Orechy a semienka sú nepostrádateľnou súčasťou zdravého stravovania. Orechy sú obľúbené pre svoju chrumkavú konzistenciu a mnoho využití v kuchyni. Ich atraktivitu zvyšuje nielen výborná chuť, ale aj obsah bielkovín, zdravých tukov, vitamínov aj minerálov. V tejto kategórii si môžete vybrať medzi klasickými variantmi, ako sú arašidy, mandle či lieskové orechy alebo sa nechať očariť exotickejšími orechmi, napríklad para, kešu alebo makadamovými orechmi. U orieškov nikdy neurobíte chybu, či už si ich doprajete samotné, v jogurte alebo ich používate v kuchyni.
Orechy sú nielen chutnou pochúťkou, ale aj výživnou hodnotou. Každý druh orechov má svoju jedinečnú chuť a vlastnosti. Všeobecne sú orechy bohaté na zdraviu prospešné tuky, bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Tu je rýchly prehľad o niekoľkých druhoch orechov a ich zdravotných prínosov:
Arašidy (podzemnica olejná) sa správne radí do skupiny strukovín. Arašidy sú výborným zdrojom nenasýtených mastných kyselín, antioxidantov a dôležitých minerálov, ako je horčík a draslík. Vďaka svojmu obsahu zdravých tukov môžu pomôcť podporiť zdravie srdca a znížiť hladinu cholesterolu. Navyše arašidy môžu pomôcť udržať pocit sýtosti, čo môže byť užitočné pri kontrolovaní hmotnosti. Môžete ich použiť na dochutenie a ozdobenie obľúbenej ovsenej kaše, palaciniek alebo lievancov. Skvelé sú aj do omáčok, najmä tých ázijských. Tým nielen že pridáte skvelú chuť, ale taktiež zvýšite výživnú hodnotu jedla.
Mandle sú bohatým zdrojom zdravých nenasýtených mastných kyselín, ktoré prispievajú k znižovaniu hladiny cholesterolu. Okrem toho sú plné bielkovín, vlákniny, vitamínov, antioxidantov a minerálnych látok, najmä vitamínu E. Jesť ich môžete samotné, pridať do jedla, alebo využiť na prípravu domáceho mandľového mlieka.
Lieskové orechy sú význačné svojou jemnou a orieškovou chuťou. Lieskové orechy sú bohaté na bielkoviny a obsahujú veľké množstvo minerálov ako sú draslík, fosfor, vápnik, horčík, zinok, mangán, železo a vitamíny B1, B2, B6, C, D, E a kyselinu listovú. Majú približne 62% tukov a veľkú časť tvoria mono nenasýtené mastné kyseliny. Naopak sú relatívne chudobné na sacharidy. Preto sú vhodné aj pri rôznych diétach a low carb strave. Vďaka obsahu vlákniny podporujú trávenie a pomáhajú udržiavať pocit sýtosti.
Kešu oriešky sú skvelým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre telo nevyhnutné na udržanie dobrého zdravia. Kešu sú bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, vrátane dôležitej kyseliny listovej a minerálov. Kešu sú dokonca jedným z najbohatších prírodných zdrojov horčíka. Kešu sú skvelé samy o sebe, ale dajú sa tiež skvele začleniť do rôznych sladkých i slaných pokrmov a dezertov. Obľúbené sú najmä vo vegánskej kuchyni.
Vlašské orechy sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín. Okrem toho obsahujú vlašské orechy vlákninu, bielkoviny, vitamíny a minerálne látky. V porovnaní s inými orechmi sú vlašiaky najvýraznejším zdrojom antioxidantov. Orechy obsahujú polyfenoly, ALA omega-3, horčík a arginín, čo uspokojí tých, ktorí dbajú na zdravý životný štýl. Nízky obsah sacharidov príde vhod najmä vyznávačov low carb a keto diéty a vysoký podiel zdravých tukov a bielkovín poteší športovcov.
Para orech, známy tiež ako brazílsky orech. Vyniká svojou sladkastou chuťou orieškov, ktorú sprevádza príjemná ľahká horkosť. Podobne ako ostatné orechy, aj para sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v udržiavaní zdravej hladiny cholesterolu v krvi. Obsahujú dostatok vlákniny a dôležité mikronutrienty, vrátane medi, fosforu, zinku, horčíka a vitamínu E. Vedeli ste, že jeden orech pokryje až 150% odporúčanej dennej dávky selénu? Selén zohráva dôležitú úlohu v podpore štítnej žľazy, posilňovaní imunitného systému a ochrane našich mozgových buniek.
Pekany sú orechy, ktoré sa vyznačujú bohatou orechovou chuťou, ktorá ľuďom často pripomína vianoce. Obsahujú nenasýtené mastné kyseliny omega-3 a omega-6 a sú bohaté na minerálne látky. Rovnako ako iné druhy orechov majú aj pekány vysokú výživovú hodnotu. Pekanové orechy využijete aj v kuchyni na mnoho rôznych spôsobov. Sú skvelé na prípravu nátierok, zmesí na pečivo, do jogurtov, müsli, dezertov a dokonca aj v zeleninových šalátoch.
Po chrumknutí sa v ústach rozleje sladko smotanová chuť. Makadamové orechy majú obsah tukov prevyšujúci 70 %. Dietári sa možno vydesia, avšak v rámci vyváženého jedálnička majú orechy veľa čo ponúknuť. Obsahujú veľké množstvo zdravých tukov a sú skvelým zdrojom esenciálnych aminokyselín (EAA). Makadamové oriešky obsahujú vitamíny a minerálne látky, medzi ktorými nájdeme mangán, meď a tiamín (vitamín B1).
Množstvo kalórií v orechoch sa líši v závislosti od druhu orechov. Všeobecne platí, že orechy majú pomerne vysoký obsah kalórií, pretože sú bohaté na tuky, hoci tiež poskytujú bielkoviny, vlákninu a rôzne vitamíny a minerály. Tu sú približné hodnoty kalórií na 100 gramov pre niektoré bežné druhy:
Orechy sú skvelou potravinou plnou chuťou a výživovými výhodami. Môžete ich využiť ako desiatu aj v receptoch. Najlepšie je experimentovať a skúšať, aké orechy a aké množstvo vám najviac chutí v rôznych typoch jedál. Orechy sú nielen chutné, ale aj zdravé. Tu je niekoľko spôsobov, ako ich použiť:
✏️ Chcete ďalšie tipy, orechy zakomponovať do jedla? Získajte nové nápady na každodenné stravovanie a pustite sa do cesty k zdravšiemu životnému štýlu s našimi fitness receptami. Pozrite sa na náš blog do oddelenia FITNESS RECEPTY.
Orechy je vhodné skladovať tak, aby zostali čerstvé a chránené pred životnými škodcami. Správne skladovanie pomáha zachovať chuť a kvalitu orechov a zabraňuje znehodnoteniu ich živín. Tu je niekoľko tipov, ako ich správne skladovať:
Orechy sú energeticky bohatá potravina, čo znamená, že obsahujú relatívne veľa kalórií v malom množstve. Určite si ich môžete vychutnať aj v redukčnom jedálničku v diéte, ale záleží na množstve. Ak si dáte pár orechov do raňajok alebo na desiatu, nič tým nepokazíte. Orechy môžu byť súčasťou vyváženej stravy, ale nadmerná konzumácia môže zvýšiť kalorický príjem.
Samozrejme, deti môžu konzumovať orechy, pokiaľ nie sú alergické na orechy a nie sú prítomné iné zdravotné dôvody, ktoré by tomu bránili. Orechy môžu byť dokonca zdravým a chutným zdrojom živín pre detskú stravu. Ako s každou inou potravinou je dôležité dbať na množstvo. Orechový krém je kalorickou potravinou, takže odporúčame dodržiavať mieru a nepreháňať to.
Na našom e-shope nájdete prémiové orechy samostatne, v zmesiach alebo ochutené. Vybrané produkty spĺňajú zásady Vegan, BIO az našej ponuky si vyberú aj tí, ktorí dávajú prednosť výrobkom českého pôvodu.
Kokosové ostrovy jak je neznáte. Tento strouhaný kokos zaručeně vnese exotickou chuť a delikátní aroma do vašeho (nejen) vánočního pečení.
Ak je vám zdravý životný štýl blízky, viete, že mandle sú pre vás istotou! Tieto sú bez šupky a chutia báječne.
Bioaktívny prášok z kokosovej dužiny spracovaný za studena z vysokokvalitných kokosových orechov z Filipín.
Kešu oriešky obsahujú menej tuku ako väčšina ostatných orechov - približne 82 % týchto tukov tvoria nenasýtené tuky a približne 66 % týchto nenasýtených tukov tvoria mononenasýtené tuky, ktoré sú zdravé pre srdce.
Ako urobiť chuťovo dokonalý orech ešte dokonalejším? Dokonalým pražením, ktoré zvýrazní ich príjemnú sladkosť a korenistú vôňu.
Para orechy majú podobné zdravotné účinky ako iné druhy orechov. V jednom ohľade sú však výnimočné.
Oriešky, ktoré sa môžu pochváliť skvelou chuťou a kvalitou.
S našimi lúpanými pistáciovými jadrami vás nečakajú žiadne polámané nechty, len božská chuť.
Para orechy majú podobné zdravotné účinky ako iné druhy orechov. V jednom ohľade sú však výnimočné.
Oriešky, ktoré sa môžu pochváliť skvelou chuťou a kvalitou.
Odmeňte svoje telo a chuťové bunky medvedím mixom orechov a sušeného ovocia.
Kokosové lupienky sa získavajú z dužiny kokosového orecha. Kokos je veľmi bohatý na minerálne látky, najmä na horčík, ktorého obsahuje viac ako potraviny živočíšneho pôvodu.
Prémiové mandle z Kalifornie.
Kokosové lupienky sa získavajú z dužiny kokosového orecha. Kokos je veľmi bohatý na minerálne látky, najmä na horčík, ktorého obsahuje viac ako potraviny živočíšneho pôvodu.
Pražené kokosové lupienky sú vynikajúcim doplnkom k raňajkám, na pečenie alebo len tak na jedenie z misky.
Plody makadamového stromu, známe ako makadamové orechy , obsahujú až 74 % tuku. Ich bielkoviny sú kompletné, hoci majú nízky obsah metionínu (ktorý sa dá ľahko doplniť kombináciou s celozrnnými obilninami).
Drvený kokos s typickou aromatickou vôňou, ktorá dodá vašim pokrmom exotický nádych
Pistácie sú známe svojou typickou farbou a chuťou. Vysoký obsah zdravých tukov, vlákniny, provitamínu A, vitamínov skupiny B (B1, B2, B3), vitamínu E, horčíka, zinku a selénu z nich robí superpotravinu.
Prírodné mandle, ktoré majú veľmi jemnú chuť a sú skvelým zdrojom kvalitných tukov
Nie sú síce skvelou pochúťkou, ale sú neuveriteľne zdravé. Mandle obsahujú 75 mg vápnika, 200 mg draslíka a 76 mg horčíka. Príjem týchto látok pomáha znižovať vyšší krvný tlak.
Kešu oříšky s typickou nasládlou a krémovou chutí, obsahují spoustu živin a antioxidantů
Oriešky sú zdravá vec, to je isté! O pekanových orechoch ani nehovoriac. Obsahujú až 70 % tuku. Sú bohaté na omega mastné kyseliny, bielkoviny, vlákninu provitamín A, vitamíny skupiny B a draslík, fosfor, zinok, vápnik a železo.
Vlašské orechy sú veľmi výživné, pretože obsahujú v priemere 70 % tuku, ktorý obsahuje najmä veľmi zdravé nenasýtené mastné kyseliny, 18 % bielkovín a približne 3 % sacharidov (cukrov). Obsahujú železo, selén, zinok, draslík, vitamín E a skupinu vitamínov B.
Sú stráviteľnejšie ako väčšina iných orechov - obsahujú veľa vlákniny.
Arašidy sú vlastne strukoviny a sú príbuzné fazuli, šošovici a sóji, hoci ich zaraďujeme medzi orechy.