Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Všetko, čo potrebujete vedieť o horčíku. Aká forma je najlepšia a ako pomáha?

Čo je horčík a na čo je dobrý?

Horčík je druhým najrozšírenejším prvkom v našom tele (prvým je kyslík) a bez neho by prakticky nič nefungovalo. Horčík sa podieľa prakticky na všetkých enzymatických a biochemických reakciách, a napriek tomu je podľa štúdií nedostatkovým minerálom u 72 % mužov a 77 % žien. 

Ako sa nedostatok horčíka prejavuje v tele?

Pociťujete svalové zášklby, tik v oku alebo časté kŕče, ktoré prichádzajú najčastejšie v noci? Vaše telo vám dáva najavo, že potrebuje doplniť horčík. 

Horčík sa podieľa na energetickom metabolizme a jeho nedostatok môže viesť k únave alebo strate motivácie. Horčík sa podieľa aj na fungovaní nervového systému, ktorého nedostatok môže mať za následok podráždenosť, duševnú nepohodu alebo poruchy spánku. Takýto účinok však majú aj mnohé iné nedostatky v tele a horčík nemusí byť jedinou príčinou.

Čo ovplyvňuje a znižuje hladinu horčíka? 

Vysokú hladinu horčíka ovplyvňuje vysoká fyzická aktivita, či už ide o namáhavú prácu alebo šport, ktoré si vyžadujú vyššiu spotrebu horčíka. Hladinu horčíka alebo jeho slabé vstrebávanie môžu ovplyvniť aj rôzne lieky, ako sú diuretiká, antacidá, preháňadlá a nedostatok vitamínu B6, ktorý sa podieľa na vstrebávaní horčíka. Jeho potreba sa zvyšuje aj v dôsledku stresu, zlej stravy a konzumácie alkoholu. Ďalšie skupiny, ktoré potrebujú vyšší príjem horčíka, sú športovci, tehotné a dojčiace ženy.

Aká forma horčíka je najlepšia?

Existuje niekoľko rôznych foriem horčíka, ktoré sú dostupné ako doplnky stravy. Každá forma má svoje špecifické vlastnosti, výhody a schopnosť vstrebávania. Pozrite si najlepšie formy horčíka: 

✅ Magnesium bisglycinate / Horčík bisglycinát

Magnesium bisglycinát je organická chelátová forma horčíka, ktorá je skvelá pre telo a pozostáva z aminokyseliny glycínu a horčíka. Práve chelátová väzba zabezpečuje rýchle vstrebávanie a zároveň chráni horčík pred pôsobením antinutrientov, ktoré môžu negatívne ovplyvniť biologickú dostupnosť horčíka. Skutočne čistá forma horčíka s vysokou vstrebateľnosťou, ktorá urýchľuje regeneráciu a zabraňuje svalovým kŕčom. Magnesium bisglycinate sa odporúča užívať večer pred spaním

  • Organická forma horčíka: Magnesium + Glycín
  • Vysoká vstrebateľnosť v ľudskom tele až 80 %.
  • Nie je preháňavý ani vo vysokých dávkach
  • Zníženie únavy a normálnej svalovej činnosti
  • Podporuje normálnu duševnú činnosť
  • Zlepšuje spánok a regeneráciu

Vyskúšajte SmartFuel Magnesium Bisglycinate 90 kapsúl, ktoré má čisté zloženie bez balastných látok. Jedna dávka obsahuje 375 mg elementárneho horčíka a vitamínu B6 pre maximálnu absorpciu. Má upokojujúci účinok podporujúci duševnú, nervovú a svalovú činnosť.

✅ Magnesium malate / Horčík malát

Horčík malát je organická energizujúca forma horčíka v chelátovej väzbe a s vysokou absorpčnou schopnosťou, ktorá podporuje tvorbu energie, takže je ideálna na užívanie ráno a dopoludnia. Hovoríme o kombinácii horčíka a kyseliny jablčnej. Táto forma horčíka podporuje produkciu bunkovej energie, čím pomáha zlepšovať účinnosť energetického metabolizmu v tele. 

  • Organická forma horčíka: Magnesium + kyselina jablčná.
  • Podporuje normálnu duševnú činnosť
  • Zvyšuje energiu
  • Šetrná forma pre tráviaci trakt

Vyskúšajte SmartFuel Magnesium Malate 90 kapsúl. Jedna dávka obsahuje 100 % dennej dávky horčíka a vitamínu B6. Malát je rovnako účinná forma ako bisglycinát, s tým rozdielom, že malát je súčasťou energetického metabolizmu, takže je skvelý na zníženie únavy a vyčerpania a poskytuje vyššiu úroveň energie.

✅ Magnesium threonate / Horčík treonát

Horčík treonát je forma horčíka, ktorá má schopnosť prenikať cez hematoencefalickú bariéru a účinne dodávať horčík priamo do mozgu a nervového systému, kde zohráva kľúčovú úlohu pri fungovaní mozgu vrátane pamäte a kognitívnych funkcií. Vzhľadom na vyššiu cenu a nižší obsah elementárneho horčíka v porovnaní s inými formami nie je treonát horečnatý vhodný na doplnenie horčíka v prípade celkového nedostatku horčíka. Preto odporúčame siahnuť po vyššie uvedenom horčíku a dopĺňať tento pre jeho spomínané primárne výhody.

  • Pomáha udržiavať životne dôležité synaptické spojenia medzi mozgovými bunkami.
  • Podporuje zdravé signálne dráhy mozgových buniek. 

Často kladené otázky a odpovede:
 

✅ Ako často a ako dlho užívať horčík?

Horčík sa môže a odporúča užívať dlhodobo, minimálna dĺžka užívania by mala byť aspoň 6 týždňov. 

✅ Kedy horčík účinkuje?

Vo všeobecnosti sa vstrebávanie horčíka začína pomerne skoro po konzumácii, zvyčajne do hodiny, a pokračuje počas niekoľkých nasledujúcich hodín. Tento proces môže trvať až osem hodín. 

✅ Koľko horčíka môžem denne prijať?

Odporúčaná denná dávka horčíka je 375 mg pre zdravého dospelého človeka. 

✅ Čo znamená obsah elementárneho horčíka?

Elementárny horčík je množstvo horčíka, ktoré je skutočne prítomné vo výrobku vo forme, ktorá je vstrebateľná a využiteľná pre telo, zatiaľ čo zvyšok tvoria iné zlúčeniny, ktoré sú na horčík viazané. Množstvo elementárneho horčíka je dôležité, pretože určuje skutočné množstvo horčíka, ktoré telo prijme a môže využiť. V 1000 mg kapsule horčíka nikdy nebude 1000 mg elementárneho horčíka, ale 100 - 200 mg, a to nie je celkom správne. 

✅ Ktorý horčík je vhodný na spánok?

Na podporu spánku odporúčame zvoliť magnesium bisglycinát, pretože má uvoľňujúce účinky na svalový a nervový systém. Bisglycinátová forma sa odporúča pre svoje upokojujúce účinky, ktoré môžu pomôcť zlepšiť kvalitu spánku.

✅ Čo spôsobuje nadbytok horčíka?

Nadbytok horčíka sa nazýva hypermagneziémia a tento stav je pomerne zriedkavý, ale môže sa vyskytnúť, ak sa dlhodobo prijíma veľmi vysoké množstvo horčíka. Telo si udržiava vnútorné prostredie v rovnováhe podľa svojich potrieb, takže predávkovanie horčíkom nie je možné, pokiaľ dodržiavate odporúčanú dennú dávku.

✅ Aký horčík je najlepší na kŕče?

Nočné kŕče v lýtkach sú častým problémom, ktorý môže byť spôsobený rôznymi faktormi vrátane nedostatku horčíka a dehydratácie. Užívajte pred spaním dávku hořčíka bisglycinátu, ktorý má uvoľňujúce účinky na svaly.

Mohlo by vás zaujímať:

Ako vybrať kvalitný multivitamín?

Multivitamíny sú najpredávanejšie doplnky stravy na trhu a nie je divu, všetky tieto mikronutrienty sa podieľajú na správnom fungovaní celého organizmu.

PWO od Jirky Vacka ▷ Kvalitný pre-workout teraz aj bez stimulantov.

Pre workout je doplnok stravy, ktorého cieľom je zvýšiť silu, výkon, vytrvalosť a podporiť mentálne nabudenie a koncentráciu. Vyberte ten najlepší.

Sleduj nás:  

1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9513928/
2) Kostov K, Halacheva L. Role of Magnesium Deficiency in Promoting Atherosclerosis, Endothelial Dysfunction, and Arterial Stiffening as Risk Factors for Hypertension. Int J Mol Sci. 2018 Jun 11; 19(6).