Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Prečo je pitný režim dôležitý pre naše zdravie? Ako sa naučiť piť vodu.

Najmä počas horúcich dní je dôležité dodržiavať pitný režim, aby ste sa vyhli prehriatiu. Dostatočný príjem vody je pre naše telo nevyhnutný a pomáha nám v mnohých ohľadoch, väčšinou bez toho, aby sme si to uvedomovali. Pozrite si niekoľko tipov, ako zostať hydratovaný nielen počas leta. 

✅ Prečo je pitný režim dôležitý?

Voda je základom života a bez nej by sme neprežili viac ako niekoľko dní. Nedostatok vody sa môže prejaviť už za niekoľko hodín, pričom prvým príznakom je smäd. Po ňom môžu nasledovať bolesti hlavy, únava, problémy so sústredením a zlá nálada. K tomu sa pridávajú ďalšie, menej zjavné problémy. Voda zohráva kľúčovú úlohu pri vylučovaní toxínov a odpadových látok z tela. Preto je dôležité nepodceňovať význam pitného režimu a venovať mu náležitú pozornosť.

✅ Ako vyzerá ideálny pitný režim?

Častým zlozvykom mnohých ľudí je, že väčšinu dňa nepijú takmer nič a všetky tekutiny sa snažia prijať večer, keď sa už nemusia sústrediť na pracovné alebo školské povinnosti. To je však zlé už len kvôli zvýšenej stimulácii obličiek, ktoré by paradoxne mali večer pracovať menej ako počas dňa. Namiesto regenerácie celého tela sa počas spánku sústreďujú na filtrovanie tekutín. Preto je dôležité piť postupne počas celého dňa. Osobne by som odporúčal vypiť pohár vody hneď po prebudení. Pomôže vám to naštartovať organizmus, lepšie strávite raňajky a hlavne budete myslieť na to, aby ste hneď ráno pili viac vody. Ak je pre vás ťažké myslieť na pitie a často na to zabúdate, môžete si stiahnuť aplikáciu, ktorá vám pripomenie, aby ste pravidelne pili. 

Koľko vody by ste mali vypiť a ďalšie užitočné informácie sa dozviete vo videu s Jirkou a Petrem: 


Náš Tip: CUKR STOP sirup

Sirup je vyváženou kombináciou jednoduchého ovocného cukru, sladidiel z rastliny Stevia sladká (glykozidy steviolu), ovocného základu a arómy. Má lahodnú sladkú chuť, vysokú sladivosť v malých množstvách a dobre a rýchlo sa rozpúšťa.


Náš Tip: SmartFuel EAA Complex + Electrolytes

Kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín, dostatok BCAA, pridané elektrolyty, skvelá chuť s bezkonkurenčným zložením. Ideálne nielen na tréning, ale aj na horúce letné dni.


Ak vás zaujíma jednoduchá kalkulačka na výpočet príjmu tekutín, už sme sa jej venovali v jednom z našich článkov

Ako hrubé vodítko uvádzame, že dospelý muž by mal denne vypiť aspoň 3 litre vody, zatiaľ čo priemerná žena potrebuje len 2,5 litra. Tieto údaje sa však často líšia. Veľmi záleží na vašej hmotnosti a životnom štýle, ako aj na miere potenia. Je pochopiteľné, že čím viac sa hýbete, tým viac vody musíte vypiť. Vždy by ste sa však mali riadiť predovšetkým svojimi potrebami a reakciami svojho tela. 


Náš Tip: Nutrend ZeroDrinx 18 tabletNápoj z minerálov, vitamínov B1, B6 a C. Ľahko rozpustné tablety v príchutiach čierne ríbezle, pomaranč alebo citrón sú nielen bez cukru, ale dokonca aj bez umelých farbív. Nielen pre športovú aktivitu.


Koľko vody musíme v lete vypiť?

Vypiť dostatok tekutín počas horúcich letných dní zvyčajne nie je veľký problém. V skutočnosti vám vaše telo dá pomerne rýchlo najavo, že niečo nie je v poriadku. Pocit smädu je pre väčšinu ľudí dostatočne dobrým signálom na to, aby sa napili. Problém môže nastať, ak napríklad športujete alebo ste dlhší čas vystavení priamemu slnečnému žiareniu. V takýchto situáciách je veľmi dôležité pamätať na to, že by ste mali piť oveľa častejšie ako zvyčajne, inak by ste mohli v extrémnych prípadoch riskovať kolaps organizmu spôsobený dehydratáciou. Takže v lete, aj keď len kvôli nadmernému poteniu, by mal byť príjem tekutín vyšší. Ak sa veľa potíte a vaše telo stráca veľa minerálov, môžete počas tréningu siahnuť aj po iontovom nápoji na ich doplnenie. 

Ako vypiť viac tekutin?

Veľmi často sa môžete stretnúť s ľuďmi, ktorí nemajú veľmi radi čistú vodu a zároveň sa chcú vyhnúť sladeným nápojom, ktoré zbytočne zvyšujú množstvo kalórií alebo obsahujú sladidlá. Vodu môžete ochutiť citrónom, limetkou a mätou, vďaka čomu bude oveľa chutnejším a osviežujúcim nápojom. Počas tréningu môžete v horúcom počasí piť iontový nápoj a na raňajky si môžete pripraviť ovocné smoothie, ktoré kombinuje ovocie a vodu. To vás nielen príjemne osvieži, ale môže aj skvele chutiť a správne naštartovať pitný režim. Veľmi obľúbenou potravinou v lete je nepochybne melón, ktorý je z väčšej časti tvorený vodou. Nielen melón, ale aj iné druhy ovocia a zeleniny vám pomôžu doplniť tekutiny bez toho, aby ste museli neustále držať v ruke pohár s vodou. 

Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že keď som začal viac dbať na pitný režim, mám počas dňa viac energie a výrazne sa mi zlepšila nálada po prebudení, čo je nepochybne dôsledok kvalitnejšieho spánku. Aj malá zmena môže mať veľký význam, preto by ste mali svojmu pitnému režimu venovať trochu viac pozornosti. 

Mohlo by vás zaujímať: 

Hydratácia počas vytrvalostného výkonu. Prečo je dôležitá?

Hydratácia organizmu predstavuje zásadný faktor, ktorý by mali vytrvalostní športovci riešiť v rámci svojej výživy, pretože aj pokles vody v tele môže dramaticky ovplyvniť výkon.

Ako sa pripraviť na prvé bežecké preteky?

Dĺžka tréningového obdobia je premenlivá, avšak existujú pravidlá, ktoré je možné aplikovať na rôzne typy závodov, či už sa jedná o krátke behy alebo maratóny.

Sleduj nás: