Podvýživa často súvisí nielen s nízkym príjmom kalórií, ale aj s nedostatočným príjmom mikroživín v dôsledku nevyváženej alebo príliš spracovanej stravy, preto je podvýživa častá aj u obéznych ľudí. Na toto téma se v podcastu rozpovídal i výživový specialista Petr Havlíček.
Podvýživa má rôzne podoby. Je to stav, keď telu chýbajú živiny potrebné na jeho správne fungovanie. Tento stav sa môže vyskytnúť nielen u ľudí s nízkou telesnou hmotnosťou, ale aj u ľudí s nadváhou alebo obezitou. Obézni ľudia môžu mať nedostatok dôležitých vitamínov, minerálov a iných živín, hoci prijímajú dostatok kalórií. Podvýživa znamená nevyvážený príjem živín (makroživín, mikroživín), ktorý môže viesť k rôznym zdravotným problémom.
Príznaky podvýživy môžu byť rôzne a často sa líšia v závislosti od závažnosti a trvania nedostatku živín. K najčastejším príznakom patria:
V športe bol tento jav už pomenovaný, nazýva sa RED-S alebo relative energy deficiency. Ide o stav, keď majú športovci výrazne nižší energetický príjem, a napriek tomu dosahujú výkony, takže nikto nerieši, že môže ísť o určitý stupeň podvýživy. RED-S má rôzne príznaky, od únavy, úbytku aktívnej hmoty, zvýšenej chorobnosti, anémie, zníženej funkcie imunitného systému až po únavové zlomeniny. Tieto príznaky často začnú ustupovať až po dlhšom čase. Peter Havlíček hovorí: "Počas svojej kariéry som pracoval s mnohými vrcholovými športovcami a musím povedať, že som nezažil snáď ani jedného, ktorý by bol podvyživený."
Podvýživou sú ohrození najmä seniori, ktorí často trpia stratou chuti do jedla, problémami so žuvaním a prehĺtaním. Ľudia so závažnými ochoreniami často trpia podvýživou v dôsledku zvýšených požiadaviek na živiny, straty chuti do jedla alebo malabsorpcie. Ľudia s poruchami príjmu potravy, ako je anorexia a bulímia, majú často výrazne obmedzený príjem potravy, čo vedie k vážnym zdravotným problémom spôsobeným nedostatkom živín. Športovci, ktorí nedodržiavajú vyššie uvedenú vyváženú stravu, ale aj ľudia s nízkym sociálno-ekonomickým statusom často nemajú prístup k dostatočne kvalitnej a pestrej strave z dôvodu finančných obmedzení, čo vedie k nedostatku živín a zvyšuje riziko zdravotných problémov spojených s podvýživou.
Spísali sme niekoľko pravidiel zdravého stravovania.
Mohlo by vás zaujímať:
Raňajky sú základom dňa? Určite nie pre každého. Odborník na výživu Petr Havlíček odpovedá na najčastejšie otázky týkajúce sa zdravých raňajok.
Reverzná diéta alebo obrátená diéta je stravovací plán, ktorý sa líši od klasických prístupov. Jej cieľom je postupné navyšovanie energetického príjmu.