Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Význam a doplňovanie vitamínu D | Kedy je potrebné a kedy postačí slnko?

Vitamín D, často označovaný ako slnečný vitamín, je nevyhnutný na udržanie zdravých kostí, zubov a svalov. Jeho hlavným zdrojom nie je strava, ale slnečné žiarenie, ktoré stimuluje tvorbu vitamínu D v našej pokožke. Napriek tomu sa u mnohých ľudí prejavuje jeho nedostatok a aj v Českej republike je toto percento prekvapivo vysoké. Pozrime sa na to, kedy vitamín D dopĺňať a či je potrebné ho užívať, aj keď je náš pobyt na slnku dostatočný.

Čo sa dozviete?

  • Aké sú zdroje vitamínu D?
  • Kedy je potrebná a odporúčaná suplementácia vitamínom D?
  • Ako rozpoznať jeho nedostatok?
  • Je potrebné dopĺňať vitamín D na slnku aj v lete?
  • Aké sú odporúčania pre suplementáciu?
  • Ako dosiahnuť čo najlepšie vstrebávanie vitamínu?

Slnečné žiarenie: Prirodzený zdroj vitamínu D

Ak nie ste alergickí na slnko, nemali by ste sa mu vyhýbať. Slnko je pre vaše telo zdravé. Ideálnym spôsobom, ako z neho získať čo najviac pre naše zdravie, je pravidelné, ale nie dlhodobé vystavovanie sa jeho lúčom. To, ako dlho je zdravé zdržiavať sa na slnku, závisí od mnohých faktorov, napríklad od ročného obdobia, vašej zemepisnej polohy, farby pokožky a dennej doby. Napríklad na severnej pologuli je slnko oveľa slabšie ako v okolí rovníka. Tam doslova pečie. 

Ďalšie zdroje vitamínu D: 

✅ Mliečne výrobky
✅ Vajcia
✅ Oleje


NÁŠ TIP: Na dosiahnutie čo najlepšej stráviteľnosti by sa mal vitamín D3 dopĺňať spolu s vitamínom K. To zvyšuje dostupnosť vitamínu D v tele a podporuje tak jeho účinky. Preto ak chcete byť pri suplementácii obzvlášť presní, dôverujte Prom-in Vitamin MK7 + D3.


Kedy je potrebná suplementácia vitamínom D?

Napriek dostatku slnečného svetla, mliečnych výrobkov a vajec môžu ľudia trpieť nedostatkom vitamínu D. Potrebné dopĺňanie tohto vitamínu by sa však malo týkať najmä:

✅ Starších ľudí, ktorých koža má zníženú schopnosť syntetizovať vitamín D.
✅ Ľudí s tmavšou pokožkou, ktorých melanín znižuje schopnosť organizmu produkovať vitamín D zo slnečného žiarenia.
✅ Ľudia žijúci v severných krajinách, kde je slnečné žiarenie obmedzené.

Ak sa však teraz pýtate, či by ste mali dopĺňať vitamín, ak nepatríte do žiadnej z uvedených kategórií, odpoveď znie áno. Vitamínu D je u nás často nedostatok, a to aj napriek tomu, že sa vonku cítite dobre. Naše zimy síce nie sú kruté, ale ani ich nemožno považovať za slnečné. Už len to je dôvod, ktorý by vás mal presvedčiť. 

Ako zistíte, či máte nedostatok vitamínu D? 

✅ Bolesť kĺbov a svalov
✅ Horšie nálady a podráždenosť
✅ Únava
✅ Slabá imunita
✅ Dýchacie problémy

Dopĺňanie vitamínu D v lete

Vitamín D3 by nemal byť len sezónnou záležitosťou. Slnko je síce počas letných mesiacov s nami, ale nie je nepretržite, a to, žiaľ, nestačí na vytvorenie dostatočného prísunu déčka. 


Vitamin D3 vo forme ľanového oleja

Dečká sú častokrát umiestňované do rybieho oleja. My ale svojim sortimentom myslíme na všetkých, preto máme v ponuke aj Vitamín D3 v oleji ľanovom, ktorého sa nemusia báť ani ľudia s alergiou na rybie výrobky. Stačí vám jedna kapsula denne a o dostatok dečka je postarané. Balenie je navyše skutočne veľké, obsahuje 250 dávok.


Odporúčania pre suplementáciu

Dávkovanie by však malo byť prispôsobené jednotlivcovi, ideálne na základe odporúčania lekára alebo iného odborníka, ktorý môže určiť správnu dávku na základe aktuálnej hladiny vitamínu D v krvi. Pri užívaní doplnkov vitamínu D je dôležité neprekročiť toto odporúčanie. Nadmerný príjem vitamínu D môže viesť k negatívnym zdravotným následkom, ako je hyperkalciémia - nadmerné množstvo vápnika v krvi.

Uvedený výživový doplnok vo forme ľanového oleja obsahuje 5000 jednotiek v jednej kapsule, čo je vzhľadom na to, že malé množstvo prijímame aj zo stravy a slnečného žiarenia, optimálna denná dávka. 


Záver

Vitamín D má zásadný význam pre zdravie kostí, imunitného systému a celkovú harmóniu ľudského organizmu. Hoci je slnečné žiarenie prirodzeným zdrojom vitamínu D, je vhodné zvážiť jeho doplnenie. Je to spôsobené geografickou polohou Českej republiky. Vždy je však najlepšie konzultovať možnosť a spôsob suplementácie s kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zaujímať:

TOP 5 DOPLNKOV PRE RAST SVALOV | Ako pomáhajú doplnky pri raste svalov?

Ako získať svalovú hmotu? Ako a ktoré doplnky nám môžu pomôcť pri náraste svalovej hmoty? Tu je niekoľko tipov od Jirku Vacka.

Ako kombinovať doplnky stravy pre rast svalov?

Ako správne používať doplnky stravy, ak sa snažíte o rast svalovej hmoty a chcete z tréningu vyťažiť maximum?

Sleduj nás: