Jedna hrsť mandlí s hmotnosťou menej ako 30 gramov (čo je odporúčaná denná dávka mandlí, ktorú by sme mali zjesť) obsahuje až 20 rôznych flavonoidov, látok, ktoré pomáhajú predchádzať vzniku ochorení srdca a ciev. Dokonca sa uvádza, že tieto flavonoidy, ak sú v strave prítomné v dostatočnom množstve, môžu znížiť výskyt kardiovaskulárnych ochorení až o 22 %.
Rovnaké množstvo mandlí obsahuje aj 9 gramov mononenasýtených tukov a 3,5 gramu polynenasýtených tukov, o ktorých je tiež známe, že pomáhajú chrániť pred vznikom ochorení srdca a ciev a aterosklerózou (kôrnatením tepien) vo všeobecnosti. V jednej hrsti mandlí sa nachádza aj 3,5 gramu vlákniny. Je známe, že ak prijímame dostatok vlákniny, riziko vzniku ochorení srdca a ciev je o 40 % nižšie v porovnaní s ľuďmi, ktorí majú vlákniny málo.
Tridsať gramov mandlí obsahuje aj 75 mg vápnika, 200 mg draslíka a 76 mg horčíka. Príjem týchto látok sa spája s nižším krvným tlakom a mandle skutočne pomáhajú znižovať vyšší krvný tlak a predchádzať vzniku arteriálnej hypertenzie. V neposlednom rade mandle obsahujú rastlinné steroly (tzv. fytosteroly), ktoré zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu z tráviaceho traktu. Dostatočný príjem týchto fytosterolov v strave môže znížiť hladinu cholesterolu v krvi až o 10 %.
Balenie: 1000 g
Minimálna trvanlivosť: pozri obal
Energetická hodnota:
|
2698 kJ / 645 kcal
|
Bielkoviny:
|
25,5 g
|
Sacharidy:
|
z toho cukry 4 g
|
Tuky:
|
55,8 g, z toho nasýtené 4,4 g
|
Vláknina:
|
7,4 g
|
Soľ:
|
0 g
|
Zloženie: 100% mandle