Správne fungovanie tráviaceho systému je podmienkou toho, aby sme mohli bez obmedzenia žiť aktívne a robiť všetko, čo nás baví. Zároveň je kľúčové na vstrebávanie živín a pre zdravie črevného mikrobiomu. Svoju úlohu zohráva aj pri podpore imunitného systému. V dnešnej dobe pritom existuje hneď niekoľko faktorov, ktoré môžu naše trávenie každodenne narúšať.
Podpora trávenia je vhodná pre všetkých, ktorí si aspoň pri jednom z uvedených bodov povedali: „Áno, to sa ma týka.” Na našom e-shope ponúkame rôzne spôsoby, ako trávenie podporiť. Viac sa o nich dozviete v jednotlivých podkategóriách.
Účinky probiotík sú rôznorodé a zahŕňajú posilnenie imunitného systému, podporu zdravého trávenia, vstrebávanie živín a reguláciu črevnej mikroflóry. Probiotiká pomáhajú udržiavať rovnováhu medzi prospešnými a potenciálne škodlivými baktériami v črevách, čo môže viesť k zníženiu črevných ťažkostí, ako sú hnačka, zápcha a nadúvanie. Zároveň pomáhajú zlepšovať odolnosť voči infekciám a zlepšovať obranyschopnosť. Probiotiká tiež môžu mať pozitívny vplyv na zápalové ochorenia čreva, alergie, kožné problémy a dokonca aj na duševné zdravie.
Probiotiká sú používané ako v rámci preventívnej, tak aj doplnkovej liečby. Určite by nemala chýbať v prípade antibiotickej liečbe, ktorá negatívne ovplyvňuje prirodzený črevný mikróbiom. Probiotiká by sa pritom mali užívať tak v rámci antibiotickej liečby, ako aj po nej.
Tráviace enzýmy sú komplexné bielkoviny, ktoré hrajú kľúčovú úlohu pri rozklade potravy v našom tráviacom systéme zo zložitých molekúl na jednoduchšie, ľahšie vstrebateľné formy. Bez dostatočného množstva týchto enzýmov by sa trávenie spomalilo a živiny by neboli správne vstrebávané. Tráviace enzýmy sú dôležité pre optimálne vstrebávanie živín, regeneráciu a rekonvalescenciu aj pre podporu trávenia, metabolizmu a imunitného systému.
Tráviace enzýmy sú produkované buď v našom tele, alebo môžu byť získavané z potravy a doplnkov stravy. Prirodzene sa vyskytujú napríklad v ovocí (ananás, papája, mango, avokádo), zázvore, medu, kyslých mliečnych výrobkoch a fermentovanej zelenine. U niektorých osôb, u ktorých nie sú tráviace enzýmy dostatočne zastúpené v bežnom jedálničku, môže byť vhodné zvýšiť ich príjem formou doplnkov stravy.
Dostatočný príjem vlákniny pomáha znižovať množstvo energie v potrave a hmotnosť, udržať hladiny cukru a cholesterolu v krvi v norme, zlepšovať peristaltiku čriev a odstraňovať a zmierňovať zápchu. Ďalej je dôležité spomenúť prebiotickú funkciu vlákniny, kedy slúži ako potrava pre črevný mikróbiom. Vláknina podporuje rast prospešných bifidobaktérií, ktoré produkujú látky s antibiotickým a imunomodulačným účinkom a bránia rastu nežiaducej črevnej mikroflóry.
Jablčný ocot (vyrobený z jablčného muštu fermentáciou) je populárny najmä v USA a vo Veľkej Británii ako harmonizujúca prírodná zložka na kontrolu chuti do jedla a potláčanie návalov hladu.
Poskytuje telu všetky výhody 12 probiotických kmeňov. Posilňuje mikrobióm, trávenie a obranný štít.