Zdravý deň Klíčiaca nádoba 700 ml
Nádoba na klíčenie je jedným z najjednoduchších a najefektívnejších spôsobov, ako si doma pripraviť chutné a nutrične bohaté klíčky v priebehu niekoľkých dní.
Klíčiaca nádoba Healthy Day® je vyrobená zo zdravotne nezávadného skla. Má špeciálne skrutkovacie viečko so sieťkou z nehrdzavejúcej ocele , kovový stojan na umiestnenie nádoby viečkom nadol a keramickú základňu na zachytávanie prebytočnej vody, ktorá kvapká z nádoby po umytí semien. Sitko na veku nádoby zabezpečuje rastlinám dostatočný prísun vzduchu. Použité materiály a zaoblený tvar nádoby s veľkým hrdlom uľahčujú jej umývanie. Vďaka svojmu elegantnému dizajnu bude nádoba na klíčenie Healthy Day praktickým a vkusným doplnkom každej kuchyne.
Čo všetko sa dá naklíčiť?
- Akékoľvek semená zeleniny, strukovín, obilnín alebo byliniek okrem semien žeruchy a rukoly. Semená musia byť celé, neporušené a nelúpané. Na klíčenie používajte semená v bio kvalite.
Pokyny na klíčenie semien
- 1. deň: Semená vložte do nádoby, zaskrutkujte viečko, zalejte dostatočným množstvom vody aspoň do ¾ nádoby a nechajte namočené po dobu uvedenú na obale semien. Po skončení namáčania semená dôkladne prepláchnite vodou, obráťte nádobu hore dnom a niekoľkokrát ňou zatraste, aby sa všetka voda vypustila. Umiestnite nádobu na kovový stojan s vekom nakloneným nadol. Prebytočná voda tak bude kvapkať na keramickú misku stojana. Pohár by mal byť umiestnený na rovnom povrchu na mieste s izbovou teplotou približne 20 °C mimo dosahu priameho svetla a zdrojov tepla.
- Nasledujúce dni: Semená je potrebné pravidelne umývať, aby sa namočili a rýchlo vyklíčili. Na zalievanie semien nie je potrebné odstraňovať vrchnák z nádoby. Naplňte nádobu vodou cez sitko a po 1 - 2 minútach vodu vylejte. Potom umiestnite nádobu späť na keramický podstavec. Preplachovanie opakujte aspoň dvakrát denne (ráno a večer) a vždy, keď sa zdá, že semená vo fľaši vysychajú, až kým nie sú pripravené na zber. Tak ako v prvý deň, pri oplachovaní nádobou vždy jemne zatraste.
- Zber: rýchlosť rastu klíčkov závisí od špecifických vlastností klíčiacich semien a od teploty okolia. Vyberte klíčky z nádoby a buď ich ihneď skonzumujte, alebo ich uložte do chladničky, kde ich rast bude veľmi pomalý. Pred konzumáciou semená opláchnite vodou.
Použitie klíčkov
- Hotové klíčky môžete pridať do šalátov - zeleninových, listových, cestovinových alebo strukovinových. Použite ich na ozdobu pečených alebo hotových jedál, pridajte ich do zeleninových nápojov, dresingov, omáčok a polievok alebo ich jedzte samotné.