Nekton je česká rodinná firma s dvoma desiatkami zamestnancov pôsobiaca na českom a slovenskom trhu od roku 1991. Špecializujúca sa na dovoz rybích konzerv a chladených rybích výrobkov z celého sveta.
„Naším cieľom je dodávať širokú ponuku kvalitných potravín za spravodlivé ceny a rozvíjať firmu za podmienok ekologickej i ekonomickej udržateľnosti tak, aby v našom podnikaní mohli pokračovať aj ďalšie generácie. Naše motto je: Nikdy by sme nepredávali nič, čo by sme s pokojným srdcom nedali našim deťom."
V Nekton sú špecialisti na morské ryby a morské produkty. Všetko vyberajú osobne, ochutnávajú a nechávajú laboratórne skúmať kvalitu aj výživové hodnoty. Jazdia po svete a osobne navštevujú továrne, aby sa presvedčili nielen o tom, čo a ako sa vyrába, ale aj v akom prostredí pracujú tamojší zamestnanci. S dodávateľmi spolupracujú dlhodobo, vďaka motu dokážu dlhodobo udržať kvalitu výrobkov na vysokej úrovni.
Nektón je rodinná firma a chce, aby v tomto odbore pracovali aj ďalšie generácie, preto je pre ňu udržateľnosť zásadnou témou. Stavy populácií rýb sú pozorne sledované FAO, ktorá môže zakázať lov určitého druhu rýb v danej lokalite, ak sa priblíži k hranici obnoviteľnosti. Produkty Nekton sú vyrobené zo suroviny, ktorá má všetky certifikácie potvrdzujúce, že ako lov, tak výroba prebehli v súlade s prísnymi predpismi FAO a Európskej únie.
Obaly sú prevažne z plechu, skla a papiera. U údených lososov aj trocha ľahko oddeliteľného plastu. Technológie zatiaľ ešte neumožňujú úplne sa zaobísť bez plastu, ale všetky tieto materiály sa dajú recyklovať a ďakujeme všetkým, ktorí to tiež robia. "Solárne panely a tepelné čerpadlo by podľa nás dnes už mali byť štandardom. U nás ich nájdete od roku 2013. V blízkej dobe plánujeme obstaranie prvého elektromobilu, ktorý zlepší efektivitu využívanej energie a ďalej pomôže nezávislosti na dovážaných pevných palivách."
V konzervách Nekton sa s konzervantmi nestretnete. Nájdete v nich len rybie mäso, olej, zeleninu, prípadne omáčku, to všetko sterilizované iba teplom. Pri niektorých chladených výrobkoch sa chemické konzervanty používajú v minimálnom množstve, bez ktorého nie je možné dosiahnuť potrebnú trvanlivosť.
Najdrahšie jedlo je to, ktoré vyhodíte. Každý rok sa v Európe úplne zbytočne vyhodí okolo deviatich miliónov ton dobrých potravín, len preto, že sú blízko alebo ľahko po „minimálnej dobe trvanlivosti“. Dobre vyrobená konzerva sa nepokazí. Môžete tak pokojne nakúpiť konzervy do zásoby a mať ich vždy po ruke.
Tuniak pruhovaný je vo zvieracej ríši rekordérom. 68% svaloviny používa na pohyb, vďaka čomu má jeho mäso vysokú kvalitu a skvelú štruktúru. Čo sa vplyvu znečistenia morí týka, aj tu je na tom Tuniak pruhovaný zo všetkých tuniakov najlepšie, pretože je im vďaka svojmu rýchlemu rastu vystavený najmenej. Či už sa jedná o mikroplasty alebo ťažké kovy.
Losos obyčajný - dravá ryba žijúca v severnom Atlantiku, schopná života ako v slanej, tak sladkej vode. Jednoducho mäso a zelenina typická pre mexickú kuchyňu. Kukurica, červená fazuľa, červená paprika a mrkva. O ľahko pikantnú chuť sa starajú feferónky.
To hlavné, čo treba do tela dostať, sú vápnik a vitamín D. Najviac vápnika zo všetkých rýb obsahuje sardinka. 400 miligramov vápnika na 100 gramov ryby je už poriadna dávka. Sardinky obsahujú aj veľké množstvo vitamínu D.
Obsahuje makrelu v rajčatové omáčce, vysoký obsah omega 3 mastných kyselin a velké množství bílkovin – 20 gramů na 100 g masa.
Kousky tuňáka odloveného v moři při síťovém lovu. Tuňák je přirozeně bohatý na bílkoviny s nízkým obsahem sacharidů i tuků.
Do tela potrebujete dostať najmä vápnik a vitamín D. Sardinky obsahujú najviac vápnika zo všetkých rýb.
Do tela potrebujete dostať najmä vápnik a vitamín D. Sardinky obsahujú najviac vápnika zo všetkých rýb.
Mäso z tuniaka obsahuje minimum sacharidov a maximum bielkovín, omega-3 mastné kyseliny - kyselinu eikosapentaénovú (EPA) a kyselinu dokosahexaénovú (DHA).
Kousky tuňáka odloveného v moři při síťovém lovu. Tuňák je přirozeně bohatý na bílkoviny s nízkým obsahem sacharidů i tuků.
Lososa si môžete vychutnať ako sendvič alebo ako večeru s ryžou či v cestovinovom šaláte.
Jednoducho mäso a zelenina typická pre túto kuchyňu. Kukurica, červená fazuľa, červená paprika a mrkva.
Obsahuje makrelu ve vlastní šťávě, což znamená, že do ní není přidáván žádný olej, omáčka nebo voda.
Mäso z tuniaka obsahuje minimum sacharidov a maximum bielkovín, omega-3 mastné kyseliny - kyselinu eikosapentaénovú (EPA) a kyselinu dokosahexaénovú (DHA).
Mäso z tuniaka obsahuje minimum sacharidov a maximum bielkovín, omega-3 mastné kyseliny - kyselinu eikosapentaénovú (EPA) a kyselinu dokosahexaénovú (DHA).
Treščia pečeň je veľmi tučná, a to je dobre, pretože je taká jemná, že sa jej vyrovná len málo paštét.
Vylepšete si zdraví celého těla sleďovou svačinkou díky omega-3 mastným kyselinám, kterém sledi obsahují.