Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Petr Havlíček radí, čo raňajkovať ▷ Hodnotí vaše raňajky.

Rady, tipy, triky

Pre mnohých z nás sú zdravé raňajky základom každého dňa. Dodávajú telu dôležité živiny a energiu, ktoré mu pomáhajú zostať produktívnym a sústredeným počas celého dopoludnia. Nižšie uvádzame niekoľko tipov, ako si pripraviť zdravé a vyvážené raňajky, ktoré podporia telo a myseľ, ako aj to, ako by raňajky nemali vyzerať.

V podcaste sa dozviete možnosti, ako pojať raňajky zdravo. Tím "Ovsená kaša" sa dozvie, ako obohatiť o vlákninu, bielkoviny či fermentované varianty. Zistíte, či má význam namáčanie orechov a semienok a ich prínos pre zdravie. Petr Havlíček vysvetlí, aký je rozdiel medzi jogurtom, gréckym jogurtom a skyrom, spolu s nápadmi na chutné kombinácie do raňajok. Riešime tiež otázky týkajúce sa tukov, zvýšeného cholesterolu, nízkosacharidových raňajok, ryžových chlebíkov alebo ražného pečiva. ​

Najčastejšie chyby pri varení ovsené kaše

Obilná kaša je skvelou voľbou na zdravé raňajky, ale mnoho ľudí sa pri jej príprave dopúšťa chýb, ktoré môžu znížiť jej výživovú hodnotu a spôsobiť, že nebude taká vyvážená, ako by mohla byť. Tieto pravidlá platia pre akékoľvek raňajky:

1. Nedostatok bielkovín 

Kaša sama o sebe obsahuje len malé množstvo bielkovín, a ak nie je doplnená inými zdrojmi bielkovín, môže viesť k rýchlejšiemu pocitu hladu a nedostatočnému nasýteniu. 

✅ Riešenie: Pridajte do kaše zdroj bielkovín, napríklad grécky jogurt, orechové maslo, semienka alebo proteínový prášok.


2. Nedostatok zdravých tukov 

Ovsená kaša sama o sebe neobsahuje tuk, ale tuky sú nevyhnutné pre správnu funkciu mozgu a srdca a pre vstrebávanie niektorých vitamínov.

✅ Riešenie: Do ovsenej kaše pridajte orechy, semienka alebo trochu orechového masla. 


3. Príliš veľa cukru a málo vlákniny 

Aj keď ovsené vločky samé o sebe obsahujú vlákninu, kašu je potrebné obohatiť o ďalšiu vlákninu.

✅ Riešenie: Namiesto sladkých sirupov alebo medu pridajte do kaše ovocie. To dodá raňajkám príjemnú chuť a navyše viac vlákniny a vitamínov. Ak máte chuť na sladké, siahnite po prírodnom sladidle, ako je stévia, brezový cukor xylitol alebo erytritol

Mohlo by vás zaujímať:

TOP 9 receptov z ovsených vločiek

Máte radi ovsené vločky a došli Vám nápady na recepty, ako ich využiť? Potom práve pre Vás je náš nový článok, kde nájdete TOP 9 receptov s využitím ovsených vločiek. Vyskúšajte a nájdite si svoj obľúbený!

FIT raňajky | Karamelové proteínové lievance

Lívancov nie je nikdy dosť! Tentokrát Vám prinášame veľmi chutný recept na karamelové lievance. Samozrejmosťou je extra dávka bielkovín, žiadny pridaný cukor a jednoduchá príprava. Nazdobiť si ich môžete podľa ľubovôle a chuti.

Francúzske toasty

Na tieto zdravé a chutné raňajky potrebujete len niekoľko surovín, ktoré máte všetci doma. Pozrite si recept na zdravé francúzske toasty s proteínom. Je jednoduchý na prípravu a o jeho skvelej chuti sa môžete presvedčiť sami!

FIT raňajky | Proteínové vafle

Ak už Vás omrzeli lievance alebo len hľadáte inšpiráciu na pomalé nedeľné raňajky, potom máme recept priamo pre Vás! Skvele nadýchané proteínové vafle z pár surovín, ktoré máte v okamihu hotové. Vyskúšajte a nechajte si chutiť!

Sleduj nás: