Arašidy alebo arašidy sú vlastne strukoviny a sú príbuzné fazuli, šošovici a sóji, hoci ich zaraďujeme medzi orechy. Pochádzajú z Južnej Ameriky. Okrem praženia a solenia sa arašidy často používajú aj na výrobu arašidového masla, oleja (veľmi obľúbeného, pretože sa spaľuje pri veľmi vysokých teplotách), rastlinných bielkovín alebo múky.
Arašidy sú vo všeobecnosti veľmi bohaté na bielkoviny, vlákninu, zdravé tuky a obsahujú mnoho dôležitých živín. Arašidy majú relatívne nízky podiel sacharidov a tiež nízky glykemický index (GI ), ktorý vyjadruje, ako rýchlo telo využíva glukózu z potraviny.
Z hľadiska vitamínov a minerálov budete príjemne prekvapení, arašidy sú zdrojom biotínu (vitamín B7), niacínu (B3), tiamínu (B1), kyseliny listovej (B9), vitamínu E, horčíka, medi, mangánu a fosforu.
Použitie: Arašidy si môžete vychutnať samostatne alebo ich pridať do vlastnej zmesi ovocia a orechov. Odporúčame pridávať arašidy do dezertov, rozomlieť ich na maslovú konzistenciu a pripraviť si vlastné arašidové maslo alebo ich použiť do pečiva a omáčok.
Balenie: 1000 g
Minimálna trvanlivosť: pozri obal
Upozornenie : Skladujte na tmavom, chladnom a suchom mieste. Nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu. Chráňte pred mrazom. Výrobca nezodpovedá za vady spôsobené nesprávnym skladovaním a používaním.
Upozornenie pre alergikov : alergény v zložení výrobku sú vyznačené tučným písmom .
Výživové hodnoty: |
na 100 g |
Energetická hodnota:
|
2 498kJ / 599 kcal
|
Tuky:
|
53 g
|
z toho nasýtené mastné kyseliny:
|
6,5 g
|
Carbohydrates:
|
18 g
|
z toho cukry: 18 %:
|
5,4 g
|
Vláknina: 4,5 g:
|
0 g
|
Bielkoviny: 0,5 g:
|
28 g
|
Soľ:
|
0 g
|
Zloženie: pražené lúpanéarašidy, slnečnicový olej.
Môže obsahovať stopy orechov.