Ryžová múka sa vyrába z ryže špeciálnym postupom. Používa sa najmä na prípravu sladkých nepečených dezertov. Je vynikajúcou surovinou na pečenie bezlepkových sušienok, koláčov a nekysnutých buchiet. Alebo je vhodná na zahusťovanie omáčok v slaných či sladkých jedlách. Ryžová múka zvyšuje objem a spojivosť (bezlepkových) zmesí.
Pri pečení sa zvyčajne mieša aj s inými múkami (pohánkovou, kukuričnou atď.). Cesto z ryžovej múky je pevné, v mnohých ohľadoch podobné cestám z pšeničnej múky, hoci nie je také pružné.
Je to ľahko stráviteľná potravina, ktorá dáva pocit sýtosti. Neobsahuje lepok, a preto je vhodné pre pacientov s celiakiou a pre bezlepkovú diétu.
|
100 g |
Energetická hodnota |
1549Kj/370 kcal |
Bielkoviny |
6g |
Sacharidy |
81,1g |
- z toho cukry |
0,1g |
Tuky |
1,4g |
- z toho nasýtené |
0,4g |
Vláknina |
0,1g |
Soľ |
0,01g |