Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Sú ryby v konzerve zdravé? Tipy na super rýchle recepty.

Pre aktívnych ľudí, vášnivých športovcov a milovníkov zdravého životného štýlu je správny príjem bielkovín jedným z kľúčových faktorov. Bielkoviny sú základom svalovej hmoty a zohrávajú kľúčovú úlohu pri regenerácii, ale aj pre imunitný systém. A jedným z najchutnejších a najdostupnejších zdrojov bielkovín sú rybie konzervy.

✅ Rybie konzervy ako prirodzený zdroj živín

Rybie konzervy neobsahujú žiadne umelé prísady, konzervačné látky ani dochucovadlá. Konzervované ryby, ako sú tuniak, sardinky, losos, sleď alebo makrela, sú bohatým zdrojom kvalitných bielkovín obsahujúcich všetky esenciálne aminokyseliny. Okrem toho sú rybie konzervy prirodzeným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre zdravie srdca a kĺbov. Nezabúdajme ani na ľahko stráviteľný vápnik, ktorý sa v konzervovaných celých rybách, ako sú sardinky a makrely, nachádza vo vysokom množstve

✅ Vždy po ruke

Či už niekam cestujete, máte nejaké doma pre prípad núdze, alebo nemáte čas na zdĺhavú prípravu jedla, zdravé rybie konzervy sú skvelým pomocníkom, dajú sa skladovať, nekazia sa a nerozbíjajú.

✅ Koľko vitamínu D obsahujú rybie konzervy? 

Odporúčaná denná dávka vitamínu D podľa odborníkov na výživu dospelých je zvyčajne 600-800 IU (International Units) denne. Starší ľudia, tehotné a dojčiace ženy,ľudia so slabšou imunitou a ľudia s obmedzeným prístupom k slnečnému žiareniu môžu potrebovať vyššie dávky. 

Ako sú na tom rybie konzervy značky Nekton s obsahom vitamínu D3?

✅ Aký je rozdiel medzi filety, kusy, kúsky a drví?

Tak ako pri iných potravinách musia sa aj výrobcovia riadiť normami a legislatívou, ktorá presne určuje, ako zákazníka informovať o tom, čo naňho pod viečkom čaká. Je ale dobré vedieť, že aj balenie, ktoré obsahuje veľké kusy môže byť doplnené menšími kúskami, aby sa dosiahla správna gramáž obsahu mäsa v balení.

  • Tuniak celý - Svalovina je priečne rozrezaná a má tvar celého plátku, ktorý je tvorený jedným kusom alebo je zostavený z kompaktného zoskupenia niekoľkých porcií mäsa. Môže obsahovať kúsky do výšky 18% z hmotnosti ryby.
  • Tuniak filety - Dlhé, pevné, jednotlivé kusy mäsa tuniaka. Netoleruje sa žiadne pridávanie iného spôsobu úpravy.
  • Tuniak kusy - Časti mäsa, ktorých pôvodná štruktúra svaloviny je zachovaná a ktorých rozmery na najkratšej strane nie sú nižšie ako 1,2 centimetrov. Pripúšťa sa prítomnosť kúskov do výšky 30 % z hmotnosti ryby.
  • Tuniak kúsky - Časti mäsa, ktorých pôvodná štruktúra svaloviny je zachovaná a ktorých veľkosť je rôzna. Tu tak môžete nájsť väčšie aj menšie kúsky. Tieto kúsky sú ideálne do šalátov alebo cestovín.
  • Tuniak drvený - Čiastočky mäsa o rovnakej veľkosti, ktoré ale netvoria pastu. Nepatrí práve medzi najobľúbenejšiu úpravu konzervy.

✅ Rybie konzervy alebo ktoré ryby majú najviac omega 3?

Omega 3 mastné kyseliny sú dôležité tuky, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, chránia pred srdcovými ochoreniami a podporujú normálnu funkciu mozgu a nervového systému. Majú tiež protizápalové účinky a môžu znižovať riziko depresie a úzkosti. Nachádzajú sa v rybách, ako je losos, sardinky alebo tuniak, a v potravinových doplnkoch, ako je rybí olej. Viac informácií o omega 3 mastných kyselinách sa dozviete v tomto článku. Ak radi jete ryby, dostatok omega 3 mastných kyselín získate, ak do svojho jedálnička zaradíte 4 rybie výrobky týždenne. 

✅ Tip na 4 recepty pre týždenné doplnenie omega 3 mastných kyselín:

  • Filet z čerstvého lososa s vareným zemiakom s kyslou smotanou.
  • Sardínková nátierka - sardinky sceďte, vložte do misky a roztlačte vidličkou. Pridajte najemno nakrájanú cibuľku, tvaroh, limetkovú šťavu, horčicu, štipku soli a korenia. Môžete pridať aj tymian a cesnak a všetko dôkladne premiešajte.
  • Nektón Lososový šalát WELLNESS
  • Tresčia pečeň - Pečeň dáme do misky bez oleja, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, citrónovú šťavu, osolíme a okoreníme a dáme na toast.

Mohlo by Vás zaujímať:

5 tipov, ako ušetriť na zdravom jedle

Niekedy sa môže zdať, že zdravá strava stojí veľa peňazí. Nie je to tak. Ak si rozumne zásobíte chladničku, nakupujete sezónne v supermarketoch a varíte doma, zistíte, že zdravé a vyvážené jedlá vychádzajú oveľa lepšie ako jedlá z fast foodov. Ako na to? Máme pre vás niekoľko konkrétnych tipov.

​Petr Havlíček o bielkovinách ▷ Ideálný pomer rastlinnej vs. živočíšné. Nadúvanie. Proteín na pečenie?

Výživový špecialista Petr Havlíček odpovedá na najčastejšie otázky ohľadom príjmu bielkovín v strave.

Sleduj nás: