Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Prírodné sladidlá – sú zdravšie ako obyčajný cukor?

Úprimne, kto by si občas nechcel dopriať niečo sladké - upečený koláč, palacinky na raňajky alebo si jednoducho osladiť život? Na druhej strane sa neustále stretávame s článkami varujúcimi pred bielym cukrom, ktorý sa často označuje za „jed“ a spája sa s mnohými zdravotnými problémami. Niektorí odborníci dokonca odporúčajú jeho úplné vylúčenie zo stravy. Mnohí ľudia potom hľadajú „zdravšie verzie cukru“, ktoré vyzerajú oveľa priaznivejšie pre naše zdravie, štíhlu líniu a dokonca sľubujú aj iné výhody. 

Hneď na začiatku však treba pripomenúť, že v primeranom množstve nie je ani obyčajný cukor zlý. Väčšina chorôb s ním spojených je spôsobená konzumáciou nadmerného množstva, často v kombinácii s nasýtenými tukmi a celkovo zlým životným štýlom. Ak ste aktívny človek a dbáte na kvalitu, pestrosť a vyváženosť svojej stravy, určite sa nemusíte obávať konzumovať cukor primeraným spôsobom. V každom prípade je dobré zamyslieť sa nad jeho príjmom.

Na trhu môžeme nájsť rôzne prírodné alternatívy k bežnému sladeniu. Niektoré z nich, hoci často sľubujú zázraky, sa takmer vyrovnajú rafinovanému cukru. Mali by sme ich preto považovať skôr za chuťové vylepšenie našej stravy než za zdravšiu možnosť. Skutočne však existujú zdravšie možnosti sladenia. Poďme si ich teda nižšie rozobrať.

✅ Med

Iste ste sa stretli s názorom, že med je prírodný a teda zdravší, plus obsahuje širokú škálu vitamínov. Avšak 
 pokiaľ sa pozrieme na zloženie medu, z cca 80 % obsahuje glukózu a fruktózu, čo sa zas tak veľmi nemení od zloženia rafinovaného cukru (sacharóza = glukóza + fruktóza). Zvyšok percent pri mede tvorí voda av stopovom množstve vitamíny, minerálne a antioxidačné látky. Navyše má úplne dokonalú chuť.


✅ Trstinový cukor

Pokiaľ porovnáme trstinový a klasický biely cukor, líšia sa prevažne spôsobom výroby. Trstinový cukor sa vyrába z cukrovej trstiny, zatiaľ čo klasický biely cukor z cukrovej repy. Malé množstvo melasy spôsobuje hnedé sfarbenie trstinového cukru, inak výživovými aj kalorickými hodnotami sa takmer nelíšia. Trstinový cukor má pre mnohých zaujímavejšiu chuť, ktorá je ľahko karamelová, ktorá býva často vítaná do pečenia. Chuť by ale mala byť jediný dôvod, prečo zvoliť tento typ cukor namiesto klasického, o zdravšom variante hovoriť nemôžeme.


✅ Čakankový sirup

Vyššie spomínané prírodné sladidlá sa svojim zložením až tak veľmi nelíšili (vždy prevažoval v rôznej forme cukor). Čakankový sirup je svojim zložením unikátny, pretože obsahuje min. 91% extrakt z koreňa čakanky, ďalej zvlhčujúcu látku glycerol, karamel (ktorý dodá farbu) a sukralózu (ktorá dosladí). Ako môžeme zo zloženia vidieť, nejde čisto o prírodný produkt, ale vďaka vysokému obsahu vlákniny (inulínu) má čakankový sirup celkom nízky glykemický index a podiel cukru je menej ako 5%. V porovnaní s ostatnými prírodnými sladidlami má o 45 % menej kalórií a až o 95 % menej cukru. To dostáva čakankový sirup na pomyselnú prvú priečku v kategórii sladenia. Aj s týmto sladidlom by sa to však nemalo preháňať, zvlášť kvôli spomínanému vysokému obsahu inulínu, ktorý môže u citlivých ľudí spôsobiť tráviace ťažkosti.

4Slim čakankové sirupy

Úplne jedinečné prírodné sladidlo takmer bez kalórií, vyrábané z koreňa čakanky. Tekutá čakanková vláknina na sladenie pokrmov a nápojov. Oslaďte si s ňou život a pridajte do kaše na raňajky alebo pár kvapiek do čaju alebo kávy.


Stévia

Stále viac obľúbené prírodné sladidlo, získavané z listov Stévie sladkej. Sladivosť sa udáva až 300x väčšia v porovnaní s bežným cukrom. Stévia neobsahuje žiadne kalórie a nezvyšuje ani hladinu krvného cukru. Nie každému však sladenie stévií sadne, zvlášť pri niektorých výrobkoch môže zanechávať nepríjemný horkastý chvostík. Použitie stévie, respektíve jej extraktu, ako sladidla je bezpečné, a dokonca je spájaná aj s ďalšími benefitmi.


Xylitol

Medzi prírodné sladidlá patrí aj xylitol, tiež nazývaný ako brezový cukor alebo drevný cukor. Xylitol sa vyrába extrakciou prevažne z brezy, ale aj malín, sliviek či kukurice. Jeho sladivosť aj štruktúra je takmer rovnaká ako obyčajný cukor s tým rozdielom, že obsahuje približne o 40 % menej energie. Xylitol tiež pôsobí preventívne proti vzniku zubného kazu, to je jeden z ďalších dôvodov, prečo sa hojne používa najmä pri výrobe žuvačiek a ďalších sladkostí. Udáva sa, že vo väčších dávkach môže mať preháňavé účinky, avšak v bežnom množstve je pre človeka bezpečný.


Erythritol

Erytritol sa radí medzi cukrové alkoholy (polyoly), ktoré sa bežne vyskytujú v niekoľkých druhoch ovocia, zeleniny, hubách alebo vo fermentovaných potravinách. Vyrába sa prirodzenou fermentáciou glukózy za prítomnosti mikroorganizmov. Toto sladidlo sa môže pýšiť ako relatívne vysokou sladivosťou, nízkym glykemickým indexom, tak nulovou energetickou hodnotou. Veľká časť erytritolu je totiž z nášho tela vylúčená v moči. Tiež nie sú udávané žiadne negatívne účinky. V potravinách sa s ním môžeme stretnúť najčastejšie v kombinácii s ďalšími sladidlami.


✅ Datlový sirup

Datle patrí medzi najsladšie ovocie vôbec s obsahom cca 60% cukru, prevažne glukózy. Preto všetky raw tortičky, tyčinky a recepty bez pridaného cukru, kde na prvom mieste sú datle, nemôžeme považovať za zdravšie či menej kalorické. Rovnako tak datľový sirup, ktorý je vyrobený z datlí a vody, ako náhrada cukru nie je lepšia voľba. Na druhú stranu takáto raw datľová tyčinka na túru či pred športovým výkonom poslúži ako dobrý a rýchly zdroj energie.

Country Life BIO Datlový sirup 250 ml

Datlový sirup sa hodí na studenú aj teplú kuchyňu. Nechajte ho vyniknúť najlepšie s neutrálnymi pokrmami, ako je tofu krém, biely jogurt, tvaroh. Hodí sa na ovsenú alebo inú raňajkovú kašu, palacinky, ale aj na dosladenie obilnej kávy.


✅ Javorový sirup

K takým klasickým palacinkám na americký spôsob jedine javorový sirup. A prečo tiež nie, ale! Aj keď obsahuje malé množstvo vitamínov a minerálnych látok, ani javorový sirup by nemal dostať nálepku zdravšieho variantu cukru. V jeho zložení sa opäť nachádza značné množstvo cukru (cca 67 %), prevažná sacharóza a malé množstvo fruktózy a glukózy, teda aj jeho konzumácia by mala byť umiernená.

Country life Javorový sirup

Javorový sirup má špecifickú, výraznú chuť a vôňu, pripomína karamel. Vhodný na dochutenie lievancov a palaciniek, ale možno ho použiť do takmer akéhokoľvek pokrmu, napr.: raňajkové kaše, dezerty, domáce granola, nápoje, na pečenie.


✅ Kokosový cukor

Kokosový cukor má o niečo nižší glykemický index ako obyčajný cukor, čomu vďačí prevažne obsahom inulínu. Významnejšie percento (cca 87%) ale nie je zase nič iné ako cukor, konkrétne sacharóza. Kokosový cukor má pre mnohých veľmi zaujímavú chuť, ale je drahší ako iné varianty a aj kvôli jeho nižšej sladivosti ho najskôr spotrebujete viac.

Country Life BIO Kokosový cukor 250 g

Vyrába sa z kokosovej šťavy, čo je ľahká sladká tekutina, ktorá po rozkrojení vyteká z kvetu a niekoľko hodín sa varí, aby zhustla a skaramelizovala. Potom sa suší, aby vznikli drobné hnedé kryštáliky. V tejto forme sa kokosový cukor vyskytuje najčastejšie. Jemne sladí a chutí ako karamel. Výborne sa hodí na sladké pečenie v rúre.


✅ Agávový sirup

Agávový sirup je z viac ako polovice tvorený fruktózou, vďaka tomu má pomerne nízky glykemický index (cca 20) a dlho bol považovaný za vhodný variant sladenia, predovšetkým aj pre diabetikov. Je ale treba byť na pozore, pretože je nadmerná konzumácia fruktózy spájaná s radom ochorení. Najmä sa pri zvýšenej konzumácii fruktózy oveľa lepšie ukladá tukové tkanivo, zvyšuje podiel tuku v krvi a môže dôjsť až k stučňovaniu pečene. To sa samozrejme umocňuje v kombinácii so sedavým spôsobom života a celkovo nezdravým životným štýlom. Príjem agáve sirupu preto nie je najideálnejšou voľbou a ak chcete zladiť, odporúčame skôr siahnuť po inom variante.

Country Life BIO Agávový sirup 250 ml

Agávový sirup je veľmi sladký, najsladší zo všetkých sirupov, dokonca sladší ako med a cukor. Hodí sa pre studenú aj teplú kuchyňu. Výborný je do kaší, koktailov, nákypov, pri pečení, na výrobu džemov. Pár lyžičiek narieďte vodou a vykúzlite s ním parádnu domácu malinovku.

Čím teda zladiť?

Cieľom tohto článku nie je démonizovať konkrétne sladidlo či určiť jedinú a správnu možnosť čím zladiť. Každé sladidlo má svoje výhody a nevýhody. Je však dôležité si uvedomiť, že väčšina sirupov považovaných za „zdravšiu alternatívu cukru“ obsahuje z veľkej časti zas a iba cukor. Každé sladidlo má svoju špecifickú chuť, a preto ich berme ako spestrenie nášho jedálnička, nie zdravší variant. Aj keď niektoré druhy obsahujú okrem cukru aj vitamíny a minerálne látky, jedná sa vždy o stopové množstvo, ktoré sa v bežnom konzumovanom množstve v tele ani neprejaví. Tiež neznamená, že pokiaľ sa jedná o čisto prírodné sladidlo, môžeme ho jesť koľko chceme. Aj tu platí, že je dôležité skonzumované množstvo, a pokiaľ si svoj čaj osladíte jednou kockou cukru, tiež sa zaiste nič nestane. Dôležité je premýšľať o celkovej skladbe nášho jedálnička, koľko toho cukru (v akejkoľvek podobe) prijímame a či ho naozaj v takom množstve potrebujeme. Nehľadajme teda najlepšie a bezkalorické sladidlo, skôr si uvedomme návyk na sladkú chuť a skúsme sa zamyslieť na tom, či je naozaj potrebné konzumovať sladené nápoje a iné sladkosti v takom množstve ako sú konzumované, a to bohužiaľ už od útleho detstva.

O sladidlách, najmä o stévii, sa na našom YouTube kanále rozhovoril aj Jirka Vacek a Pavel Samek:

CELÁ PONUKA SLADIDIEL A CUKROV >>>

Zdroj: Simona Horáčková

Mohlo by Vás zaujímať:

Ako schudnúť bez nezmyselných diét

Low carb, low fat, raw, paleo... Zoznam diét je doslova nekonečný! Ale prečo tieto diéty zlyhávajú? Ako získať vysnívanú postavu bez nezmyselných diét a hladovania? To všetko sa dozviete v našom článku.

Základné suplementy. Aké suplementy sú základom nielen pre začiatočníkov?

Začiatky sú ťažké nielen vo fitku, ale aj v tom, čo z doplnkov je naozaj dôležité. Preto sme pre vás pripravili prehľad základných suplemetov, ktoré sú vhodné nielen pre začiatočníkov.

Sleduj nás:  

Zdroj:
  • www.ferpotravina.cz
  • www.bezpecnostpotravin.cz
  • Ruiz-Ruiz, Jorge Carlos, Yolanda Beatriz Moguel-Ordoñez, and Maira Rubi Segura-Campos. „Biological activity of Stevia rebaudiana Bertoni and their relationship to health.“ Critical reviews in food science and nutrition 57.12 (2017): 2680-2690.
  • Salli, K., Lehtinen, M. J., Tiihonen, K., & Ouwehand, A. C. (2019). Xylitol's Health Benefits beyond Dental Health: A Comprehensive Review. Nutrients, 11(8), 1813. https://doi.org/10.3390/nu11081813
  • Regnat, K., Mach, R. L., & Mach-Aigner, A. R. (2018). Erythritol as sweetener-wherefrom and whereto?. Applied microbiology and biotechnology, 102(2), 587–595. https://doi.org/10.1007/s00253-017-8654-1