Bielkoviny sú potrebné na regeneráciu svalovej hmoty poškodenej intenzívnym tréningom a na dodanie potrebného množstva aminokyselín potrebných na tvorbu bielkovín, ktoré podporujú rast svalov. Dávka proteínu závisí od príjmu bielkovín z bežnej stravy, telesnej hmotnosti a intenzity cvičenia.
1. Vypočítajte si približný príjem bielkovín zo stravy. Každá potravina má nutričné hodnoty uvedené na svojom obale. V tomto prípade nás zaujímajú bielkoviny. Ak si na raňajky dáte chlieb so syrom a šunkou, jogurt a čaj, zistíte obsah bielkovín v jednotlivých položkách, takto si vypočítate príjem bielkovín počas dňa.
2. Teraz stačí porovnať hodnotu príjmu bielkovín z bežnej stravy za deň a podľa požadovaného denného príjmu bielkovín doplniť proteínom na požadovanú hodnotu.
V tomto videu tréner Jirka Vacek vysvetľuje, aký je najlepší typ proteínu na podporu rastu svalov. Opisuje druhy proteínov a ani vegánske alternatívy nezostanú bez povšimnutia.
V súčasnosti sa za normu pre príjem bielkovín u silových športovcov považuje 1,6 - 2,4 g bielkovín na 1 kg aktívnej telesnej hmotnosti. Široké rozpätie je tu uvedené zámerne. Pre začínajúceho cvičenca je pre rast svalovej hmoty dostatočné denné množstvo bielkovín do 2 g na 1 kg telesnej hmotnosti. Skúsenejší športovec s vyšším podielom aktívnej telesnej hmotnosti a vyššou celkovou hmotnosťou bude mať príjem nad 2 g. Ani žena nepotrebuje jesť toľko bielkovín ako muž. U väčšiny ľudí nie je telo schopné využiť viac ako 2,5 g bielkovín na 1 kg hmotnosti.
Proteínový nápoj môžete konzumovať prakticky kedykoľvek počas dňa na doplnenie potrebného príjmu bielkovín. V tréningové dni je vhodné skonzumovať dávku po tréningu (ideálne rýchlo vstrebateľný 100 % srvátkový proteín) a ďalšiu dávku v prípade potreby počas dňa ako desiatu medzi jedlami (vhodné sú napr. viaczložkové proteíny). Proteín je možné pridať aj do jedál na zvýšenie príjmu bielkovín, napr. do cereálií, kaší, tvarohu alebo smoothies v kombinácii s proteínom, prípadne proteín ako druhú večeru večer.
Áno, nezáleží na tom, v čom proteínový prášok rozmiešate. Ak počítate kalórie, nezabudnite k proteínovému prášku pridať množstvo mlieka, aby ste mali presný údaj o skonzumovaných kalóriách a makroživinách.
Nie, bielkoviny sú stále bielkovinami. Je to rovnaké ako pri mäse, vajciach a iných zdrojoch bielkovín. Potraviny pred konzumáciou tiež prechádzajú tepelnou úpravou. Rovnako sa varením neznehodnocujú ani bielkoviny v proteínoch. Len malá estetická (a vlastne aj chuťová) poznámka, niektoré proteíny sa teplom zlievajú. Bielkoviny si však aj tak zachovávajú svoje bielkoviny.
Tréner Jirka Vacek odpovedá na ďalšie otázky o používaní proteínov v tomto videu:
Mohlo by Vás zaujímať:
Pomáhajú pri regenerácii, tvorbe a raste svalov a slúžia ako zdroj energie. Celkovo plnia esenciálne aminokyseliny širokú škálu kľúčových funkcií, ktoré sú zásadné pre celkové zdravie a optimálnu výkonnosť organizmu.
Na trhu existuje široká škála pretréningoviek s rôznym zložením, ktoré majú buď podobný alebo aj odlišný účinok. Aké sú jednotlivé zložky nakopávačov ak čomu slúžia, sa dočítate v dnešnom článku.