Vďaka svojim zdraviu prospešným účinkom je cenená už tisícky rokov. Ako korenie sa používala už v starovekom Egypte. V minulosti bola škorica vzácna a cenná a považovala sa za dar vhodný pre kráľov. V súčasnosti škoricu nájdete v každom supermarkete a používa sa ako prísada do rôznych jedál a receptov.
Je však dôležité rozlišovať medzi dvoma hlavnými druhmi škorice: cejlónskou "pravou" škoricou (Cinnamomum zeylanicum/verum) a častejšie používanou čínskou škoricou (Cinnamomum cassia). Cejlónska škorica obsahuje podstatne menej zlúčeniny kumarínu, toxínu , ktorý môže mať pri vyšších dávkach množstvo nežiaducich vedľajších účinkov. Cejlónska škorica je preto na všeobecné použitie oveľa bezpečnejšia ako bežná škorica, a to aj pre deti. Okrem toho je cejlónska škorica jemnejšia, sladšia a menej horká.
Škorica sa získava rezaním stoniek škoricovníkov. Vnútorná kôra sa potom extrahuje a drevnaté časti sa odstránia. Po vysušení sa formuje do pásikov, ktoré sa zrolujú do typických škoricových roliek, ktoré sa ďalej melú na škoricový prášok.
Použitie: Škorica sa používa na výrobu a spracovanie potravín, ktoré sú v súlade s požiadavkami na kvalitu potravín:
Používajte kedykoľvek počas dňa na ochutenie akéhokoľvek pokrmu. Na zvýšenie citlivosti na inzulín sa odporúča užívať 1 čajovú lyžičku 20 minút pred každým jedlom
Balenie: 200 g
Minimálna trvanlivosť: pozri obal
Upozornenie: Skladujte na suchom mieste, v uzavretej nádobe. Výrobok môže obsahovať lepok, arašidy a iné stromové orechy, sezam, sóju, zeler, horčicu, lupinu a SO2 z dôvodu balenia v zariadení, kde výrobok prichádza do kontaktu s výrobkami obsahujúcimi tieto alergény.
Tabuľka nutričných hodnôt: |
na 100 g |
Energetická hodnota
|
957 kJ / 228 kcal
|
Tuky
|
0,8 g
|
z toho nasýtené mastné kyseliny
|
0,5 g
|
Sacharidy
|
27 g
|
z toho cukry
|
1 g
|
Bielkoviny
|
3 g
|
Vláknina
|
53 g
|
Soľ
|
0,06 g
|
Zloženie : 100% cejlónska škorica (Cinnamomum verum), mletá
Upozornenie: Skladujte na suchom mieste v uzavretej nádobe. Výrobok môže obsahovať lepok, arašidy a iné orechy stromov, sezam, sóju, zeler, horčicu, lupinu a SO2 v dôsledku balenia v zariadení, kde výrobok prichádza do kontaktu s výrobkami obsahujúcimi tieto alergény.