Pre aktívnych ľudí, vášnivých športovcov a milovníkov zdravého životného štýlu je správny príjem bielkovín jedným z kľúčových faktorov. Bielkoviny sú základom svalovej hmoty a zohrávajú kľúčovú úlohu pri regenerácii, ale aj pre imunitný systém. A jedným z najchutnejších a najdostupnejších zdrojov bielkovín sú rybie konzervy.
Rybie konzervy neobsahujú žiadne umelé prísady, konzervačné látky ani dochucovadlá. Konzervované ryby, ako sú tuniak, sardinky, losos, sleď alebo makrela, sú bohatým zdrojom kvalitných bielkovín obsahujúcich všetky esenciálne aminokyseliny. Okrem toho sú rybie konzervy prirodzeným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre zdravie srdca a kĺbov. Nezabúdajme ani na ľahko stráviteľný vápnik, ktorý sa v konzervovaných celých rybách, ako sú sardinky a makrely, nachádza vo vysokom množstve.
Či už niekam cestujete, máte nejaké doma pre prípad núdze, alebo nemáte čas na zdĺhavú prípravu jedla, zdravé rybie konzervy sú skvelým pomocníkom, dajú sa skladovať, nekazia sa a nerozbíjajú.
Odporúčaná denná dávka vitamínu D podľa odborníkov na výživu dospelých je zvyčajne 600-800 IU (International Units) denne. Starší ľudia, tehotné a dojčiace ženy,ľudia so slabšou imunitou a ľudia s obmedzeným prístupom k slnečnému žiareniu môžu potrebovať vyššie dávky.
Tak ako pri iných potravinách musia sa aj výrobcovia riadiť normami a legislatívou, ktorá presne určuje, ako zákazníka informovať o tom, čo naňho pod viečkom čaká. Je ale dobré vedieť, že aj balenie, ktoré obsahuje veľké kusy môže byť doplnené menšími kúskami, aby sa dosiahla správna gramáž obsahu mäsa v balení.
Omega 3 mastné kyseliny sú dôležité tuky, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, chránia pred srdcovými ochoreniami a podporujú normálnu funkciu mozgu a nervového systému. Majú tiež protizápalové účinky a môžu znižovať riziko depresie a úzkosti. Nachádzajú sa v rybách, ako je losos, sardinky alebo tuniak, a v potravinových doplnkoch, ako je rybí olej. Viac informácií o omega 3 mastných kyselinách sa dozviete v tomto článku. Ak radi jete ryby, dostatok omega 3 mastných kyselín získate, ak do svojho jedálnička zaradíte 4 rybie výrobky týždenne.
Mohlo by Vás zaujímať:
Niekedy sa môže zdať, že zdravá strava stojí veľa peňazí. Nie je to tak. Ak si rozumne zásobíte chladničku, nakupujete sezónne v supermarketoch a varíte doma, zistíte, že zdravé a vyvážené jedlá vychádzajú oveľa lepšie ako jedlá z fast foodov. Ako na to? Máme pre vás niekoľko konkrétnych tipov.
Výživový špecialista Petr Havlíček odpovedá na najčastejšie otázky ohľadom príjmu bielkovín v strave.