Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Pitný režim vs. Správny pitný režim. Hydratácia, dehydratácia, hyperhydratácia.

Pitný režim je základom zdravého životného štýlu a správneho fungovania nášho tela. Primeraný príjem tekutín je kľúčom k udržaniu hydratácie, podpore metabolizmu, správnej činnosti orgánov a celkovej vitality.

Dôležité je pochopiť, že univerzálne odporúčanie „pite denne aspoň 3 litre vody“ je mylné. Prečo by mal eskimák piť rovnaké množstvo vody ako obyvateľ rovníka? Pitný režim by mal byť úmerný množstvu vody, ktoré denne stratíte a zužitkujete. Ak by eskimák vypil toľko vody ako Afričan, mohol by sa stať kockou ľadu.

Prečo je dôležité dodržiavať pitný režim?

Naše telo sa skladá približne zo 60 % z vody, ktorú počas dňa vylučujeme v rôznych formách. Voda je kľúčová pre termoreguláciu, ovplyvňuje stav pokožky (celulitída, vrásky, akné) a predovšetkým odstraňuje z tela odpadové látky a rozvádza živiny po celom tele. Cítite sa unavení? Skôr ako siahnete po energetickom nápoji alebo káve, zamyslite sa nad tým, koľko ste ho vypili. Možno je príčinou práve nedostatočné pitie. Nedostatočný príjem tekutín môže znížiť náš výkon až o 20 %. Podobne ako pri príjme energie - ak máte málo živín, vaše telo začne šetriť. To isté platí aj pre vodu: telo paradoxne začne zadržiavať vodu, čo vedie k jej zadržiavaniu a následnému priberaniu.

Koľko tekutín denne vypiť?

Každý človek má individuálne potreby, ktoré závisia od rôznych faktorov, ako je vek, hmotnosť, fyzická aktivita, podnebie a zdravotný stav. Existuje vzorec, ktorý môže pomôcť lepšie odhadnúť potrebný denný príjem tekutín. Tento vzorec zohľadňuje napríklad telesnú hmotnosť a úroveň fyzickej aktivity, čo umožňuje prispôsobiť pitný režim konkrétnym potrebám jednotlivca.

  • vaša hmotnosť * 0,033
  • + 0,1 litra na každých 10 g bielkovín, ktoré prijímate v strave
  • + 1 liter za každú hodinu cvičenia
  • + rozdiel v hmotnosti pred a po tréningu (0,5 kg > 0,5 l)

Možné príznaky dehydratácie:

  • celulitída
  • zadržiavanie vody
  • nižšia fyzická aj duševná výkonosť
  • bolesť hlavy
  • zhoršená činnosť obehového systému
  • zhoršená činnosť obličiek
  • akné, rozšírené póry mastiace sa napätá pleť

Možné príznaky hyperhydratácie:

Nesmie sa to opäť preháňať. Naše telo dokáže vylúčiť približne 1 liter moču za jednu hodinu. Ak nechceme svoj organizmus preťažiť, nemali by sme vypiť viac ako liter tekutín za hodinu. Čo sa teda môže stať, ak pijeme príliš veľa:

  • zvýšenie krvného tlaku
  • preťaženie obličiek
  • bolesti hlavy
  • opuchy

✅ Tipy, ako dodržiavať pitný režim:

Aby ste nezabudli na pravidelný príjem tekutín, majte vodu vždy po ruke - napríklad noste so sebou fľašu s vodou. Nastavte si pripomenutia v telefóne alebo použite aplikácie, ktoré vám pomôžu vytvoriť si pravidelný pitný režim. Ráno začnite pohárom vody, ktorý vám pomôže hydratovať telo po nočnom odpočinku a naštartuje váš metabolizmus.

Ak nemáte radi obyčajnú vodu, ochuťte si ju plátkami citróna, uhorky, mäty alebo iného ovocia. K celkovému príjmu tekutín prispieva aj konzumácia potravín bohatých na vodu, ako je melón, uhorka alebo jahody. Pite pravidelne malé množstvá vody počas dňa a sledujte svoj denný príjem pomocou aplikácií alebo poznámok. Ak ste fyzicky aktívni alebo sa pohybujete v horúcom prostredí, zvýšte príjem tekutín. 

Mohlo by vás zaujímať:

Magnesium malát: Skvelá forma horčíka pre lepší výkon a regeneráciu

Maximalizujte svoj výkon a obmedzte únavu vďaka energizujúcej forme horčíka.

Prečo začať s jogou a aké druhy jogy vyskúšať

Jóga je kľúčom k harmónii a rovnováhe tela i mysle. Aké sú výhody jogy a aký štýl jogy bude ten najlepší pre vás?

Ako vybrať kvalitný multivitamín?

Multivitamíny sú najpredávanejšie doplnky stravy na trhu a nie je divu, všetky tieto mikronutrienty sa podieľajú na správnom fungovaní celého organizmu.

Sleduj nás: 


zdroje: 
1) https://www.cz-sportovni-vyziva.cz/news/sportovni-vyziva-pitny-rezim-krece-poceni-doplnovani-tekutin-hydratace-hyperhydratace-/
2) http://www.fitkul.cz/clanky/613-Pitny-rezim
3) https://www.svet-zdravi.cz/clanky/pitny-rezim-nesmysl-nebo-odborne-obhajitelny-zpusob-konzumace-tekutin
4) http://fitnessgirl-lifestyle.blogspot.com/2013/05/pitny-rezim-kolik-vody-denne.html