Najkomplexnejšia kniha o športovej výžive pre fitnes a silové športy na českom trhu.
Ak ešte stále neviete, ako si nastaviť stravu pre správne stravovanie, táto kniha je pre vás tá pravá. Dočítate sa v nej veľa zaujímavých a hlavne podložených informácií o tom, ako schudnúť, ako nabrať svaly a všetko bez drastických diét.
Keď sa pred takmer 20 rokmi dostala do českých kníhkupectiev kniha amerických autorov Gerarda Thorna a Phila Embletona s názvom Doplnky výživy, stala sa na dlhý čas "športovou bibliou" pre všetkých, ktorí sa chceli podrobne oboznámiť s problematikou športovej výživy. Vzhľadom na dynamické zmeny v oblasti športovej výživy však informácie v nej publikované čoskoro zastarali a odvtedy sa, žiaľ, na trhu neobjavila žiadna kniha, ktorá by ponúkala skutočne komplexný súhrn najnovších poznatkov v oblasti športovej výživy, ktorý by vyhovoval praktickým potrebám dnešných športovcov v oblasti fitnes a silových športov. Vyšlo niekoľko publikácií, ktoré však boli buď zamerané viac vedecky, alebo prakticky, ale s príliš povrchným pohľadom. Moderná výživa vo fitness a silových športoch však prináša oboje - pohľad na športovú výživu a doplnky výživy z uhla najnovších vedeckých výskumov a štúdií a zároveň poskytuje obrovskú porciu praktických prístupov pre čo najjednoduchšie využitie čitateľmi na všetkých úrovniach - od začiatočníkov až po profesionálnych športovcov.
Autorský kolektív knihy viedol Lukáš Roubík, autor bestselleru Príprava na kulturistickú súťaž od A po Z, spoluautormi teoretickej časti knihy sú Miloslav Šindelář a Radomil Vašík. Do praktickej časti prispeli Milan Šádek a Tomáš Bureš, Sabina Pleváková, Aleš Lamka, Jiří Tkadlčík, Jiří Orság, Filip Trojovský a Milan Špingl.
Hlavným cieľom autorského kolektívu bolo priniesť na trh modernú a komplexnú publikáciu s najnovšími a vedecky podloženými poznatkami o všetkých aspektoch športovej výživy vo fitnes a silových športoch.
Prvá časť obsiahleho textu sa venuje základom biochémie a fyziológie športovej výživy, fungovaniu metabolizmu v kontexte športového tréningu, dávkovaniu a časovaniu príjmu jednotlivých živín a ich najvhodnejším zdrojom, významu a reálnym účinkom doplnkov výživy pre športovcov a prináša aj pohľad na najrozšírenejšie výživové mýty a kontroverzné témy, ako sú lepok, vegánstvo, antibiotiká v mäse, palmový olej a mnohé ďalšie. Praktická časť knihy podrobne rozoberá najznámejšie výživové štýly a ponúka praktické prístupy, ako si vytvoriť športový jedálniček, aký druh redukčnej diéty zvoliť a ako si vytvoriť správne stravovacie návyky pre udržateľné výsledky a dlhodobý rast športovej výkonnosti. Na konci 552-stranovej knihy čitateľ nájde výživové odporúčania a stravovacie plány priamo od najznámejších osobností sveta fitnes a silových športov.
Základné informácie o knihe:
O autorovi: Vydavateľstvo Erazmus vydalo knihu, ktorá je určená pre deti a mládež od 3 rokov:
Lukáš Roubík je odborník na športovú výživu s 15-ročnou praxou vo vrcholovom športe, vyštudoval výživu ľudí na Lekárskej fakulte Masarykovej univerzity v Brne. Po skončení súťažnej kariéry pôsobil niekoľko rokov ako výživový poradca pre pretekárov, autor odborných článkov a lektor vo Fitness akadémii Ronnie.cz, vyučoval trénerov II. a neskôr I. triedy na FTVŠ UK. V rokoch 2010 - 2018 bol predsedom Trénersko-metodickej komisie a členom Výkonného výboru Českého zväzu kulturistiky a fitness. Je autorom populárnej knihy Príprava na súťaž v kulturistike od A po Z a spoluzakladateľom Inštitútu modernej výživy, ktorý sa zaoberá vzdelávaním v oblasti výživy na základe vedecky podložených informácií.
Spoluautormi teoretickej časti knihysú Miloslav Šindelář a Radomil Vašík, do praktickej časti prispeli Milan Šádek a Tomáš Bureš, Sabina Pleváková, Aleš Lamka, Jiří Tkadlčík, Jiří Orság, Filip Trojovský a Milan Špingl.