funkciu mozgu a môže viesť k problémom so sústredením, pamäťou, depresiou a úzkosťou.
  • Úbytok hmotnosti: Nedostatok kalórií spôsobuje úbytok hmotnosti. Čo, je žiaduce a v poriadku počas obdobia chudnutia, ale všetko by sa malo kontrolovať.
  • Oslabenie imunitného systému: Nedostatok potrebných živín pravdepodobne oslabuje aj imunitný systém, čo vedie k vyššej náchylnosti na choroby.
  • Úbytok svalovej hmoty: Pri podvýžive začne telo odbúravať svalovú hmotu (katabolizmus), aby získalo potrebnú energiu. Výsledkom je oslabenie svalov a zníženie fyzickej sily.
  • Problémy s rastom a vývojom: U detí môže podvýživa spomaliť rast a vývoj. Nedostatok živín potrebných na rast kostí, svalov a iných tkanív môže viesť k oneskorenému telesnému a duševnému vývoju.
  • Anémia (chudokrvnosť): Nedostatok železa a iných živín môže viesť k anémii, ktorá spôsobuje únavu, bledosť a dýchavičnosť.
  • Kožné problémy: Nedostatok vitamínov a minerálov môže spôsobiť suchú, šupinatú alebo ľahko zraniteľnú pokožku, vypadávanie vlasov a lámavé nechty.
  • Poruchy trávenia: Podvýživa môže viesť k tráviacim problémom, ako sú hnačka, zápcha a nadúvanie.

V športe bol tento jav už pomenovaný, nazýva sa RED-S alebo relative energy deficiency. Ide o stav, keď majú športovci výrazne nižší energetický príjem, a napriek tomu dosahujú výkony, takže nikto nerieši, že môže ísť o určitý stupeň podvýživy. RED-S má rôzne príznaky, od únavy, úbytku aktívnej hmoty, zvýšenej chorobnosti, anémie, zníženej funkcie imunitného systému až po únavové zlomeniny. Tieto príznaky často začnú ustupovať až po dlhšom čase. Peter Havlíček hovorí: "Počas svojej kariéry som pracoval s mnohými vrcholovými športovcami a musím povedať, že som nezažil snáď ani jedného, ktorý by bol podvyživený."

Kto je najviac ohrozený podvýživou?

Podvýživou sú ohrození najmä seniori, ktorí často trpia stratou chuti do jedla, problémami so žuvaním a prehĺtaním. Ľudia so závažnými ochoreniami často trpia podvýživou v dôsledku zvýšených požiadaviek na živiny, straty chuti do jedla alebo malabsorpcie. Ľudia s poruchami príjmu potravy, ako je anorexia a bulímia, majú často výrazne obmedzený príjem potravy, čo vedie k vážnym zdravotným problémom spôsobeným nedostatkom živín. Športovci, ktorí nedodržiavajú vyššie uvedenú vyváženú stravu, ale aj ľudia s nízkym sociálno-ekonomickým statusom často nemajú prístup k dostatočne kvalitnej a pestrej strave z dôvodu finančných obmedzení, čo vedie k nedostatku živín a zvyšuje riziko zdravotných problémov spojených s podvýživou.

Ako sa dobre stravovať, aby bola strava vyvážená?

Spísali sme niekoľko pravidiel zdravého stravovania. 

  • Majte pestrý jedálniček: Pestrosť zabezpečuje rôznorodosť živín.
  • Jedzte veľa ovocia a zeleniny: sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré podporujú celkové zdravie.
  • Nezabúdajte na bielkoviny: Do svojho jedálnička zaraďte rôzne zdroje bielkovín, napríklad chudé mäso, ryby, vajcia, strukoviny, tofu a orechy. Bielkoviny sú nevyhnutné pre rast a obnovu telesných tkanív.
  • Obmedzte pridané cukry a soľ: Znížte príjem potravín a nápojov s vysokým obsahom pridaných cukrov a soli, ktoré sa nachádzajú najmä v spracovaných potravinách. 
  • Vyberajte si zdravé tuky: Vajíčka, avokádo, olivový olej, orechy a semená sú skvelé zdravé tuky namiesto nasýtených a transmastných tukov, ktoré sa nachádzajú v tučnom mäse a priemyselne spracovaných potravinách.
  • Hydratujte sa: Hydratácia je súčasťou vyváženej stravy. Počas dňa pite veľa vody. Obmedzte konzumáciu sladených nápojov a alkoholu.
  • Pravidelnosť stravovania: Snažte sa mať tri hlavné jedlá denne a v prípade potreby menšie občerstvenie, aby ste udržali stabilnú hladinu energie a vyhli sa prejedaniu.

Mohlo by vás zaujímať: 

Ako zdravo raňajkovať? Vhodné potraviny na raňajky.

Raňajky sú základom dňa? Určite nie pre každého. Odborník na výživu Petr Havlíček odpovedá na najčastejšie otázky týkajúce sa zdravých raňajok. 

Ako funguje reverzná diéta? Cesta k trvalému chudnutiu.

Reverzná diéta alebo obrátená diéta je stravovací plán, ktorý sa líši od klasických prístupov. Jej cieľom je postupné navyšovanie energetického príjmu.

Sleduj nás: