Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Petr Havlíček o zdravej večeri: Aký má večera vplyv na zdravie a váhu?

Odborník na výživu Petr Havlíček prichádza s cennými radami, ako by mala vyzerať zdravá a vyvážená večera. Správne zostavené večerné jedlo je kľúčové nielen pre udržanie optimálnej hmotnosti, ale aj pre celkovú pohodu a kvalitný spánok. V tomto článku Havlíček predstavuje, aké potraviny by nemali chýbať vo vašej večeri, na čo si dať pozor a ako sa vyhnúť častým chybám. Dozviete sa, ako by mala vyzerať večera pre ľudí so sedavým zamestnaním a pre ľudí s fyzicky náročným zamestnaním. 

V podcaste sa diskutuje o tom, či je dôležité jesť večeru a či veľké večere môžu spôsobiť rýchle priberanie. Diskutuje sa o tom, ako dlho trvá, kým sa jedlo zo žalúdka vylúči, a aký je názor na druhú večeru. Peter hovorí o tom, že večera by mala byť iná pre ľudí s aktívnym životným štýlom alebo náročným zamestnaním v porovnaní s ľuďmi so sedavým zamestnaním. Téma sa dotýka možnosti kompenzácie energie po náročnej práci, napríklad na stavbe. Na záver sa Jirka a Petr podelia o svoje obvyklé večerné menu.

Najčastejšie chyby, kvôli ktorým mnohí ľudia priberajú?
 

✅ Hladovanie počas dňa a večer dobiehanie jedla?

Hladovať celý deň a potom jesť všetko, čo príde pod ruku, je pri hektickom životnom štýle, žiaľ, bežný scenár. Počas dňa ste zavalení prácou, nestíhate a zdá sa, že na pravidelné stravovanie jednoducho nie je čas. Myšlienka na odkladanie jedla je skľučujúca, a tak sa uspokojíte s minimom alebo príležitostným občerstvením. Po návrate domov však nastane zlom. Bežná večera vás neuspokojí a nastáva prejedanie. 

Pre ľudí s fyzicky náročným zamestnaním to nie je až taký problém, pretože doplnia energiu vydanú počas dňa, horšie je to však pre ľudí so sedavým zamestnaním, ktorí nevynakladajú veľa energie, najmä tí by mali zvážiť, či by ich stravovacie návyky nemohli byť lepšie, pretože nevenovať čas tomu, aby si počas dňa dopriali pokojný obed alebo iné jedlo, je istou cestou k vyhoreniu a výraznej únave. 

✅ "Dajte večeru nepriateľovi." Máte pocit, že nesmiete jesť večeru, aby ste nepribrali na váhe.

Druhým opačným extrémom je vynechávanie večere. Dokonca ani zeleninový šalát, zeleninová polievka alebo karfiolová ryža nie sú tým pravým, čo by ste si mali na večeru pripraviť. Posledné jedlo dňa by malo byť 2 až 3 hodiny pred spaním. Priemerný čas potrebný na vyprázdnenie žalúdka je približne 4 hodiny. Čím ťažšie a tučnejšie jedlo, tým dlhšie to bude trvať. 

Ideálnou večerou a diétnym jedlom môže byť grilovaný losos s dusenou zeleninou, miešaný šalát s kuracím mäsom alebo tvarohom alebo omeleta z vaječných bielkov so špenátom a paradajkami. Tieto jedlá poskytujú dostatok bielkovín, vitamínov a minerálov a zároveň majú nízky obsah kalórií, takže sú ideálnou voľbou na večeru.

✅ Aké potraviny sú vhodné na večeru?

Hydina, chudé hovädzie mäso, ryby a morské plody, mlieko a mliečne výrobky, varené vajcia, sójové výrobky, ako je tofu a tempeh, dusená a čerstvá zelenina a komplexné sacharidy vo forme pohánky, quinoy alebo amarantu sú vynikajúcimi potravinami na večeru. Tieto potraviny poskytujú vyvážený prísun bielkovín, zdravých tukov, vlákniny a komplexných sacharidov, čím zabezpečujú dlhodobý pocit sýtosti, stabilnú hladinu energie a podporujú regeneráciu svalov počas celého dňa. Vďaka nízkemu obsahu kalórií a vysokej výživovej hodnote sú ideálne na udržanie zdravej hmotnosti a podporu metabolizmu.

Tipy na recepty na večeru s použitím týchto surovín:

✅ Grilované kuracie prsia s dusenou zeleninou:

  • Kuracie prsia
  • Brokolica, mrkva, cuketa
  • Olivový olej, cesnak, bylinky (napr. rozmarín, tymián)
  • Soľ, korenie

Postup: Kuracie prsia grilujeme na stredne silnom ohni približne 6-7 minút z každej strany, kým nie sú prepečené. Medzitým na panvici s trochou olivového oleja a cesnaku podusíme brokolicu, mrkvu a cuketu, kým zelenina nezmäkne.

✅ Citrónové rybie filé s čerstvým špenátom

  • Rybie filé (napr. treska, tilapia)
  • Citrónová šťava
  • Čerstvý špenát
  • Soľ, korenie, cesnak

Postup: Pečte v rúre pri teplote 180 °C 15-20 minút, kým ryba nie je upečená. Na panvici s trochou olivového oleja orestujeme cesnak a pridáme čerstvý špenát, kým nezvädne.

✅ Tofu stir-fry s čerstvou zeleninou

  • Tofu
  • Paprika, brokolica, cuketa
  • Sójová omáčka, zázvor, cesnak
  • Olivový olej

Postup: Tofu nakrájame na kocky a opečieme na panvici s trochou olivového oleja dozlatista. Pridáme na kocky nakrájanú papriku, brokolicu a cuketu a krátko orestujeme. Pridajte sójovú omáčku, nastrúhaný zázvor a cesnak, premiešajte a varte ešte niekoľko minút, kým zelenina nezmäkne.

✅ Tempeh s pohánkou a dusenou zeleninou

  • Tempeh
  • Pohánka
  • Zelenina na pare (napr. brokolica, mrkva, paprika)
  • Sójová omáčka, cesnak

Postup: Pohánku uvarte podľa pokynov na obale. Vyprážaný tempeh zmiešajte s uvarenou pohánkou a dusenou zeleninou, ochuťte sójovou omáčkou.

✅ Čo si dať večer namiesto čipsov? 

Klasické čipsy nie sú ideálnou voľbou pre zdravú stravu, najmä ak sa snažíte schudnúť, a už vôbec nie večer. Namiesto nich si môžete vybrať zdravšie alternatívy, ako sú proteínové čipsy, ktoré poskytujú vyšší obsah bielkovín a nižší obsah tuku. Ďalšími dobrými možnosťami sú ochutená zelenina, napríklad opečené kúsky mrkvy alebo cukety, ktoré môžete doplniť ochuteným pravým syrom alebo slaninou, alebo sušené mäso, ktoré je skvelým zdrojom bielkovín a môže slúžiť ako výživné občerstvenie.

Mohlo by Vás zaujímať:

Ako zdravo raňajkovať? Vhodné potraviny na raňajky.

Raňajky sú základom dňa? Určite nie pre každého. Odborník na výživu Petr Havlíček odpovedá na najčastejšie otázky týkajúce sa zdravých raňajok. 

TOP 9 receptov z ovsených vločiek

Máte radi ovsené vločky a došli Vám nápady na recepty, ako ich využiť? Potom práve pre Vás je náš nový článok, kde nájdete TOP 9 receptov s využitím ovsených vločiek. Vyskúšajte a nájdite si svoj obľúbený!

TOP 5 zdravých raňajok

Na našom blogu nájdete nespočetné množstvo receptov, ktorými sa môžete inšpirovať. My sme pre Vás tentokrát vybrali TOP 5 receptov na zdravé raňajky. Samozrejmosťou je rýchla príprava, kvalitné ingrediencie a vysoký obsah bielkovín. Neváhajte a vyskúšajte!

Sleduj nás: