Ovos je zrno najbohatšie na živiny. Je bohatý na fosfor, železo a vitamín B1. Obsahuje dvakrát viac takzvaných zdravých tukov ako pšenica a viac ľahko zabudovateľných bielkovín a sacharidov, ktoré sa pomaly vstrebávajú, a preto môžu telu poskytnúť zásobu energie na niekoľko hodín.
Ovsená múka sa pridáva do cesta z pšeničnej múky pre jej ovsenú chuť, schopnosť urobiť cesto chrumkavejším a poddajnejším a v kuchyni je užitočná na zníženie obsahu lepku.ovsenú múku možno použiť ajna prípravu slaných a sladkých ciest, kaší, na zahustenie polievok a omáčok. Ovsenú múku možno pridať aj do chlebového cesta (maximálne približne 30 %), aby cesto vykyslo. Ovsená múka obsahuje lepok a nie je vhodná pre celiatikov a bezlepkovú diétu.
Energetická hodnota: |
1524 kJ/364 kcal |
Bielkoviny: |
13,1 g |
Sacharidy/cukry: |
68,1 g / 1,5 g |
Tuky/nasýtené: |
6,9 g / 1,1 g |
Vláknina: |
7,2 g |
Soľ: |
<0,01 g |