Široká ponuka produktov, ktorá zahŕňa zdravšie alternatívy k tradičnému cukru. V tejto kategórii nájdete aj prírodné ochucovadlá a sladidlá, ktoré slúžia na osladenie jedál a nápojov bez kalórií. Produkty sú obľúbené nielen u ľudí, ktorí sledujú svoj energetický príjem, snažia sa o redukciu hmotnosti, ale medzi všetkými priaznivcami zdravého stravovania.
Ktoré alternatívy cukru sú najlepšie a najzdravšie? Existuje niekoľko rôznych sladidiel, ktoré možno použiť ako náhradu za cukor. Tieto sladidlá oceníte najmä, ak sa snažíte obmedziť príjem jednoduchých sacharidov.
Stevie, prírodné takmer bezkalorické sladidlo získavané z listov rastliny Stevia rebaudiana. Sladkosť stévie je spôsobená prítomnosťou steviol glykozidov v jej listoch, ktoré sa rýchlo metabolizujú v tele a nepridávajú žiadne kalórie. Stévia má tiež minimálny vplyv na glykemický index, čo ocenia najmä ľudia, ktorí si musia strážiť hladinu krvného cukru – diabetici. Stévia sa často používa ako sladidlo do nápojov, dezertov, a do rôznych potravinových výrobkov a zoženiete ju aj ako klasické sladidlo v podobe kvapiek, tabliet alebo prášku. Stévia je tiež obľúbeným sladidlom v doplnkoch stravy.
Stevia je známa výraznou sladkosťou. Listy prirodzene obsahujú sladké chemické látky nazývané steviol glykozidy, vďaka ktorým sú až 150x sladšie ako cukor a napriek tomu majú minimálnu kalorickú hodnotu.
Erytritol môžeme označiť ako "prírodné" sladidlo, pretože jeho východisková látka, glukóza, ktorá je získavaná z prírodných zdrojov, ako je kukurica, pšenica alebo hroznový cukor. Samotný erytritol je produkt fermentácie glukózy pomocou mikroorganizmov, čo je proces, ktorý sa v prírode vyskytuje. Erytritol má veľmi nízky glykemický index a nezvyšuje hladinu cukru v krvi, je ideálny ako náhrada cukru pre diabetikov a ľudí, ktorí sa snažia udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Erytritol sa bežne používa ako sladidlo do potravín a nápojov, vrátane cukrárskych výrobkov, žuvačiek bez cukru, diabetických produktov a light nápojov. Môže byť tiež používaný pri varení a pečení ako náhrada cukru.
Erytritol má nižšiu sladivosť ako bežný cukor (sacharóza). Jeho sladkosť sa obvykle pohybuje okolo 60-80% sladkosti sacharózy. To znamená, že aby ste dosiahli rovnaké sladkosti ako cukor, budete musieť použiť viac erytritolu. Odporúčame použiť 1,3 až 1,5 krát viac erytritolu ako cukru, aby ste dosiahli ekvivalentnú sladkosť. Aj napriek nižšej sladivosti je erytritol obľúbeným sladidlom, vďaka nízkej kalorickej hodnote.
Xylitol je sladidlo, ktoré sa vyrába z prírodných zdrojov fermentácií, preto ho môžeme označiť ako „prírodné“ sladidlo aj napriek tomu, že spadá aj do kategórie priemyselne spracovaných potravín. Bez spracovania, by ho nebolo možné získať. Xylitol sa získava z kôry brezy, ktorá ho obsahuje veľké množstvo. Xylitol môžeme označiť ako zdravšiu náhradu cukru, vďaka svojej sladivosti, nižšej kalorickej hodnote. Xylitol znižuje tvorbu zubného povlaku a kyseliny v ústach a pomáha predchádzať zubnému kazu, čo sa nedá povedať o klasickom cukre.
Xylitol má chuť a sladkosť veľmi podobnú cukru (sacharóze). Jeho sladivosť sa pohybuje okolo 95 – 100 % sladkosti cukru (sacharózy), ale má o polovicu menej kalórií. Môžete dať rovnaké množstvo xylitolu, aby ste dosiahli ekvivalentnú sladkosť.
✏️ Chcete piecť a variť zdravšie, ale nepoznáte žiadne recepty? Získajte nové nápady na každodenné stravovanie a pustite sa do cesty k zdravšiemu životnému štýlu s našimi fitness receptami. Pozrite sa na náš blog do oddelení FITNESS RECEPTY.
Sirupy sú často vyrobené z prírodných surovín (datle, ryže, agáve…), ktoré sú obľúbené na dochutenie nápojov, dezertov a ďalších pokrmov. Tieto sirupy sa vyrábajú z rôznych surovín a majú rôzne chuťové a vône. Tu je niekoľko príkladov prírodných sirupov:
Áno, deti môžu jesť sladidlá, ale s mierou. Sladidlá sú látky, ktoré dodávajú potravinám sladkú chuť, ale neobsahujú kalórie. Je dôležité venovať pozornosť tomu, aké sladidlo sa používa av akom množstve. Niektoré sladidlá sú všeobecne považované za bezpečné pre deti, ako je stevia, xylitol, erytritol alebo sukralóza, keď sú konzumované v rozumnom množstve. Ak pečiete koláč a pridáte doň miesto cukru sladidlo alebo chcete občas osladiť nejaký dezert je to v poriadku, ale treba myslieť na to, že či už cukor alebo sladidlá by sme, nemali by sme to s nimi preháňať.
Ľahko rozpustný sirup s vysokou sladivosťou. Obsahuje minimálne množstvo cukru, takže je vhodný aj pre diabetikov a ľudí, ktorí sa snažia o zdravý životný štýl.
Sladidlo novej generácie s nízkym obsahom uhľohydrátov vyrobené unikátnou patentovanou metódou z koreňa čakanky.
Stevia Plus kvapky 50 ml - 100 % prírodná náhrada cukru. Vhodné pre diabetikov. 0 kalórií. Neobsahuje konzervačné látky.
Alternatíva bežného cukru s nulovou kalorickou hodnotou.
je úplne bez lepku, bez laktózy, bez konzervačných látok, bez soli a s vysokým obsahom vlákniny.
Zlaté Slazení je výsledkem několikaletého výzkumu a vývoje. Na trh jsme přivedli unikátní produkt. Stévie konečně chutná jako cukr!
Úplne jedinečné prírodné sladidlo takmer bez kalórií, vyrobené z koreňa čakanky.
Sladidlo z čakanky obsahuje len 5 % sacharidov, čo je 10 až 15-krát menej ako agávový sirup a javorový sirup.
Sladidlo novej generácie s nízkym obsahom uhľohydrátov vyrobené unikátnou patentovanou metódou z koreňa čakanky.
Tento zaujímavý druh cukru sa vyrába zo šťavy z kvetov kokosových paliem. Hodí sa všade tam, kde sa používa trstinový cukor
karob je zaujímavou alternatívou bio čokolády.
Erytritol je vhodnou náhradou bežného cukru alebo umelých sladidiel s GI 0.
Sladené iba stéviou a maltitolom slúžia ako alternatíva k bežným gumovým medvedíkom.
je úplne bez lepku, bez laktózy, bez konzervačných látok, bez soli a s vysokým obsahom vlákniny.
Obsahuje až o 95 % menej cukru a o 45 % menej kalórií v porovnaní s inými prírodnými sladidlami (med, javorový sirup, agávový sirup...).
Stolové sladidlo novej generácie s nízkym obsahom sacharidov vyrobené patentovanou metódou z koreňa čakanky a rastlinnej vlákniny.
je úplne bez lepku, bez laktózy, bez konzervačných látok, bez soli a s vysokým obsahom vlákniny.
Sladidlo v prášku na báze sukralózy bez pridaného cukru, bez lepku a palmového oleja, s inulínom.
Až o 40 % nižšia energetická hodnota a glykemický index v porovnaní s bežným cukrom a inými sladidlami.
Nahraďte bežný cukor a iné sladidlá.
Bio skořicový cukr slouží jako přísada na pečení a zvýraznění chuti kynutých, třených a piškotových těst.
Xylitol alebo brezový cukor má rovnakú sladivosť ako bežný cukor a nízky glykemický index.
Zdravšia alternatíva sladenia vyrobená z prezretých datlí s výraznou chuťou
Krásne farebné kryštáliky bohaté na melasu dodajú domácim limonádam a dezertom šmrnc, plnú chuť a vôňu.
Prebiotická vláknina získaná z koreňa čakanky, ktorá zabezpečuje skvelú sladkú chuť s veľmi nízkym glykemickým indexom v obsiahnutých pokrmoch.
Trstinová šťava má podobnú chuť a vôňu ako med. Vychutnajte si ju v bio kvalite ako sladidlo a ochucovadlo slaných jedál.
Prírodné sladidlo a alternatíva bežného cukru. S nízkym glykemickým indexom.
Datľový sirup je jednoducho chutný, veľmi obľúbený, deti ho milujú. Je veľmi výrazný a na ochutenie stačí malé množstvo. Datľový sirup je skvelý samotný alebo s miskou krupice.
Sirup husté konzistence a zlatavé barvy v biokvalitě. V teplé i studené kuchyni ho můžete používat ke slazení pokrmů a nápojů.